18 Aralık 2014 01:00

'Sendika bize yine golünü attı'

Metal sektöründe imzalanan sözleşmeye Mercedes işçilerinden tepki geldi. İşçiler, sözleşmeyi “3 yıllık sözleşme Türkiye gibi bir yerde kabul edilemez. Sendika bize yine golünü attı” şeklinde değerlendirdi.

Paylaş

Erkan SARIOĞLU
İstanbul

Türk Metal ile MESS arasında 3 yıllık imzalanan sözleşmeye bir tepki de Mercedes Benz Türk firmasının, Esenyurt Hoşdere’de bulunan fabrikası işçilerinden geldi. İşçiler, sözleşmeyi açıklayan sendikacılara “Sözleşmeyi kimin onayı alınarak imzalandı” diye tepki gösterdi. Fabrikanın işletme tatilinde olmasından dolayı sözleşmenin içeriğinin sınırlı sayıda işçiye açıklanması da izinde olan işçilerin öfkelenmesine neden oldu.

Görüştüğümüz işçiler “Sendika bize yine golünü attı” dedi. Her sözleşme döneminde işçilerin işletme tatiline çıkartıldığını aktaran işçiler, sendikanın MESS ile birlikte işi oldu bittiye getirdiğini ifade etti. İşçiler “3 yıllık sözleşme Türkiye gibi bir yerde kabul edilemez. Dolar ve Avro’daki yükselişler ortadayken ekonominin bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde bizler yarınımızı göremezken üç yıllık sözleşme akıl alacak iş değil. Bir de ilk altı aydan sonra yapılacak olan zamlar enflasyon oranında” dedi. Bir önceki sözleşme sürecinde sendikacıların “Belirlenen enflasyonun bizim enflasyonumuz değil, MESS ve şirket yöneticileri hiç mi pazara alışverişe çıkmıyor” dediğini hatırlatan işçiler, aynı sendikacıların 4 ay önce hayır dedikleri zamma bugün hem de 3 yıllığına imza attığını söyledi.

GEÇİNEBİLECEĞİMİZ ÜCRETİ VERSİNLER...

İşçiler şunları dile getirdi: “Herhalde sendika yöneticileri de artık kendileri pazara alışverişe çıkmaz oldu. Onlar da aldıkları yüksek ücretler sonucunda patron gibi düşünmeye başladı. Bizler yapılan bu zammın iki yıllık kayıplarımızı karşılamadığını söylüyoruz. Sendika yöneticileri tepkileri azaltmak için erzak parasından bahsediyor. Yoğun iş temposunda aşırı mesailere kalarak ay sonunu getirmeye çalışıyoruz. Bizler ne erzak ne de zorunlu mesailere kalmak istiyoruz. İsteğimiz insanca yaşayabilecek ücret. Bizlere geçinebileceğimiz ücretleri versinler biz kendi erzağımızı alırız.” Sendikacıların her geçen gün kendilerinden uzaklaştığını ve yabancılaştığını ifade eden işçiler, sorunları anlattıklarında ise patron temsilcisi gibi “Ya bu koşullarda çalışmaya devam edersiniz ya da işten atılmalar yaşanır” yanıtını verdiklerini dile getirdi.

ARTIK BARDAK DOLDU, TAŞIYOR

Yıllık izinleri dahi istedikleri tarihte kullanamadıklarını, işletme tatillerinin yıllık izinlerden kesildiğini dile getiren işçiler “Bizler isteğimiz tarihlerde yıllık izinlerimizi kullanmak istiyoruz. Hep bir bahaneyle karşımıza çıkıyorlar” diye konuştu. Yeni işçilerin Mercedes’e büyük umutla işe girdiğini ancak ağır çalışma koşulları ve düşük ücret nedeniyle işten çıktıklarını aktaran işçiler, şöyle devam etti: “Bir çok arkadaşımız yoğun çalışma temposundan dolayı hasta oluyor. Hastanelere gidenler çeşitli bahanelerle işten atılıyorlar.”

“Sözleşme dönemlerinde taleplerini sormayan, işçinin onayı olmadan sözleşme imzalayan, temsilcilerini seçimle değil atamayla belirleyen, belirlenen temsilcilerin çoğunun hafiye gibi yöneticilere laf taşıdığı” bir sendika istemediklerini kaydeden işçiler, “Yapılan zam ve erzak parası ile büyük bir zafer kazanmış komutan edalarıyla işyerlerimizde açıklama yapıyorlar. Temsilciler ise sendikacıları alkışlıyor. Neyin karşılığında alkışlıyor! Artık bardak doldu, taşmaya başlıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Irak ve Suriye krizi

SONRAKİ HABER

Habaş'ta vahim iddia: İş makinesi sürekli arıza çıkarıyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...