27 Şubat 2011 13:36

Öğrenci emeğiyle film festivali

2007’de Türkiye’nin ilk Video Festivali VideoArt’ı, 2008’de Kısa Film Festivali’ni, 2009’da da önüne konulan bürokratik engelleri aşarak üniversite içinde ücretsiz film gösterimleri yapan Ulus Baker Sineması’nı hayata geçiren SİTOP üyeleri, bu sene de Film Festivali yapma kararı almışlardı.

Öğrenci emeğiyle film festivali
Paylaş

2007’de Türkiye’nin ilk Video Festivali VideoArt’ı, 2008’de Kısa Film Festivali’ni, 2009’da da önüne konulan bürokratik engelleri aşarak üniversite içinde ücretsiz film gösterimleri yapan Ulus Baker Sineması’nı hayata geçiren SİTOP üyeleri, bu sene de Film Festivali yapma kararı almışlardı. Festivaldeki kısa filmler için minimum düzeyde eleme yaptıklarını söyleyen topluluk üyeleri, amaçlarının yeni filmlerin gösterimi için olanak sağlamak ve yönetmenlere destek olmak olduğunu ifade ettiler.  Film Festivali’ni öğrencilerin okuldan yardım almadan kendi bütçe ve imkanlarıyla gerçekleştirdiğine dikkat çeken topluluk üyeleri, “Tüm engellere ve maddi sıkıntılara rağmen önemli yönetmenlere ulaşıp, ortaya güzel bir program çıkardığımız için mutluyuz” dediler.

Katılımın yoğun olduğu festivalin birinci günü Diyarbakır Zindanı (5 no’lu cezaevi) belgesel gösterimi ve yönetmeni Çayan Demirel söyleşi ve Bandista konseri yapıldı. Festivalin ikinci gününde “11’e 10 kala” film gösterimi ve yönetmeni Pelin Esmer ile söyleşi gerçekleştirildi. Esmer, sinemaya bakış açısı, Yeni Sinema Hareketi ve filmindeki karakterler ile ilgili soruları yanıtladı. Festivalin üçüncü gününde “Çamur” film gösterimi ve yönetmeni Derviş Zaim ile söyleşi vardı. Zaim, önceki filmlerine ve çıkış noktaları olan Anadolu sanatlarına dikkat çekerek Türk Sineması’nın kendi karakterini yaratması gerektiğine belirtti.  Sorulan bir soru üzerine Kıbrıs’ın güncel durumuna değinen Zaim, “Kıbrıslı Türkler kendi kaderlerini belirleyecek bir pakette belirleyici olmasa da en azından etkileyici olmak istiyorlar” dedi.
Festivalin dördüncü ve son gününde ise “Son Mevsim: Savaklar” film gösterimi ile yönetmeni Kazım Öz söyleşi gerçekleşti. Festivalde ayrıca, “Hannibal Lecter’ın kimlik kurma mücadelesi” üzerine Faruk Gençöz ile Psikanaliz, “Vavien” filmi ve Tanıl Bora ile taşra üzerine söyleşi, Rosetta film gösterimi ve Ruken Öztürk ile film analizi, Ölü Canlar film gösterimi ve Murat Özçelik ile söyleşi, Jafar Panahi’ye özgürlük için “The Circle” gösterimi ve Fatih Kanat ile panel, “Veronica Voss” film gösterimi ve Ozan Onaran ile film analizi, Kurtuluş Özgen ve Ersan Koçak ile sinema laboratuarları, Almanya’dan animasyon seçkisi, İtalya’dan kısa filmler ve “kısa dediler geldik” başlıkları altında çok sayıda kısa film gösterimi gibi etkinliler gerçekleşti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dengbêjlik geleneği yazıya dökülüyor

SONRAKİ HABER

Tepe Klima’da işgal sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...