18 Aralık 2014 13:20

Konut rantına vergi geliyor

Başbakan Davutoğlu 7 maddelik ekonomik eylem paketi açıkladı. Gayrimenkul ve lüks tüketime ek vergi geliyor.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomide Dönüşüm Programı’nın ikincisini açıkladı. Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planı 7 maddeden oluşuyor.  

Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması için düzenleme yapacaklarını belirten Davutoğlu lüks tüketime vergi geleceğini şu sözlerle duyurdu: “Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız.”
Yolsuzluklara hiç değinmeyen Davutoğlu, “kamuda hediye paketini” sonlandıracaklarını vurguladı.  

VATANDAŞA TASARRUF ÇAĞRISI   

Tasarrufların istenilen düzeyde olmadığının altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bunun birçok sebebi var ama önemli sebebi vatandaşımızın yeniliklere çok çabuk intibak etmesi. Kullanılan araç sayısı genel ekonomik büyümenin üzerinde refah artışını yansıtıyor. Yeniliğe hızla yönelim iç talebi artırıyor, tasarrufu olumsuz etkiliyor.  Her bir vatandaşımızın hane halkının kendi planlarını yaparken gelir ile tüketim arasındaki dengeyi dikkat etmesi lazım. Yapacağımız kampanya tasarruf bilicin kuvvetlendirecek. Tüketici kredilerini frenlemek amacıyla herhangi bir adım atmayacağız.”

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROGRAMI

İstanbul uluslararası finans merkezi programına dair bilgi veren Davutoğlu, “Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak her türlü aracın etkin şekilde denetlenen bir finansal merkez olmasını hedefliyoruz. İstanbul’un ilk 25 içinde yer almasını daha sonra da bunu yükseltmesini ve finansal hizmetler sektörünün GSYH’deki payının yüzde 6’da yer almasını istiyoruz. Raylı sistem ve iletişimleri geliştireceğiz. Hem kamu hem özel sektörde sertifikaya sahip uzman sayısını arttıracağız” şeklinde konuştu.Davutoğlu, kamu sermayeli katılım bankası kurulacağını duyurdu.

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni ekonomik pakette özetle şunlar var:

1 – Üretimde verimliliğin arttırılması programı. 59 eylemden oluşuyor. Bu çerçevede G20 döneminde KOBİ'lere ve istihdama katkılar devam edecek. İmalat sanayinde kaynak verimli üretim uygulamaları yaygınlaştırılacak. Ürün tasarımı ve markalaşmalar teşvik edilecek, eğitim faaliyetlerine önem verilecek. KOBİ‘lere finansal katkı arttırılacak. Türk Malı'nın tanıtılması için gerekenler yapılacak.

2 - İç tasarrufların arttırılması ve israfın önlenmesi programı. 74 eylem içeriyor. Bu çerçevede ev ve arsa gibi varlıkların elden çıkarılmasında vergilerle ilgili yeni tasarruf olmasına önem verilecek. Taşınmazların alınmasında kullandırılan krediler yeniden ele alınacak. İmalat sanayiinde banka istisnaları söz konusu olacak. Önemli tüketim malları belirlenecek, caydırıcı vergilere başvurulacak. Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek için altın bankacılığı teşvik edilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kesinti oranı uluslararası seviyeye getirilecek. İsrafın çok olduğu mal grupları saptanacak, önleyici faaliyetler yürütülecek.

3 - İstanbul Uluslararası Finans Merkezi programı. Program ile İstanbul’da reel sektörün gereklerini karşılayacak her türlü enstrüman etkin denetlenecek. İstanbul evvela ilk 25 içinde yer alacak ve finansal hizmetler sektörünün milli gelirde payı yüzde 6‘ya getirilecek.

4 - Kamu harcamalarını rasyonelleştirme programı. Burada 77 eylem bulunuyor. Bu çerçevede sosyal yardımlarda suistimali engellemek ve hak edenlerin gereksinimlerini karşılamak için objektif kriterler esas olacak. Böylece sosyal yardım yapan kurumlar tek bir alanda her kesimi görüp talepleri karşılayabilecek. Kamu gereksinimleri ortak alım yöntemi ile tedarik edilecek. Kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelikle ilgili tedbirler alınacak; israfı ortadan kaldıracak ek yeni bir anlayış ortaya koyulacak. Saydamlığın arttırılması için ihale sürecinin yayınlanması etkinleştirilecek. Hizmet binaları yapımı konusuna da değinilecek. Kamu hizmetlerini program anlayışı ile ele alan bütçelemeye geçilecek.

5 - Kamu gelirlerinin arttırılması programı. Program dahilinde vergi sistemi yenilenecek. Çalıştaylarla alınacak kararlar ivedilikle devreye sokulacak. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasını mümkün kılınacak. Konunun kamu için yeniden değerlendirilmesi önem taşıyor. Vergileme alanında halka hizmet verilirken teknik imkanlardan daha çok yararlanılacak, detaylı istatistikler ortaya koyulacak.

6 - İş ve yatırımı geliştirme programı. Programla amaçlanan yatırımları arttırmak. 2014’te yüzde 15 olan yatırımların 2015'te yüzde 19'a çıkarılması hedefleniyor. Bu başlık altında 41 eylem yer alıyor. Bu eylemler içinde ülke ekonomisi için yapıların etkin yürütülmesine ve sonuçlanmasına yönelik bir birimin devreye alınması; burada yatırımların daha süratle yapılması; pek çok eylemde e-devlet’ten yararlanılması var. Ayrıca şirket açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili basitleştirmeler yapılacak. Yatırım ortamına dair hukuki süreçler daha kısa sürede sonuçlandırılacak. Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çaresi, mahkemeye yansıyanların ise yargı süresinin kısa sürede sonuçlanması mümkün olacak. Coğrafi bilgi sistemleri alt yapısı geliştirilecek. Bölgesel olarak gösterge seti geliştirilecek, anketler yapılacak.

7 - İstatistiki bilgi paylaşımı programı. Program ile istatistik sayısını arttırılması, istatistik üretimi hedefleniyor. Bu başlık altında 28 eylem var. Bunların bir bölümü şöyle; TÜİK ve diğer kurumların açıkladıkları istatistikleri bir internet sitesinden beyan edilecek. Kurumların istatistik verileri TÜİK'in hizmetine açılacak. TÜİK tarafından eğitim verilecek. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Osmanlıca eğitimi amaçlardan bağımsız değil

SONRAKİ HABER

FED kararı doları frenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...