20 Aralık 2014 00:56

Sen misin bağımsız Türkiye isteyen?

AKP’nin afişi üzerine ‘Tam bağımsız Türkiye’ yazmak isteyen 16 yaşındaki lise öğrencisine 6 ay hapis cezası verildi.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Adana’da seçim çalışmaları kapsamında yapılan AKP adayının tanıtım afişine “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” yazmak isteyen 16 yaşındaki lise öğrencisi M.B’ye 6 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Adana’da yaşayan M.B. yerel seçimler öncesi 15 Mart 2014 tarihinde duvarda asılı AKP adayının tanıtım afişine keçeli kalemle “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” yazmaya çalıştı. M.B. daha cümlesini bitirmeden AKP seçim bürosundan çıkan kişilerce engellendi ve iddiaya göre linç edilmek istendi. Bu sırada o sokaktan geçen Emek Gençliği Üyesi Serkan Zorlu da M.B’yi linçten kurtarmak için araya girdi ve olay sonrası hem M.B. hem Serkan Zorlu gözaltına alındı. 18 yaşından küçük olduğu için serbest bırakılan M.B. hakkında Adana 1. Çocuk  Mahkemesinde “Siyasi parti ve meslek kuruluşlarının ofis, bina ve eşyalarına zarar verme” suçlamasıyla dava açıldı.

Davanın 16 Aralık’ta görülen son duruşmasında mahkeme heyeti M.B’ye 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Heyet hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. M.B. 3 yıl içinde yeni bir suç işlerse hapse girecek.

‘SÖZ KONUSU AKP OLUNCA...’

Kararı gazetemize değerlendiren M.B’nin avukatı Tugay Bek, “Bu karar bağımsız olması gereken mahkemeler üzerindeki hükümet etkisinin açık ifadesidir. Kamusal bir alana asılan afiş üzerinde kalemle ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’ yazmaya çalışan ve AKP’liler tarafından engellendiği için ancak ‘Yaşasın ta’ yazabilen Lise Öğrencisi M.B’nin bu fiilinden dolayı cezalandırılması, yargının önümüzdeki süreçte AKP’ye yönelik her türden muhalefet hareketi, eleştiri ve karşı koyuşa yönelik olarak hukukun sınırlarını zorlayarak en sert cezaları vermekten çekinmeyeceğini göstermektedir” dedi. Muhalefet partileri, siyasi partiler ve kitle örgütlerinin afişlerinin polis ve yargı tarafından görmezden gelindiğine vurgu yapan Bek, “Aynı yargı AKP Hükümetinin afişi söz konusu olduğunda düşünce, ifade özgürlüğü ve çocuk haklarını düzenleyen yasalara rağmen bu şekilde ceza vermektedir” diye tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Rus ekonomik krizi Avrupalıları kaygılandırıyor

SONRAKİ HABER

ÇED davaları için yol gösterici karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...