18 Aralık 2014 04:04

Dumanlı'ya 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlaması

Tutuklanmaları istenen Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 12 şüphelinin işlediği iddia edilen suçlar : "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "iftira "

Paylaş

Tutuklanmaları istenen Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 12 şüphelinin işlediği iddia edilen suçlar : "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "iftira "

"14 Aralık Operasyonu" kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu şüphelilerin 1. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgu işlemleri başladı.

Sorguya ilk olarak Ekrem Dumanlı alındı. Dumanlı kimlik tespitinde evli, 3 çocuğu olduğunu ve gazeteci olduğunu belirtti. 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, alınan kararları açıklayarak, tutanağa geçirdi. Şüphelilerin gözaltı sürecinin ve mahkemeye sevkinin kamuoyu tarafından yakından takip edildiğini, soruşturmanın gizli olduğunu belirten Hakim Altun, zaafiyete sebebiyet vermemek için her şüpheliyi 3 avukatın savunacağını belirtti.

HAKİM SORGU SALONUNA İLETİŞİM ARAÇLARINI SALONA ALINMAMASINA HÜKMETTİ

Sorgu salonuna 3 avukatın alınmasına, başkada kimsenin sorgu salonuna alınmamasına karar veren Hakim Altun, sorgu salonunda şüpheli, avukatlar ve mahkeme görevlileri dahil olmak üzere hiç kimsenin cep telefonu, tablet gibi iletişim araçlarıyla sorgu salonuna alınmamasına hükmetti.

‘ŞÜPHELİLER BEKLEME SALONUNDA TUTULACAK’

Hakim Altun, şüphelilerin sorgu işlemlerinin uzun sürme ihtimaline karşı, insan onuru ile bağdaşacak şekilde adliyenin eksi 6'ıncı ve eksi 7'nci katında bekleme salonlarında sorgu bitinceye kadar tutulmalarına hükmetti.

DUMANLI'NIN 2 AVUKATI SORGU SALONUNA HAZIR BULUNDU

Ekrem Dumanlı'yı savunmak için duruşmada Avukatlar Gazi Tanır ve Nazif Aktaş temsil etti. Dumanlı'nın 3. avukatı Hasan Günaydın ise 6. katta avukatlara yönelik bariyerlerin kaldırılmadığı müdettçe sorguya katılmacağını mübaşire ilettiği sorgu zaptına geçti. Ancak Avukat Hasan Günaydın daha sonra sorguya katıldığı tutanaklara geçti. Hakim bariyerlerin kaldırılması talebinin reddine karar verdi.

‘AVUKATLAR SOMUT DELİLLERİN NE OLDUĞUNUN KENDİLERİNE GÖSTERİLMESİNİ İSTEDİ’

Sorguda söz alan Avukatlar Tanır ve Aktaş , hakimin aldığı her şüpheliye 3 müdafii kararına tepki göstererek, 21. yüzyılda en temel savunma hakkının ihlal edildiğini, bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Avukatlar, 5 günlük gözaltı süresi içinde avukat olarak müvekkillerinin yaşadığı benzer fiziki ve psikolojik baskı ile aynı şartlarda görev yaptıklarını bu şartlar altında sağlıklı ve hukuki bir savunma yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Avukatlar ayrıca müvekkillerinin hangi suçlarla suçlanarak tutuklama talep edildiğinin, soruşturma dosyasının kendilerine verilmesini ayrıca somut delillerin ne olduğunun kendilerine gösterilmesini istedi. Avukatlar ayrıca sorgu işleminin sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasına talep etti.

SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ KAYIT EŞLİĞİNDE BEYANI ALINDI

Sorguya 3 avukatın katılmasına karar verdiğini hatırlatan hakim, soruşturmada CMK'nın 153/2 maddesi gereğince kısıtlama kararı alındığını, soruşturmanın gizli olduğunu belirterek, avukatların dosyaya erişim talebinin reddine karar verdi. Hakim Bekir Altun, Ekrem Dumanlı'nın savunmasının sesli ve görüntülü sistemle kayıt altına alınmasına karar verdi. Hakim, Dumanlı'ya isnat edilen suçları anlatarak ve haklarını anlattı. Sesli ve görüntülü kayıt eşliğinde beyanı alındı. Dumanlı'nın ifadesi yaklaşık 2 saat sürdü. Ekrem Dumanlı'nın sorgu işleminin bitmesinin ardından diğer şüphelilerin ifadesinin alınmasına başlandı.

‘SUÇLAR CEBİR TEHDİT VE HİLE KULLANARAK......’

Öte yandan şüphelilerin, "Cebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "iftira" , "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildiği de tutanağa geçti.

DUMAN: DEMOKRASİDEN DÖNÜŞ YOK

14 Aralık Soruşturması kapsamında savcılık sorgusu tamamlanan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, geniş güvenlik önlemleri altında Eyüp Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

Ekrem Dumanlı hastane girişinde iki elini havaya kaldırarak kendisini görüntüleyen kameralara, "Yezidlere boyun eğmek yok. Demokrasiden dünüş yok. Özgürlükten dönüş yok" dedi.

Dumanlı çıkışta da "Allaha emanet olun" diye konuştu.

HİDAYET KARACA: 'YENİ TÜRKİYE' DİZİLERDEN KORKUYOR

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, sağlık kontrolü sırasında, "Yeni Türkiye’ dizilerden korkuyor.” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde savcı tarafından sorgulandıktan sonra Eyüp Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen Hidayet Karaca, hastane girişinde konuştu. Karaca, “Bir dizi filmden terör örgütü çıkıyor. Özgür Türkiye, özgür basın susmaz!” ifadelerini kullandı. Karaca, hastane çıkışında da, “ ‘Yeni Türkiye dizilerden korkuyor. Bir yayıp grup başkanı eğer terörden suçlanıyorsa daha ne diyeyim.” ifadelerini kullandı.

AVUKAT DURAN: 4 GÜN GÖZALTINDA TUTAN İRADE, TUTUKLAMA KARARI VERMİŞ OLABİLİR

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Gözaltı süresinin 4. gününde olmalarına rağmen kendilerine bilgi verilmediğini anlatan Duran,“ Akşam saatlerinde Hidayet Karaca ile sorguya girdik. Yaklaşık 5-6 saat süren sorgulamada diğer şüphelilere olduğu gibi, Tek Türkiye dizisinin iki sahnesinden bölümler izletildi. Ayrıca Fethullah Gülen Hocaefendi ile arasında geçtiği iddia edilen konuşma soruldu. Hocaefendi ile arasında geçtiği iddia edilen soru daha önce de bahsettiğimiz gibi illegal. Üzerinde oynama yapıldığı bir konuşmaydı. Hidayet Bey tarafından tekzip yapılıp suç duyurusunda bulunulmuş. Hem de Hocaefendi’nin avukatları tarafından suç duyurunda bulunmuş bir konuşmaydı.” şeklinde konuştu.

Avukat Fikret Duran, savcının şikayet üzerine hukuka aykırı olan bir soruyu sormaktan vazgeçtiğini belirtti. Duran, "İllegal yöntemlerle elde edilmiş telefon konuşmaları, montaj telefon konuşmaları yasak sorgu yöntemleri arasında sayılıyor Ceza Mahkemesi Kanunu’nda. Hukuka aykırı bir delil. Savcı bu nedenle bu soruyu sormaktan vazgeçti. En önemli iki delil buydu zaten.” ifadelerini kullandı.

Tek Türkiye'nin bölümlerini izletip soru sorduklarını aktaran Duran, “Hidayet Bey senaryonun kendi bilgisi dahilinde yazılmadığını, bu konuda her hangi birinden talimat almadığını, senaryo ekibinin kalabalık olduğunu ifade etti. Söz konusu dizi bir dış yapım. Dışarıdan başka bir şirkete çektirilen ve bölüm başına para ödenerek satın alınan bir yapım. Fakat bunu öne sürmemize rağmen savcı o şirketle ilgilenmeyerek doğrudan Hidayet Bey’e suçlamalar yöneltti. Hiçbir somut delil ve suçlama olmamasına rağmen 4 gün boyunca göz altında tutan irade, Hidayet Bey hakkında tutuklama kararı vermiş olabilir. Bu nedenle gece saat 03.00 olmasına rağmen biz bekletiliyoruz. Gözaltı süresinin bitmesine 3 saat kaldı. Biz hala savcının kararını vermesini bekliyoruz. Belki de karar verildi ama biz burada yağmur altında boşu boşuma bekletiliyoruz.” dedi.

"16 kişinin mahkemeye sevk edildiği yönünde bir bilgi var?" sorusu üzerine ise Avukat Fikret Duran, buna ilişkin haberle yayıldığını vurguladı. Duran, “Avukat arkadaşlara oradaki polis memurları geldiler. Bilgiyi doğruladılar. 10 dakika sonra geldiler yanlış bilgiymiş dediler. Burada gayri ciddi bir yol izleniyor. Adeta bizimle dalga geçiyorlar. Burada her şeye rağmen bekliyoruz. Sonuna kadar da bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Sayın Hidayet Karaca verdiği ifadesinde adeta demokrasi, özgürlük ve basın özgürlüğü manifestosu sundu. Savcıya demokrasi ve hukuk dersi verdi.” cevabını verdi.

"4 gündür içeridesiniz ne gibi muamele ile karşı karşıya kaldınız?" sorusuna ise Duran, “İlk gün polis memurlarının tutum ve davranışları gayet normalken özellikle son iki günde polis memurları kısıtlayıcı bir tavra girdiler. Avukatlara karşı bile zaman zaman kaba ve hukuk dışı bir davranış tavrına girdiler. Mesela bugün bir gazeteyi bile içeri sokmamıza engel olundu. Her şüphelinin üç avukattan fazla görüşmesine engel olundu. Böyle bir kısıtlama hiçbir kanunun hiçbir maddesinde mevcut değil.” karşılığını verdi.

Duran, avukatlara verilmeyen bilginin algı oluşturulmak için hükümete yakın kanallara servis edildiğini söyledi. Duran, “Polisler konuşurken duydum, polislerden iki tanesinin serbest kaldığını. Diğer şüphelilerin tutuklanmaya sevk edildiği yönünde bir bilgi dolaşıyor. Avukatlardan saklanan bilgi bir çok ajanslara verildiği de ifade ediliyor. Haber ajansları da geçtiği zaman tekrar polislere soruyoruz. Polisler öyle bir şey yok diyor. Ajanslara sorduğumuz zaman da geçtikleri bilginin doğru olduğundan emin konuşuyorlar. Avukatlara verilmeyen bilgi el altından algı oluşturmak amacıyla ve kastıyla bir takım hükümete yakın kanallara servis ediliyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê'ye destek konserinde fenalaşan sanatçı yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Türkiye, tutuklu gazeteci sıralamasında 10'uncu sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...