18 Aralık 2014 01:02

2014 bitti bitiyor

2014 yılı bitti/bitiyor. İstanbul’un (belki İzmir ve Ankara’nın da) eğlence mekanlarının olduğu semtler elektrik süslemesinin yokluğundan/azlığından şikayetçi.

Paylaş

Sennur SEZER

2014 yılı bitti/bitiyor. İstanbul’un (belki İzmir ve Ankara’nın da) eğlence mekanlarının olduğu semtler elektrik süslemesinin yokluğundan/azlığından şikayetçi. Oysa gece Taksim Alanında düşüp başınızı yarmanız için karanlık mevcut, otelin önünde de taksi altında kalmanız için olanaklar düşünülmüş.
Yeni yıla yeni kısıtlamalarla girdiğimizi davul zurna ilan etmeye gerek yok. Emekçilerin durumu ortada. Direnişler, grevler sürüyor. Kültürel açıdan devlet üstünden görevlerini attı. Desteğinde bile  “eski tiyatrolara destek yok çok yaşasın yeniler”  havasında.
1914 yılı I. Dünya Savaşının başladığı yıldı. Bu yüzden 100. Yılında I. Dünya  Savaşı konuşuldu ama yeterli ve yaygın irdelenebildi mi tartışılır. Çünkü savaş dünyanın hep bir yanında (ve bizim burnumuzun dibinde) sürüp gidiyor.Ve savaşa bağlı olan/olmayan emek sömürüsü ve yoksulluk  üstüne tüy dikiyor.
2014 Orhan Kemal’in 100 yaşında olduğu yıldı. Orhan Kemal Portresinin doğru yansıtıldığı kanısında değilim [Şimdi pek yeri değilse de  ünlü Üvercinka şairinin oğlunun annesinin vara yoğa (ve yarışmalara) dernek bahanesiyle müdahalelerini anımsadım:  Ben onun şiirini bilirim, tek karısıydım falan filan. Cemal Süreya için okurları konuşmalı, kızı konuşmadığına göre kan yakınlığı olanların böyle  konuşma hakkı yok.
Orhan Kemal Ödülü de dahil anmalar Orhan Kemal’in sahici okurlarınca yönetilmeli. Akrabalık yetmiyor. Artık 150. yılda...
2014’te ad arda kültür dünyasından dostlar yitirdik: Bülent Habora, Erdoğan Alkan, Talip Apaydın, Osman Çetin Deniztekin (Varlık dergi ve yayınları yöneticisi),  Melisa Gürpınar, Talat Sait Halman...
Pek çok kişi için gençlik arkadaşı, kültür-sanat dünyasının yapıtaşlarıydı. Başımız sağolsun. 2015’te  Aziz Nesin Yüz Yaşında. Yüksel Pazarkaya ile yapılıp yayınlanmamış bir nehir söyleşi bu yıl yayımlandı. Nedim Saban bir gösteri hazırlıyor. Arkası gelecek belli ki. Aklınızda olsun.
İnsancıl Dergisi 25. yılını Kuşatmaya Karşı 25 yıl başlıklı bir tarihçe/ inceleme kitabıyla karşıladı.Şiirler, anılar, incelemeler, kutlamalar bir yanıyla 25 yılda yetişen yeni bir okur/yazar/tartışır kuşağının ürünleri. 1980 sonrasını görmek, irdelemek için bir olanak. Takvimler değişecek. Bilmem Mahmut Turgut’un takvimini gördünüz mü. Kültür/sanat insanlarının portreleriyle her yıl takvimler yapıyor. Bu yıl (2015’te) Yıldız Kenter, Tarık Dursun K., Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan, Devrim Erbil, Attila Dorsay, Zeynep Oral, Ahmet Telli, Erendiz Atasü, Metin Yurdanur, Onur Bilge Kula, Latife Tekin gülümsüyor  sayfalarda. Takvim yanında portre ve yazar biyografisi  biriktirmek için önemli bir fırsat.
www.mahmutturgut.com bilgi edinmek, takvim edinmek için  başvuracağınız bir adres.

ÖNCEKİ HABER

Vedat Özdemiroğlu ile yılın Z raporu

SONRAKİ HABER

Direnişi kırmak için gönüllü çıkış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...