16 Aralık 2018 10:21

Almanya'da ırkçılığa karşı eylem: İşçilerin bayrağında ırkçılık yoktur

Almanya'nın Stuttgart kentinde 'ırkçılığa ve bölünmeye' karşı düzenlenen eylemlerde işçilerin bayrağında ırkçılığa yer olmadığı vurgulandı.

Fotoğraf: Ali Çarman/EVRENSEL

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’nın Stuttgart kentinde cumartesi günü ırkçılık karşıtı büyük bir gösteri gerçekleştirildi. Barış inisiyatifleri, sığınmacı örgütleri, gençlik örgütleri, Deniz Köprüsü örgütü, Sol Parti ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun (DİDF) da aralarında bulunduğu 40 kurum bir araya gelerek “Kimsenin ülkesinden kaçmak zorunda kalmadığı bir dünya” çağrısıyla yürüyüş yaptı. Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall’in Stuttgart Şubesinin çağrısıyla da “Irkçılığa ve Bölünmeye Karşı” miting düzenlendi.

EN BÜYÜK SENDİKADAN IRKÇILIK KARŞITI EYLEM

Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall Stuttgart Şubesinin çağrısıyla aynı gün sabah saatlerinde “Irkçılığa ve Bölünmeye Karşı” bir miting gerçekleştirildi. Sendikacıların, işyeri temsilcilerinin ve yüzlerce işçinin katıldığı mitingde IG Metall adına konuşan Uwe Meinhardt, “Mercedes fabrikasında değişik uluslardan binlerce işçi kardeşçe bir arada üretmeye devam ediyor. Sendikaların bayrağında ırkçılığa yer yok tam aksine toplumsal adalet, eşitlik, barış ve özgürlük istemleri bayrağımızdır. Irkçılığa ve faşizm özlemlerine karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

‘MÜLTECİLER GÜNAH KEÇİSİ DEĞİL’

Kitle örgütlerinin tren istasyonu karşısında başlayan yürüyüşüne de yaklaşık 1500 kişi katıldı. Yürüyüşte, “Silahlanmaya ve ölümlere hayır-Sığınmacılara evet”, “Sınırlar açılsın, bölünmeye hayır”, “Militarizme karşı birleşelim” ve “Türkiye, Suriye’den çıksın” gibi talepleri dile getiren pankartlar taşındı.

Lokomotiv Müzik Grubu’nun şarkıları eşliğinde başlayan yürüyüş güzergahında gençler havaya kırmızı toz boyalar sıkarak eyleme renk verdi. Baştan sona coşkulu geçen yürüyüş mitingle devam ederken, Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Tobias Pflüger, yaptığı konuşmada, “Milyonlarca insanı ülkelerinden kaçmaya zorlayan ekonomik ve politik koşullar kapımızın önünde başlıyor. Avrupa’da sınırların kapatılması için en çok Almanya para harcıyor. Silahlanma ve silah satışında Almanya’nın suçu az değil. Bizler sadece ve sadece yaşamak için ülkelerini terk ederek ölüm yollarında buraya gelen mültecilerin günah keçisi ilan edilmesine karşıyız” dedi.

Yürüyüşü organize edenler adına yapılan konuşmada da, “Bizler hep birlikte sokağa çıkarak savaş, açlık ve sömürünün olmadığı bir dünyada yaşamak istediğimizi haykırmaya devam edeceğiz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

İran'da işsizliğe karşı eylemler sürüyor

SONRAKİ HABER

Afrin'deki bombalı saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...