11 Temmuz 2019 18:14

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği: Akademisyen Üstel ve Altınel’e özgürlük

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği yaptığı yazılı açıklamada Prof. Dr. Füsun Üstel ve Doç. Dr. Altınel için özgürlük talep etti.

Akademisyen Tuna Altınel (solda)

Akademisyen Füsun Üstel (sağda)

Tuna Altınel fotoğraf: Tuna Altınel

Füsun Üstel fotoğraf: MA

Paylaş

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada cezaevinde bulunun Prof. Dr. Füsun Üstel ve Doç. Dr. Altınel için özgürlük talep edildi.

Prof. Dr. Üstel’e evrensel hukuka, bilimsel çalışmaya ve fikir özgürlüğüne aykırı olarak verilen hapis cezasının şiddetle kınandığı belirtilen ÜNİVDER açıklamasında; “2016 yılında ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı barış çağrısı yapan binlerce akademisyenden biri olan Prof. Dr. Füsun Üstel, 2017 yılında başlayan yargılama süreciyle beraber 1 yıl 3 aylık ertelemesiz hapis cezası almış ve bu ceza istinaf mahkemesi tarafından onanmış arkadaşımız hapse atılmıştır. Yargılama bağımsız ve tarafsız yapılmadığı gibi iddia makamı, kanıtlara göre değil kanaatlere göre hareket etmiştir. İsnat edilen suçlamaya temel oluşturacak hiçbir somut ve hukuki delil olmadan, kişisel ve politik kanaatlere dayanan mesnetsiz bir iddianame ile yargılama yapılmıştır. Barış isteyen, ifade özgürlüğünü kullanan akademisyenlere ceza yağdırılmıştır. Evrensel hukuka, bilimsel çalışmaya ve fikir özgürlüğüne aykırı bu kararı şiddetle kınıyoruz” denildi.

“FÜSUN ÜSTEL 66 GÜNDÜR HAPİSTE”

Prof. Dr. Z. Füsun Üstel’in 66 gündür hapiste olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Üstel’in kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna geçmesi ve denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanması için cezaevi idaresine yapılan başvuru reddedilmiştir. Bu hukuka aykırı bir karardır. Derneğimizin üyesi Prof. Dr. Z. Füsun Üstel, ifade özgürlüğü kapsamındaki bir bildirinin imzacısıdır. Bir günü bile cezaevinde geçirmesi hukuki açıdan kabul edilemez. ÜNİVDER olarak arkadaşımız, meslektaşımız Prof. Dr. Füsun Üstel ile dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz. ÜNİVDER olarak Anayasa Mahkemesi’ni ve Adalet Bakanlığı’nı hocamıza yapılan hak ihlallerinin sonlandırılması için gerekli adımları atmak üzere göreve davet ediyoruz. Akademisyenlere yönelik baskı, şiddet ve yıldırma politikalarını kınıyoruz. Her türlü İfade özgürlüğü ve akademik özgürlük ihlalleriyle sonuçlanan adli ve idari süreçlerin sonlandırılması için Anayasa Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Akademisyenlerin hak ve özgürlüklerinin uluslararası insan hakları hukuku standartları çerçevesinde korunmasını sağlayacak adımların atılmasını talep ediyoruz.”

“HAKSIZ VE HUKUKSUZ TUTUKLULUĞU KINIYORUZ”

ÜNİVDER olarak evrensel hukuka, bilimsel çalışmaya ve fikir özgürlüğüne aykırı bir kararla tutuklanan Doç. Dr. Altınel’in yanında oldukları ifade edilen açıklamada “Altınel’in haksız ve hukuksuz tutukluluğunu şiddetle kınıyoruz” denildi.

Yirmi dört yıldır Lyon-1 Üniversitesi Camille Jordan Enstitüsü’nde matematik doçenti olarak görev yapan Tuna Altınel’in pasaportuna, 12 Nisan 2019 tarihinde, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nda “tahdit konulduğu” bildirilerek el konulduğu hatırlatılan açıklamada; “Pasaportu üzerindeki tahdidin kaldırılması işlemleri için 10 Mayıs 2019 tarihinde Balıkesir Nüfus Müdürlüğü’ne giden Tuna Altınel, “terör örgütü propagandası yapma” suçlaması ile gözaltına alınmış, 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü, nöbetçi mahkemeye çıkarılarak tutuklanmıştır. Daha sonra bu hukuksuzluk daha da vahim bir hal almış savcılığın hazırladığı iddianame ile “terör örgütü propagandası yapmak” suçu, “terör örgütü üyeliği” suçlamasına dönüştürülmüştür. Tuna Altınel aynı zamanda bir “barış akademisyeni”dir. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” yapma suçlaması ile yargılanmaktadır.  Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) olarak Tuna Altınel ile dayanışma içinde olduğumuzu ve yalnız bırakmayacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” denildi.

“ALTINEL’İN YANINDA OLACAĞIZ”

Akademisyenlere yönelik olarak son yıllarda artan baskı ve yıldırma politikalarına karşı 30 Temmuz 2019 tarihinde Balıkesir Adliyesi’nde gerçekleşecek duruşmada ÜNİVDER olarak Doç. Dr. Tuna Altınel’in yanında olacakları belirtilen açıklamada; “Tuna Altınel’in hukuksuz bir şekilde pasaportuna el konulmasını ve akabinde tutuklanmasını üniversitenin evrensel değerleri ve düşünce özgürlüğü adına endişe verici buluyor ve bu durumu şiddetle kınıyoruz. Tuna Altınel’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale’de tehlike çanları: Maden ocağı için 195 bin ağacı kestiler

SONRAKİ HABER

Yargı paketi, Meclis tatile girmeden gündeme gelmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa