Asgari Ücret Tespit Komisyonu: Patronlar 2 bin lirayı çok gördü

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci kez toplandı.

13 Aralık 2018 10:28
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2018 16:08
Paylaş

Burcu YILDIRIM
Hüseyin İNANÇ
Ankara

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) yapıldı. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 2 bin lira asgari ücretin Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını iddia etti ve bölgesel asgari ücreti savundu. 1900 lira ücret alan komisyondaki işçi Gülden Görmez, “Ben ekonomiden çok anlamıyorum ama bizim de bu gerçeğimiz var dedim” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) gerçekleştirdi. Toplantı, kamu heyeti adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında gerçekleştirildi.

TİSK'TEN KILIÇDAROĞLU'NA: İSTERLERSE 4 BİN 200 VERSİNLER

Toplantı öncesinde gazetecilerle sohbet eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücret tartışmalarının siyasi alana çekildiği savundu. Komisyon lağvedilip yasayla asgari ücret tespit edilse de kabul edeceklerini söyleyen Koç, kendilerinin kesin bir rakam söylemeyeceklerini açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu'nun kendi belediyelerinde asgari ücreti 2 bin 200 lira yapma kararının sorulması üzerine Koç, “İsterlerse 3 bin 200, 4 bin 200 versinler, bir engel yok” dedi. Toplum nezdinde 2 bin lira konuşulduğunun hatırlatılması üzerine ise Koç, asgari ücretin 2 bin TL olmasının Türkiye'nin gerçekleri ile bağdaşmayacağını iddia etti. Asgari ücretin Van'daki işçiyi geçindirebilirken, İstanbul'daki işçi için yetersiz olabileceğini belirten Koç, bölgesel asgari ücreti savundu. Nurettin Sözen'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı döneminde yaptığı asgari ücret artışı ile 2016 yılındaki asgari ücret artışının tüm ücret dengelerini alt üst ettiğini öne sürdü.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ HAFTAYA AÇIKLANACAK

Bakanlığı temsilen toplantıya başkanlık yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder toplantının açılışında “Bu komisyon bağımsız bir komisyon. Müzakerelerle herkes için iyi bir asgari ücret belirleyeceğimize inanıyorum. Kadın işçi arkadaşımız da aramızda bugün konuşacak. Bir hemcinsi olarak onun burada olmasına seviniyorum” dedi. Önder TÜİK’in her yıl açıkladığı asgari geçim tutarını bir sonraki toplantıda sunacağını açıkladı. Basına kapalı bir şekilde gerçekleştirilen toplantı iki saat sürdü.

‘EKONOMİDEN ANLAMIYORUM AMA GERÇEĞİMİZİ ANLATTIM’

Toplantının ardından konuşan Türk-İş heyetindeki işçi Gülden Görmez, görüşmelere katılmasının sebebini sendikalı olmasına borçlu olduğunu ifade etti. Sendikanın bu konuda kendisini bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Görmez, “İçeride yine ben nasıl geçinemediğimi ve asgari ücretle nasıl geçinildiğini anlattım. Umarım güzel şeyler olacak” dedi. Görüşmelerde herkesin kendini düşündüğünden yola çıktığını ifade eden Görmez, “Ben ekonomiden falan çok anlamıyorum ama ben de onlara karşılık, sizin söyledikleriniz doğru olabilir ama bizim de bu gerçeğimiz var dedim” diye konuştu. Asgari ücretliden vergi alınmaması, eşit işe eşit ücret gibi talepleri olduğunu anlatan Görmez, kadroya geçtikleri için toplu sözleşme kapsamında aldıkları yüzde 4 zammın da iyileştirilmesini istedi.

TÜRK-İŞ GERÇEKLEŞEN ENFLASYON VE REFAH PAYI İSTEDİ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Elimizde kriterlerimiz var önümüzdeki hafta TÜİK temsilcisi rakamları açıklayacak. Bugüne kadar, Türk-İş ile TÜİK'in açıklamalarının paralel seviyede gidiyor. Umuyorum rakamlar bu doğrultuda çıkacaktır. Önümüzdeki hafta iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum. Çalışanlarımızın beklentisi doğrultusunda bir sonuç alacağımızı umuyorum” diye konuştu. Asgari ücret belirlenmesinde ısrarını sürdüklerini ifade eden Irgat, “Sayın Akansel'in söylediği gibi hedeflenen değil, gerçekleşen enflasyon artı refah payını talep ediyoruz. Bu konuda uzlaşma olmadı ama ısrarlarımızı sürdürüyoruz. Ülke gerçeği olarak büyük bir enflasyonla karşı karşıya kaldık. Bu yaşan bir gerçek. O yüzden bu güne kadar bütün esaslarımızı buna göre değerlendiriyoruz. Kamuoyunda 2 bin gibi rakam konuşuldu ama rakamsal pazarlığa henüz başlamadığımız için daha sonuç çıkmadı” dedi.

 
Asgari ücreti konuşuyoruz
Herkese Açık Grup ·
Gruba Katıl
Bu grupta, asgari ücretin ne kadar olması, daha da önemlisi, nasıl belirlenmesi gerektiğini tartışıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’daki asg...
 
Reklam
ÖNCEKİ HABER

‘Hekimler savaşa karşı barış demeye devam edecek’

SONRAKİ HABER

Barış Akademisyenleri Ceren Sözeri ve Mahmut Çınar'a 1 yıl 3 ay ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...