15 Aralık 2018 08:04
Son Güncellenme Tarihi: 15 Aralık 2018 18:28

Paris'te sarı yelekliler eylemleri sürüyor: 168 kişi gözaltına alındı

Macron'un açıklamalarından tatmin olmayan sarı yelekliler bugün de sokağa çıktı. Bugünkü eylemler nedeniyle şu ana kadar 168 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fransa’da 17 Kasım’da başlayan ve birçok emekçi kesimle gençleri de saran ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerine 15 Kasım Cumartesi günü de devam ediyor. Fransa'nın başkenti Paris'te "sarı yeleklilerin" düzenlediği eylemde yaşanan arbede sırasında polis biber gazı kullandı. Eylemler nedeniyle şu ana kadar 168 kişi gözaltına alındı. Başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde yapılan eylemlere 33 bin 500 kişi katıldığı belirtiliyor.

Akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine öfkeye ve isyana dönüşen eylemler, hükümetin iptal çağrılarına rağmen bugün ülke genelinde devam ediyor. Macron'un vaatlerini yetersiz bulan eylemciler, Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi ve Opera Meydanı'nda toplandı. Barikatları aşmaya çalışan emekçilerle polis arasında arbede çıktı. Bu sırada polis, biber gazı kullandı. Kısa süreli gerginliğin ardından kitle Champs-Elysees Caddesi etrafındaki ara sokaklara da yayıldı.

İlk müdahale sonrası Champs-Elysees Caddesi etrafındaki ara sokaklara da yayılan eylemde polis ve protestocular arasında çatışma yaşanıyor.

Güvenlik güçleri sarı yeleklilere biber gazı ile saldırdı. Bu sırada gözünden yaralanan bir kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Protestocular, atılan biber gazı kapsülünün göstericinin gözüne geldiğini ifade etti.

Fransız medyası 168 kişinin gözaltına alındığını belirtirken, polis Paris'teki gösterilere 3 bin kişinin katıldığını duyurdu. Geçen haftaki eylemlerde bin 200 kişi gözaltına alınmıştı.  

PARİS'TE HAYAT YİNE DURDU

Eylem nedeniyle Champs-Elysees Caddesi ve çevresindeki mağaza ve restoranlar kepenkleri indirirken, çok sayıda metro hattı da kapatıldı. Ülke genelindeki cadde ve yollarda 199 blokaj eylemi yapıldı.

Alınan güvenlik önlemleri kapsamında ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yapıyor.

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen ‘sarı yelekliler’in eylemleri, ülkede son yılların en etkili protestosu haline geldi.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan eylemciler, Macron ve yönetiminden ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep etti.

Eylemlerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.

MACRON'UN VAATLERİ TATMİN ETMEDİ

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan "sarı yelekliler" ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor. Gösterilerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.

Macron, "sarı yeleklilerin" protestoları konusunda pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, şirketlere ek maliyet yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılacağını açıklamıştı. Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini belirten Macron, 2 bin avronun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını duyurmuştu.

"Sarı yelekliler" ve Fransızların yarısından fazlası Macron'un bu açıklamalarını yetersiz bulmuş ve yeniden gösteri çağrısı yapmıştı.

Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, "sarı yeleklilerden" cumartesi günü yeni bir gösteri düzenlememelerini istemişti. Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand da France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, sarı yeleklilerin taleplerine cevap verdiğini, bu nedenle eylemlerin sonlandırılması gerektiğini ifade etmişti. 

BELÇİKA'DAKİ EYLEMLERDE 50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de de "Sarı Yelekli"ler hükümeti protesto etti. Arts-Loi metro durağı girişinde toplanan ve Başbakan Charles Michel'i istifaya çağıran "Sarı Yelekliler" Avrupa Parlamentosunun önündeki meydana doğru yürüdü. 

Emniyet kaynakları, sabah saatlerinde 50 civarında "sarı yeleklinin" gözaltına alındığını bildirdi.

HOLLANDA'DA SARI YELEKLİLER SOKAKTA

Sosyal medyadan yapılan çağrılar üzerine sarı yelekliler, başkent Amsterdam, Lahey ve Rotterdam'ın yanı sıra 13 kentte daha toplandı.

Genellikle ülkedeki sağcı grupların çağrısı üzerine toplanan göstericiler, Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı, emeklilik yaşı, sağlık ve eğitimdeki pahalılık ve göçmen sorunu gibi konularda hükümetin politikalarını protesto etti.

Rotterdam Erasmus Köprüsü'nde toplanan yaklaşık 150 sarı yelekli, yürüyüş yaparak yoldan geçenlere çiçek dağıttı.

Amsterdam'da ise yaklaşık 50 sarı yelekli, Dam Meydanı'nda toplandı. 

Lahey'de meclis önündeki meydanda toplanan yaklaşık 50 sarı yelekli de Başbakan Mark Rutte'nin istifasını talep etti. 

Öte yandan Hollanda'da 3 haftadır toplanan sarı yeleklilere alternatif olarak örgütlenen “kırmızı yelekliler" 13 Ocak'ta Utrecht kentinde hükümet karşıtı gösteri yapmaya karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da su faturalarında 5 liralık indirim

SONRAKİ HABER

Nusret'i 'Son Akşam Yemeği' tablosuna ekleyen gazeteci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...