18 Temmuz 2011 03:17

‘Selin'in ölümü adaletin terazisine hafif geldi’

Bir genç, polis aracının çarpması sonucu yaşamını yitirdi ancak adaleti gerçekleştirme amacıyla hazırlanan bilirkişi raporu ölen genci asli kusurlu buldu.Bir yıl önce motorlu bir trafik polisinin çarpması sonucu metrelerce sürüklenen, vücudunda sağlam tek bir kemik kalmayan ve yoğun bakımda bir hafta boyunca verdiği yaşa

‘Selin'in ölümü adaletin terazisine hafif geldi’
Paylaş
Eda Yıldırım / Özgün Mert

Bir yıl önce motorlu bir trafik polisinin çarpması sonucu metrelerce sürüklenen, vücudunda sağlam tek bir kemik kalmayan ve yoğun bakımda bir hafta boyunca verdiği yaşam savaşını kaybeden Selin Tiryaki için ‘Adalet arayışı’ sürüyor. Selin yaşamını yitirdi ancak  ailesi onun için  savaşmayı bırakmadı. Kızlarının ölümüne sebep motorlu trafik memuruna dava açtılar. Dava, adaletin ve hukuk sisteminin kime göre yorumlandığının aynası olmuş nitelikte. Açılan davanın ilk duruşmasına evlenip balayına gittiği için gelmeyen polis memuru, olay sırasında Selin’in yanında olan ve kazadan bir bacağı sakatlanan Ozan Algün’ün sanık koltuğuna oturtulması. Olay yerini inceleyen dokuz kameranın ne hikmetse aynı anda ters dönmesi! Geç kalınan olay yeri inceleme ve davada görevli savcının sürekli olarak hedef şaşırtması.

Bütün bunların sonucunda beklenen oldu ve Selin Tiryaki son duruşmada asli kusurlu bulundu. Davanın başından beri sanık koltuğuna oturan Ozan Algün kusursuz, polis memuru da tali kusurlu. O gecenin tanığı  Selin Tiryaki ‘öldü’ ve o mağdur konumdayken suçlu bulundu.

‘POLİSİN AVUKATLIĞINI YAPIYOR’

Konuyla ilgili olay yerinde görüştüğümüz, Selin Tiryaki’nin ablası Yasemin Tiryaki, kardeşini asli kusurlu bulan bilirkişi raporunu şöyle anlatıyor: “İlk bilirkişi raporunda kusur üç kişiye paylaştırılmıştı. Yani üç kişi yarı yarıya suçluydu. Biz buna itiraz ettik. Hakim itirazı kabul etti ve Adli Tıp Kurumuna gönderdi raporu.” Adli Tıp Kurumundan gelen raporun son duruşmada ellerine ulaştığını belirten Yasemin Tiryaki, son duruşma da iki şoku birlikte yaşadıklarını söyledi.

ŞOK ÜSTÜNE ŞOK

İlk şoku duruşmaya geldiklerinde yaşadıklarını anlatan Tiryaki, “Duruşmaya geldiğimizde davamızın hakiminin tayininin çıktığını öğrendik. Sonra, mahkeme başkanı olmuş yeni hakimi gördük ve neye uğradığımızı şaşırdık. Çünkü bu hakim daha önce bilirkişi heyetinde görevli olan ve olay yeri inceleme sırasında sürekli olarak polis memurunu savunan hakimdi ve şimdi bu hakim davamıza bakıyor” diyerek anlattı şaşkınlıklarını. Yeni hakimin olay yeri inceleme sırasında “Ben polis memuru ne  derse ona inanacağım tabii, sonuçta  ben burada değildim” dediğini iddia eden Tiryaki, yeni hakimin adeta polis memurunun avukatlığını yaptığını söyledi.

İkinci şoku Adli Tıp Kurumundan gelen raporla yaşadıklarını söyleyen Tiryaki, “Bu raporda kardeşim asli kusurlu, arkadaşı Ozan Algün kusursuz, polis memuru ise tali kusurlu bulunmuş” dedi. “Yani bu durumda Selin o kazada öldüğü için mi asli kusurlu sayılıyor? Yaptığı kazayla bir kişiyi öldüren bir kişiyi yaralayan polis memuru hiç mi asli kusurlu olamaz” diyor Yasemin Tiryaki.

AMBULANS SELİN’İ DEĞİL POLİSİ ALDI

Olayın yaşandığı 20 Mayıs akşamı, Selin Tiryaki ve arkadaşı Ozan Algün sahilden yolun karşısına geçerken orta refüje varmadan kaza yaşanıyor. Polis memuru motoruyla ilk olarak Ozan Algün’e ardından Selin Tiryaki’ye çarpıyor. Selin takla atarak metrelerce  sürükleniyor. Bu yüzden vücudunda sağlam tek kemik kalmıyor. O sırada polis memuru motoru durdurmak yerine kendini çimenliğe atıyor. O yüzden motorda biraz uzaktaki bisiklet yoluna kadar sürükleniyor. Olay yerine ilk gelen ambulans polis memurunu alıyor ve Kartal Devlet Hastanesine götürüyor. Bu noktada Yasemin Tiryaki  şunu belirtiyor: “Polis memurunun yalnızca parmağında bir kesik var. Adeta ambulans polisi olay yerinden kaçırıyor.” Ambulansın ağır yaralı olan Selin yerine polisi alması Tiryaki’nin bu iddiasını güçlendiriyor. Kazanın ardından Selin Tiryaki’nin ailesi dava açıyor. İlk duruşmadan itibaren bir hukuksuzluğun içine çekildiklerini söyleyen Yasemin Tiryaki, “Polis memuru balayında olduğu için duruşmaya gelmedi. Onun yerine savcı, Ozan’ı sanık koltuğuna oturttu. Biz karşı çıktık o yüzden ikinci duruşmadan itibaren polis memuru sanık sıfatını aldı” diye konuştu.

Tiryaki, ilk duruşmaya kadar polis memuruna yönelik hiçbir adli işlem yapılmadığını, olay yeri incelemenin de çok geç yapıldığını  belirtti. Olay yerini görüntüleyen dokuz mobese kamerası olduğunu söyleyen Tiryaki, biz görüntüleri istedik ama ne hikmetse o anda dokuz kamera da görüntüleri çekmemiş” dedi. Tiryaki olay yeri inceleme sırasında polisin trafik ışıklarına yakın bir yeri kaza yeri olarak gösterdiğini belirterek yeni atanan hakimin polisi savunan sözlerini de burada söylediğien dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)


POLİSE SANIK GİBİ DAVRANILMADI

Dava boyunca polis memuruna hiç sanık gibi davranılmadığının altını bir kez daha çiziyor Yasemin Tiryaki ve yetkililere şu soruyu soruyor: “Motor önce Ozan’a sonra kardeşime çarpıyor ve kardeşim metrelerce sürükleniyor. Motorun çarpmadan sonra Selin’le beraber sürüklenmesi, polisin aslında ne kadar hız yaptığını gösteriyor ancak bilirkişi  bir türlü hızın ne kadar olduğunu belirleyemiyor. Tüm bu delilere rağmen kardeşim nasıl asli derecede kusurlu bulunuyor.” Yasemin Tiryaki, karar duruşmasında eski hakimin tayininin çıkmasının da planlı olduğunu söyledi. Tiryaki,  eski hakimin bu davada daha objektif olduğunu o yüzden karar duruşmasında polisin lehine bir karar çıkmasını kesinleştirmek için bilirkişi heyetindeki hakimi mahkeme başkanı olarak atadıklarını söyledi. Kararın polisin lehine çıkması durumunda bir üst mahkemeye başvuracakların belirten Yasemin Tiryaki, bunun da sonuç vermemesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Yunanca bir ses, Zazaca bir türkü

SONRAKİ HABER

‘Yargı kendi emekçisini korumaktan aciz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa