15 Ocak 2019 18:36

Yunanistan Başbakanı Çipras'tan meclisten güvenoyu istedi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras: Parlamentodan, bu ülkeyi krizden çıkaran bu hükümete güvenoyunu tazelemesini istiyorum.

Fotoğraf: Furkan Naci Top/AA

Paylaş

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, koalisyonun çökmesinin ardından hükümette kalmak için meclisten güvenoyu istedi.

Çipras, mecliste bugün başlayan güvenoyu görüşmelerinde milletvekillerine seslendi.

Hükümetin görevine devam etmesi gerektiğini anlatan Çipras, “Önümüzde öncelikle tamamlamamız gereken Anayasa değişiklikleri var” dedi.

Çipras, asgari ücrette artış, Ortodoks Kilisesi ile anlaşmanın tamamlanması gibi önemli girişimleri yerine getirmek istediklerini ifade ederek, “Parlamentodan, bu ülkeyi krizden ve memorandumlardan çıkaran bu hükümete güvenoyunu tazelemesini istiyorum” dedi.

Makedonya ile ‘isim sorununa’ yönelik varılan ve hükümette ayrılığa yol açan Prespa Anlaşması'na değinen Çipras, hükümetten ayrılan Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisinin Başkanı Panos Kammenos'un kararına saygı duyduğunu söyledi.

Çipras, anlaşma ile ülkesinin Balkanlar'da ve uluslararası toplumda gücünün artacağını belirterek, “Ben doğru olanı, milletime faydalı ve vatansever olanı yaptım” dedi.

Ana muhalefet Yeni Demokrasi (ND) lideri Kiriakis Miçotakis ise SYRIZA ve eski ortağı ANEL arasındaki ayrılığın iki partinin siyasi çıkarlarına uygun olarak kurgulanmış olduğunu söyledi.

Miçotakis, hükümete güvenoyu vereceklerini açıklayan milletvekillerine seslenerek, “Kim hükümete güvenoyu verirse Prespa Anlaşması'na destek vermiş sayılır. Bu anlaşma büyük bir milli yenilgidir” ifadelerini kullandı.

Erken seçime gidilmesi gerektiğini ve hükümetin halk desteğinden yoksun olduğunu belirten Miçotakis, uzayacak bir belirsizliğin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Çarşamba gecesi gerçekleşmesi planlanan oylamada Başbakan Çipras'ın liderliğindeki hükümetin, meclisten güvenoyu alması bekleniyor.

Toplam 300 sandalyeli mecliste 151 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyan Çipras'ın liderlik ettiği sol ittifak SYRIZA'nın 145 milletvekili bulunuyor.

Koalisyondan ayrılan ANEL'in 7 vekilinden 4'ü ise hükümete güvenoyunda destek vereceğini açıkladı. Turizm Bakanı Elena Koundura'nın da bulunduğu iki milletvekili ise partiden ihraç edildi.

Diğer yandan, biri bağımsız diğeri de Potami partisinden iki vekil daha ‘evet’ oyu kullanacağını duyurdu.

Yunanistan'da Anayasa'ya göre, bir hükümetin güvenoyu alabilmesi için mecliste bulunan vekillerin salt çoğunluğunun oylarını alması gerekiyor.

MAKEDONYA İLE ANLAŞMA KOALİSYONU DAĞITTI

ANEL Başkanı Kammenos, pazar günü, Makedonya ile ‘isim anlaşması’ sebebiyle iş birliğine devam edemeyeceklerini belirterek, partisinin hükümetten ayrılacağını açıklamış ve Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmişti.

Kammenos, Prespa Anlaşması'nın ülkenin çıkarlarına aykırı ve komşu ülkenin yeni isminde ‘Makedonya’ ibaresinin geçmesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu savunuyor. (Atina/AA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da istihbarat servisi AfD'yi takip edecek

SONRAKİ HABER

Tunus’ta işçi ve emekçiler greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...