16 Aralık 2018 13:18

TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı: İnsan hakları büyük krizde

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılında konuşan TİHV Genel Sekreteri, '70 yılın sonunda dünya ve Türkiye’de insanlık krizi yaşanıyor.'

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilen ve birçok ülkenin imzacısı olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilkelerini savaş, bölgesel çatışma, göç ve ekonomik krizle beraber insanlığın gündelik yaşamında görmek giderek zorlaşıyor. Konuya dair Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, “Bugüne yani 70 yıl sonrasına baktığımızda bu kadar değerli bir zemini olan beyannamenin sadece ülkemiz açısından değil tüm dünya açısından da olağanüstü tahrip edildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada ve Türkiye’de yaşanan insanlık krizinde yaşam hakkı ihlali turnusol kâğıdıdır” diyen Bakkalcı, TİHV’in verilerine göre yaşam hakkı ihlalleri şöyle sıraladı: “Dur ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle veya rastgele ateş açması sonucu 16 kişi, silahlı çatışmalar nedeniyle 185’i güvenlik gücü (asker, polis, korucu),  311’i militan, 33’ü sivil olmak üzere toplam 529 kişi, güvenlik güçlerine ait zırhlı araçların çarpması sonucu 7 kişi, mayın ve sahipsiz bomba vb. patlaması sonucu 2 kişi, cezaevlerinde en az 10, gözaltı yerlerinde ise biri trans kadın olmak üzere en az 5 kişi yaşamını yitirdi.” Türkiye’de cezaevinde bulunanlar sayısının 260 bini aştığını söyleyen Bakkalcı, cezaevlerinde yaşanan bu artış için ‘korkunç’ yorumunu yaparak şöyle konuştu: “Öyle bir makine ki bu her yıl 200 binden fazla insan cezaevine giriyor ve 200 bine yakın insan çıkıyor. Kocaman bir makine. Denetimli serbestlik verileri de korkunç tabloyu gösteriyor. Yani milyonlar doğrudan denetim altında.”

‘136 BİN İNSAN SİLAHLI ÖRGÜTE Mİ ÜYE?​’

Tutuklu ve hükümlü sayısındaki artışın Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından kaynaklandığını belirten Bakkalcı, Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) da dikkat çekti. Bakkalcı, “Türkiye’deki terör kavramı ve TMK’nin, sıkıntılı olduğu uluslararası kuruluşlar tarafından da söyleniyor. Birilerinin keyfi olarak ‘benim dışımda herkes teröristtir’ anlayışı kabul edilemez. TMK kanununda 2013 yılında 10 bin insan yargılanırken iken 2017 yılında bu sayı 24 bin olmuş. ‘Silahlı örgüte üye olma’ maddesinden 2013 yılında 8 bin insana dava açılmışken, 2017 yılında 136 bin insana dava açılmış. Bu ülkede 136 bin insan silahlı örgüte mi üye” diye sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım/üretici örgütleri: Tekellere karşı birlikte mücadele edelim

SONRAKİ HABER

Tartıştığı kadını sokak ortasında bıçakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...