18 Temmuz 2011 03:12

TPAO işçisi kreş için harekete geçiyor

TPAO işçileri, işyerlerinde çocukları için kreş kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. TPAO işçisi, Petrol-İş eski Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, Petrol-İş TPAO İşyeri Baştemsilciliği’ne ve Petrol-İş Şube Başkanlığı’na yazdığı yazıda, sendikanın TPAO işçilerinin kreş talebine destek vermesini istedi.T&uu

TPAO işçisi kreş için harekete geçiyor
Paylaş

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işçileri, çocuklarının sağlıklı ve huzurlu büyümesi için işyerlerinde kreş olması gerektiğini belirterek, kreş için kampanya başlatmayı hedefliyor. Bu kapsamda Petrol-İş Ankara Şubesi’nden de destek isteyen işçiler, özellikle kadın işçilerin işyerinde kreş olmaması nedeniyle zorluk çektiğine dikkat çekti. TPAO işçisi Petrol-İş eski Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, Petrol-İş TPAO İşyeri Baştemsilciliği ve Petrol-İş Ankara Şubesi’ne yazdığı yazıda, TPAO işçilerinin kreş talebiyle kampanya başlatmayı düşündüklerini ve sendikanın desteğini beklediklerini ifade etti. Özgen, yaşamın her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da kadınların çok büyük ve fazla sayıda sorunla boğuştuğuna dikkat çekti. “Bunun için kadınlar geçmişten günümüze bıkmadan usanmadan mücadele etmekte, bütün bu sorunlarla baş etmeye çalışmaktadır” diyen Özgen, çocuk sahibi olan kadın işçilerin endişe duymadan çocuklarını büyütmek istediklerini bildirdi.

İŞYERLERİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIM YOK

Özgen, “Çocuk doğuracak kadın evde otursun, ücretsiz izin alsın, çocuğunu evde büyütsün’ ya da ‘yasal mevzuatlar yeterlidir; biz de bunların gereğini yaparız gerisine karışmayız’ şeklindeki yapıcı olmayan ve yaşanan sorunları görmezden gelen yaklaşımlar çağdaş olamaz” görüşünü bildirdi. Yeni doğmuş çocuğuna bakmak için işinden ayrılması ve ücretsiz izine çıkması gibi uygulamalarının her zaman ve her koşulda kadınlara dayatıldığını kaydeden Özgen, anneliğin toplum tarafından kadına biçilen ve her koşulda sürdürülmesi beklenen bir “görev” olduğunu ifade etti.

KADINLAR YİNE MAĞDUR

Özgen, TPAO ve Petrol-İş arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nde, işverenin ortak kreş kurması ya da öngörülen nitelikleri taşıyan kreşlere ücret ödeyerek işçi çocuklarını işyeri dışında kreşlere yönlendirmesinin yer aldığına dikkat çekti. Bu durumun işçilerin aleyhine olduğuna vurgu yapan Özgen, “kurum yönetimi tarafından belirlenen kreş ücret miktarının piyasa koşullarına göre düşük olması sürekli tartışma konusu olmaktadır. Bunun dışında çocuğunu çeşitli nedenlerle kreşe veremeyip evde ücret karşılığı baktırmak durumunda olan kadın işçiler kreş ücretinden yararlanamadığı için ekonomik olarak zorlanmakta geçim sıkıntısı çekmektedir” dedi.

‘İŞYERİNE KREŞ AÇILMALI’

İşyerinde kreş açılması halinde kadın işçilerin iş ve yaşam kalitesinin artacağını, çocukların da mutlu ve huzurlu büyüyeceğini belirten Özgen, “ayrıca şu anda kreş yardımından yararlanamayan erkek işçilerin çocuklarının da uygulamadan yararlanabilmesi mümkün olacaktır” dedi. TPAO yerleşkesinin kreş açılmasına yeterli büyüklükte olduğuna atıf yapan Özgen, TPAO işvereninin dışarıdaki kreşlere para ödemek yerine işyerine kreş açmasının mali açıdan zorlayıcı olmayacağını söyledi.

Özgen, “ayrıca böyle bir sorunun çözümünde kar-zarar hesabı yapmak ne derece doğrudur? Her konuda çalışan memnuniyetini gözettiğini söyleyen kurum yönetiminin bu konuda da çalışanların talebine kulak vereceğini ümit etmekteyiz” dedi.

‘EMZİRME İZNİ FİİLEN İŞLEVSİZ’

Özgen ayrıca, TPAO ile Petrol-İş arasındaki Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS), “kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat izin verilir” maddesinin fiilen kullanılamaz halde olduğunu belirtti. Özgen, “doğum izni bittiğinde iş başı yapan bir annenin çocuğunu besleyebilmesi için işverenin anlaştığı bir kreşe ya da evine gidip gelmesi veya mesai sonu bir buçuk saat erken çıkması ancak özel aracı varsa mümkün olacaktır. Toplu taşıma araçları ile bunu başarabilmek mümkün değildir. Kaldı ki çocuğun gün içerisinde bir defadan fazla anne sütüne ihtiyaç duyacağı; annenin emzirme sayısı arttıkça hem annenin süt üretiminin sağlıklı olarak devam etmesi, hem de çocuğun anne sütünden vazgeçmemesinin sağlanacağı açıktır” dedi.

PETROL-İŞ’E ÇAĞRI

150’den çok kadın işçinin çalıştığı bir işyerinde, işverenin emziren kadın işçiler için kreş açmasının zorunlu olduğunu bildiren Özgen,  “TPAO Yönetimi açısından ‘Ben anlaşmalı kreşlere gidilmesi halinde ücretini çalışan kadınlara ödüyorum, daha ne yapmalıyım, bunun dışında herhangi bir şeye karışmam’ demek, sorumluluk almaktan kaçmak, bu durumda ortaya çıkan bütün sorunları çalışan kadın işçilerin omuzları üzerine yıkmak anlamına gelmektedir” dedi. Bu nedenle başta kadın işçiler olmak üzere tüm TPAO çalışanları için işyerinde kreş açılmasını istediklerini ifade eden Özgen, bu kapsamda başlatacakları “İşyerimde Kreş İstiyorum” kampanyasına Petrol-İş Ankara Şubesi’nin destek vermesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yargı kendi emekçisini korumaktan aciz’

SONRAKİ HABER

KESK’in ‘2. kuruluşu’ bu mudur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...