17 Aralık 2014 12:56

Organik köyün RES’e karşı hukuk zaferi

Türkiye’nin ilk organik tarımının yapıldığı yerlerden İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Çınardibi Köyü de dahil olmak üzere 3 ilçedeki, 9 köyü içerisine alacak şekilde 126 türbin direkli en büyük Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için Bakanlar Kurulu’ndan “acele kamulaştırma” kararı alınıp çalışmalara başlandı. Ancak dört bir yanları RES türbinleriyle çevrilecek olan Çınardibi köylülerinin yaptığı başvuru üzerine Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Paylaş

Ege Bölgesi’nde özellikle de İzmir’de, RES kurulması için şirketlerin bir bir faaliyetlerine başlaması, özellikle yöre halkını ve yaşam savunucularını isyan ettiriyor. Urla’nın Ovacık Köyü’nde RES’e karşı mücadele eden köylülerin girişimleriyle, İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bu arada, Türkiye’nin en büyüklerinden birisi olacak 126 türbin direkli RES projesi için ise Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa ilçelerine bağlı, Osmaniye, Balcılar, Dernekli, Bayramlı, Osmanlar, Dağteke, Çamlıbel, Çınardibi, Kamberler köylerini içine alan bölgede, çalışma başlatıldı. Bu alanda köylülerin yıllardır büyük emeklerle yetiştirdikleri üzüm ve kiraz bahçelerinin yanı sıra, orman alanları da bulunuyor.

KÖYLÜLER MÜCADELE BAŞLATTI

RES projesiyle evlerinin yakınına türbin direklerinin kurulacağını öğrenen bununla birlikte bu türbinlerin, köyün etrafını tamimiyle kaplayacağını öğrenen Çınardibi köylüleri, yaşananlara tepki gösterdi. Türbin parçalarını götürmek için ormanlık alanda açılacak yolların yanı sıra kendi tarım arazileri için de Bakanlar Kurulu’nun “acele kamulaştırma” kararı vermesi üzerine köylüler, hukuk mücadelesi başlattı.

YIRCA’DAKİ GİBİ

Termik santral kurulacak olan Soma’nın Yırca Köyü’nde zeytin arazisi için de yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6. Dairesi, Çınarlı köylülerinin müraacatı için de aynı kararı verdi.
Danıştay, köylülerin arazileri için bakanlar kurulunun verdiği “acele kamulaştırma” kararının, ancak savaş zamanlarında ya da olağanüstü hal durumlarında alınabileceğini, ancak burada böyle bir durum söz konusu olmadığına, gerekçesinde yer verdi. 

‘DOĞAL ENERJİ DİYE DOĞAL GÜZELLİKLERİ YOK EDECEKLER’

Çınardibi Köyü ormanlarında 24 yıl yangın gözetleme köylerinde çalışan Recep Salar, “Ormanlarımız için 24 yıl hizmet ettim. ‘Doğal enerji’ diyorlar, ama bizlerin yarattığı doğal güzellikleri yok edecekler. RES köyümüzün etrafını kaplamış olacak. Ne tarım ürünü ne de insanların yaşamı kalacak. Diğer köylerde de bu yaşam bozulacak” diye konuştu.  
Köylülerden İdris Temer, 20 yılda yetiştirdiği kiraz bahçesinin RES’e kurban gitmesini istemediğini dile getirdi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Gülen gelsin, gelmesini istiyoruz

SONRAKİ HABER

Yazarımız, 17 Aralık’ın yıl dönümünde ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...