20 Aralık 2014 00:58

'Greve çıkmaktan korkmuyoruz'

Gebze’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikaların temsilcileri, 3 yıllık sözleşme ve düşük zammın kabul edilemez olduğunu söyledi. Talepleri için grevden korkmadıklarını belirten temsilciler, pazar günü yapacakları mitingle taleplerini dile getireceklerini söyledi. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “Yanımızda yer alınırsa, güç verilirse gereken yere kadar sürdürmek istiyoruz” dedi.

Paylaş

Samet TÜKEL / Muhammet ULUDAĞ
Gebze

“Mücadeleye devam diyen” Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Gebze’de 21 Aralık Pazar günü saat 11.00’de MESS dayatmalarına karşı miting yapacak. Sendikanın Gebze’de örgütlü olduğu işyeri temsilcileri ve şube yöneticileriyle Türk Metal’in imzaladığı sözleşmeyi ve mitingi konuştuk. Bundan sonra verilecek mücadelenin zor ama zorunlu olduğuna dikkat çeken işyeri temsilcileri, “Greve çıkmaktan da korkmuyoruz” dedi.

Ali Gündüz (Birleşik Metal-İş Gebze Şube Yöneticisi): Kazanılmış haklarımıza olan saldırılar, 2 yıllık imzalanan toplusözleşmelerin 3 yıl olarak dayatılması ve ücretler konusunda işçileri tatmin edecek noktada olmamasından dolayı miting gerçekleştiriyoruz. Tüm çalışanlar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, metal iş kolundaki diğer sendikalarda örgütlü işçiler kısacası bizimle beraber olmak isteyen herkesle yan yana olarak sesimizi duyurmak istiyoruz. Gebze işçi bölgesidir, inanıyoruz ki pazar günü tarihi bir miting yapacağız. Bu mücadele yeni başladı ve devam edecek.
Halil Gök (Alstom İşyeri Temsilcisi): TİS Komisyonunda almış olduğumuz karar sonucunda mücadeleye devam kararı çıktı. Bu kararın sonuna kadar arkasındayız.
Güven Tan (Cengiz Makine İşyeri Temsilcisi): Kararımız eylem etkinliklere ve mücadeleye devam kararıdır. Cengiz Makine 496 işçisiyle bu kararın arkasındadır ve sürece hazırdır. Ekmek kavgası veren herkesi bu mücadelede yanımızda görmek istiyoruz.
Erdal Başkan (Çayırova Boru İşyeri Temsilcisi): Çayırova Boru işçisi köleliğe karşı çıkıyor. Asmakta olduğumuz pankartlarla, afişlerle ve işyerlerinde yürüttüğümüz çalışmalarla mitinge çağrımızı yapıyoruz.
Emrah Rışvan (Bosal İşyeri Temsilcisi): Türk Metal Sendikasının her toplusözleşme döneminde yapmış olduğu oyunlar ve sonuç önceden bilindiği için çalışan arkadaşlarımız bu sözleşmeye çok fazla tepki göstermediler. Türk Metal sektörde ağırlıklı gücü oluşturuyor, bunun farkındayız. Başlattığımız mücadele zor bir mücadele ancak kalkıştığımız mücadele kolay olsaydı sarı sendikalardan bir farkımız kalmazdı. Bu mücadele her ne kadar sadece metal işçilerininmiş gibi gözükse de işçi sınıfının mücadelesidir. 12 yıldır AKP iktidarının işçiler ve çalışanlar adına hiçbir yaptırımı yok bu nedenle mücadelemiz aynı zamanda siyasal bir mücadeledir.
Gencay Topçu (Sarkuysan İşyeri Temsilcisi): Son yaptığımız toplantıda mücadelenin devam etmesi noktasında hemfikir olduk. Şunun farkındayız, işçi sınıfının 1980 darbesinin ardından tarihini değiştirecek bir karar aldık. Bu yüzden ne gerekiyorsa yapacağız. Pazar günü mitinge 10 binin üzerinde bir katılım bekliyoruz. Bunun bir başlangıç olduğunun farkındayız, eksikliklerimiz illa ki var ancak grevden de korkmuyoruz.
Necmettin Aydın (Şube Başkanı): İş kolumuzda ki diğer sendikaların sözleşmeye imza atmasıyla süreç farklı bir noktaya gitti. Merkez TİS Komisyonu toplanarak geniş bir tartışma yaptık. Alınan karar bu sözleşmenin bu şekilde bitmemesi gerektiğidir. 3 yıllık sözleşme işçi sınıfı açısından sorunlu ve sıkıntılı sonuçlar doğuracaktır. İmzalanan sözleşme bugün açısından hasarlar az gibi gözükse de gelecekle ilgili endişelerimiz daha yüksek. Bu nedenle bu sözleşmenin geri püskürtülmesi gerekmektedir. Tüm sorunumuz sözleşmenin 3 yıllık imzalanması değil. Sözleşmede yüzde 9.78 zam öngörülüyor. Bu yüksek ücretle çalışan arkadaşlarımızın daha fazla zam, düşük ücretlerle çalışanların daha az zam almasına neden olacaktır. Ücretleri arasında ki makas açılmış olacaktır. Sürecin zor olduğunu biliyoruz. Bir taraftan 100 bin işçi adına sözleşme imzalamışken, diğer taraftan 15 bin işçi bu sürece başkaldırmıştır. Tüm işçilerimizi bu zorlu yola hazırlayarak mücadelemizi sürdürme kararı aldık.


SERDAROĞLU: GÜÇ VERİLİRSE GEREKEN YERE KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

Türk Metal ile MESS arasında enflasyona dayalı 3 yıllık sözleşmenin imzalanmasının ardından gözler Birleşik Metal-İş’e çevrildi. Birleşik Metal-İş Merkez TİS Komisyonu önceki gün toplanarak gelinen aşamayı değerlendirdi, işçilerin eğilimlerini tartıştı. 3 yıllık sözleşmeye ve düşük ücrete tepki olduğu yönünde eğilim belirlenirken, dayatmalara karşı dün yemek boykotu düzenlendi. 21 Aralık pazar günü Gebze’de miting düzenlenerek talepler dile getirilecek. Gelişmeleri gazetemize değerlendiren Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, tüm metal işçilerinin kendilerine güç vermeleri ve yanlarında yer almaları halinde süreci gereken yere kadar sürdürmek istediklerini bildirdi.

3 YILLIK İMZA RAHATSIZLIK YARATTI

Gebze mitingini yapma kararı aldıkları günden bu yana Türk Metal ile MESS arasında sözleşme imzalandığını ve kimi koşulların değiştiğini ifade eden Serdaroğlu, şöyle devam etti: “MESS bizim kararlı duruşumuz sonucunda izin kullanılması halinde ikramiyelerden kesinti yapılması, esnek çalışma ve deneme sürelerinin uzatılması gibi bazı saldırılarını geri çekti. Ücret zammı konusunda da yüzde 3.78 enflasyonun üzerinde bir ücret teklifi verdi.”

Gelinen süreç ve izlenecek yola ilişkin, Merkez TİS Komisyonunda değerlendirme yaptıklarını anlatan Serdaroğlu, “Demokratik işleyişimiz gereği, bizim de içerisinde yer aldığımız Merkez TİS Komisyonumuz kesin yetkiye sahiptir. Bu komisyonda ağırlıklı olarak ücretlerdeki yetersizlikler ve sözleşmenin 3 yıllık imzalanması konusunda rahatsızlığın olduğu ortaya çıktı. 3 yıl dayatması gelecekle ilgili kaygı sinyalleri verdi. Komisyonumuzda değerlendirdik ve sürecin devam etmesi, MESS ile görüşmelerin sürmesi kararını aldık. Bir yandan da daha önce aldığımız mitingi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

CESARET VERMEK İSTİYORUZ

Gebze mitingine ilişkin bilgi veren Serdaroğlu, “Türkiye’de aslında yapılabilecek her türlü mitingin koşulu var. Hükümetin çalışma hayatına ilişkin saldırıları, sektörel bazdaki sözleşmelerde sürdürülen politikalar... Türkiye’de çalışanlar her an miting yapma hakkına sahip. Pazar günü yapacağımız miting, metal grup sözleşmesinde MESS’in önerilerinden duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdiğimiz, MESS ve sarı sendika iş birliğini teşhir ettiğimiz bir miting olacak” diye konuştu. Metal işçilerinin sarı sendikanın esaretine karşı duruş sergilemesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, mitingle tüm metal işçilerine cesaret vermek istediklerini dile getirdi.
Saldırılara karşı ortak mücadelesinin yaratılması gerektiğini, mitingle tüm metal işçilerinin desteğini isteyeceklerini ifade eden Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Yanımızda yer alınırsa, güç verilirse gereken yere kadar sürdürmek istiyoruz. Bu enerji bizim açımızdan yeteri kadar gelmezse bazı şeyleri sürdürebildiğin yere kadar sürdürebiliyorsun. Yüreğin el vermese de, daha büyük zararları engellemek için bazı şeyleri kabul ediyorsun. Bundan sonra süreci gözlemleyeceğiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇED davaları için yol gösterici karar

SONRAKİ HABER

'AKP’nin süreci seçime feda etmesine izin vermeyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...