19 Aralık 2018 11:24

İzmir Gazeteciler Cemiyeti: Türkiye'de basın kaygı içinde

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 2018'de açılan davalar ve yöneltilen tehditler nedeniyle basın dünyasında kaygının giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti logosu

Paylaş

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak 2018 yılının son günleri yaşanırken gazetecilere açılan davalar, yöneltilen tehditler nedeniyle basın dünyasında kaygının giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

Sözcü Gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru başta olmak üzere gazetecilere açılan davaların, TELE 1'e verilen RTÜK cezasının hatırlatıldığı açıklamada, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Fatih Portakal'ın FOX TV Ana Haber’de yaptığı bir yoruma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tehdit ederek ve hedef göstererek karşılık verdiği ifade edildi.

Yine 'Yeni Basın Kartları Yönetmeliği’nin çok sayıda gazetecinin basın kartının iptaline neden olacak maddeler taşıdığı, bu düzenlemelerin gazetecileri mesleklerini yapamayacak duruma getireceğinin ifade edildiği açıklamada, bu düzenlemelerin gazeteciliği 'terör faaliyeti' ile eş tutan bir anlayış içerdiği ve bunun da kaygıları büyüttüğü dile getirildi.

Basının ciddi sıkıntılarla geçirdiği, var olma savaşı verdiği, işsizliğin hüküm sürdüğü, basın özgürlüğü karnesinin yine kırıklarla dolu olduğu bir yılın daha geride bırakıldığı belirtilen açıklamada “Bütün bunlar halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkını elinden almakta, demokrasi adına onarılmaz yaralar açmaktadır. Böyle bir iklimde hedefe konan tüm meslektaşlarımızın yanındayız. Basını susturmak toplumu susturmaktır. Özgür basın, demokrasinin, özgür toplumun koşuludur” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Hukukun üstün olduğu, temel hak ve özgürlüklerin kullanılabildiği bir Türkiye'de korkusuzca, susmadan, sinmeden, sansürün her türlüsünden uzak, tehdit edilmeden, hedef gösterilmeden gazetecilik yapma koşulları oluşturulmalı, toplumu kutuplaştıran söylemlerden ivedilikle uzaklaşılmalıdır.

2019'a dair beklentimiz, umudumuz budur. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu beklenti ve umudun gerçekleşmesi yolunda meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK: Asgari ücret tespitinde TÜİK raporu baz alınsın

SONRAKİ HABER

'Birliğimizi yeniden sağlayalım ve ücretsiz izne hayır diyelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...