15 Aralık 2018 17:00

KHK ile ihraç edilen akademisyenler: Çalışma hakkımız elimizden alındı

İzmir Barosu, KHK ile ihraç edilen akademisyenler Dr. Cenk Yiğiter, Prof. Dr. Nilgün Toker ve Prof. Dr. Cem Terzi ile panel düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İzmir Barosu, "İnsan hakları savunucuları, insan haklarını mücadelesinin sorunlarını konuşuyor" başlıklı bir panel düzenledi. Baronun Konferans Salonu’nda düzenlenen panele konferansa konuşmacı olarak Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen akademisyenler Dr. Cenk Yiğiter, Prof. Dr. Nilgün Toker ve Prof. Dr. Cem Terzi katıldı.

YİĞİTER: NAZİ HUKUKU UYGULANIYOR

MA'da yer alan habere göre KHK ile ihraç edilmiş akademisyenlerden Dr. Cenk Yiğiter konuşmasında çıkarılan yasalarla KHK'lilerin hiçbir şekilde kamu görevlisi olamayacakları üzerinde durdu ve bu durumu “Nazi hukuku”na benzetti.

Yiğiter, “Bu durum biz KHK’lilerin artık bir şekilde yurttaş statüsünden çıkartılmaya başlandığının bir göstergesidir. Suçu çok açık olan ve yargı kararıyla kesinleşmiş bir yurttaşa verilen hizmet, bir KHK'liye verilmiyor. Türkiye'de KHK'lilik hikâyesi çok fazla mağduriyet üzerinden anlatılıyor. İnsanların mağdur oldukları doğrudur. Şimdi KHK'liler dışında yeni bir grup var. Güvenlik soruşturmasından geçemeyen insanlar. Bu soruşturmanın hangi esas ve usule göre yapıldığı belli değil. Hukuka ve insan haklarına aykırı bu soruşturmalar, fişlemelere göre yapılıyor. Güvenlik soruşturmasından geçemeyen kişiler de kamuda çalışamıyor. KHK ve güvenlik soruşturmalarıyla insanların çalışma hakları ellerinden alınıyor. Bu durum da biz KHK’lilerin yurttaş statüsünden çıkarıldığının açık bir göstergesidir" dedi.   

TOKER: KHK’LİLERİ MÜLTECİLERE BENZETİYORUM

Prof. Dr. Nilgün Toker de ihraçlar ile birlikte farklı politik görüşte olan kişilerin sivil ölüme mahkum edildiğini dile getirdi: “Biz ölü ilan edilmiş olabiliriz ama bizi ölü ilan edenler de başka bir ölümün içindedir. Sivil ölümün çağdaş dünyadaki anlamı herhangi bir kişinin haklarının sınırlandırılmasıdır. Bu yüzden kendimizi mültecilere benzetiyorum. Sivil ölüm mültecilik statüsü de kazanmamış ve sığındıkları yerde hiçbir sivil hakka sahip olmamış vatansız kalmış olanlardır. Nasıl mülteciler vatansız kaldıysa KHK’liler kendi yurtlarında vatansız kaldılar. Vatandaş olmanın temel haklarından biri 1789’dan beri çalışma hakkıdır. Basit bir hak değildir. Cumhuriyet rejimlerinde kendini yaşamını sürdürme gücüne sahip olma hakkıdır.” 

TERZİ: GÖREVİMİZ TOPLUMUN ÖZGÜRLEŞMESİ İÇİN BİLGİ ÜRETMEKTİR

Prof. Dr. Cem Terzi ise, toplumun hakikati yaşama hakkının var olduğunu ancak Türkiye’den bunun insanların elinden alındığını söyledi. Bir toplum hakikatten uzak ise akademisyenin ve bilimcisinin de hakikaten uzak kalacağını dile getiren Terzi, "Hakikat geçmiş ile gelecek ilişkisini çok iyi anlatan bir şeydir. Hakikati dile getirmek çok önemlidir. Tarihe baktığımızda aydınların ve bilim insanların sorumluğu vardır. Hakikati söylemek her zaman risklidir. Hakikati söyleyenin de bir ahlaki nitelikte olması gerekiyor. Bizi ahlaklı kılan en büyük şey de cesarettir. 21’inci yüzyılda hakikati anlatmak kolay bir şey değildir. Bizlere verilen görev toplumun özgürleşmesi için bilgi üretmektir. Bizim üniversitemiz, akademik dünyamız çok kavruk, yüzeysel ve sığdır. Bu toplum maalesef bu kurumlardan ve insanlardan özgürleşmek adına yeterli bir desteği alamamıştır” dedi. 

Sunumların ardından "Sivil toplum kuruluşu ve insan hakları aktivistleri konuşuyor" ve "İnsan hakları mücadelesinin hukuki boyutu" başlıkları altında tartışmalar yürütüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Government changes Press Card Regulation: Makes cancellations easier

SONRAKİ HABER

MKE Ankaragücü, Kartal'ın görevine son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...