17 Temmuz 2011 09:30

Özerkliği tanımamanın bahanesi Kürt sorunu

Van’ın Çelebibağı Belediyesi tarafından bu yıl 3. yapılan Zilan Kültür Sanat ve Doğa Festivalinde panele katılan Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, “Türkiye’de eğer Kürt sorunu olmasaydı hükümetler bugüne kadar özerkliği ilan etmiş ve uygulama koymuşlardı. Ama Kürt sorunu bahane edilerek bu uygulamaya koyul

Özerkliği tanımamanın bahanesi Kürt sorunu
Paylaş

Van’ın Çelebibağı Belediyesi tarafından bu yıl 3. yapılan Zilan Kültür Sanat ve Doğa Festivalinde panele katılan Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, “Türkiye’de eğer Kürt sorunu olmasaydı hükümetler bugüne kadar özerkliği ilan etmiş ve uygulama koymuşlardı. Ama Kürt sorunu bahane edilerek bu uygulamaya koyulmuyor” dedi.

Zilan Kültür Sanat ve Doğa Festivali kapsamında “Demokratik anayasa tartışmaları ve demokratik özerklik” paneli gerçekleştirildi. Van Gölü kıyısına kurulan büyük bir çadırda yapılan panelin moderatörlüğünü Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser yaptı. Panele konuşmacı olarak Van Milletvekili Nazmi Gür, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Bilgesu Sümer, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Muş Milletvekili Demir Çelik katılırken, binlerce Ercişli de paneli izledi.

Aynı zamanda anayasa hukukçusu olan Fazıl Hüsnü Erdem yaptığı konuşmasında, yeni anayasa için şuana kadar bir mutabakat göremediklerini belirterek, bu mutabakatın sağlanmamasının nedenin ise farklı kesimlerin farklı istem ve taleplerinin olduğunu söyledi.

“Özellikle KCK davalarında Kürtçenin bilinmeyen bir dil olarak tutanaklara geçmesi inkarın çok açık bir göstergesidir” diyen Erdem, asimilasyon politikasının devam ettiğini söyledi. Erdem, Demokratik Özerkliğin ilanına ilişkin de şunları dile getirdi: “Türkiye’de eğer Kürt sorunu olmasaydı hükümetler bugüne kadar özerkliği ilan etmiş ve uygulama koymuşlardı. Ama Kürt sorunu bahane edilerek bu uygulamaya koyulmuyor. Demokratik Özerkliğin uygulanması için anayasada bazı formül değişikliklerinin yapılarak da uygulamaya koyulabileceğini düşünüyorum.”

Bilgesu Sümer, ise DTK’nin ilan ettiği Demokratik Özerklikte iktisadi yönünün eksik kaldığını düşündüğünü belirtti. Nazmi Gür ve Demir Çelik’te konuşma yaptılar. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Van’ı sel ve yıldırım vurdu

SONRAKİ HABER

Meclis TV’ye muhalefet ayarı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...