12 Aralık 2018 09:15

11 yıl sonra Festus Okey ve kardeşinin akraba bağları araştırılacak

Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Nijeryalı Festus Okey'in polis tarafından öldürülmesi davasında kardeşi ile bağları araştırılacak

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü’nde gözaltındayken polis memuru Cengiz Yıldız tarafından vurulan Nijeryalı Festus Okey’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’ın ikinci kez bozduğu dava yeniden başladı. Mahkeme, 11 yıl sonra Festus Okey ve kardeşi Ogu’nun biyolojik bağının araştırılması için Nijerya ve Güney Afrika Cumhuriyeti adli makamlarına yazı yazılmasına hükmetti.

Yargıtay’ın, Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararını bir kez daha bozmasının ardından, Festus Okey’in ölümüne ilişkin dava bugün yeniden görülmeye başlandı. Bozma kararının ardından İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada Festus Okey’in ağabeyi Ogu’nun avukatları ve sanık polis Cengiz Yıldız ile avukatı hazır bulundu.

‘GAZETECİYE GEREK YOK’

Ogu’nun avukatları Alptekin Ocak, Murat Deha Boduroğlu ve Muhsin Kemal Şimşek, dışarıda yargılamayı izleyen isteyen kişiler olduğunu belirterek izleyicilerin duruşma salonuna alınmalarını talep etti. Mahkeme başkanı Kenan Seyran, “güvenlik” gerekçesiyle izleyicilerin içeri alınmasını istemedi ve talebi reddetti. Avukat Alptekin Ocak, dışarıda ressam ve gazetecilerle birlikte içeri alınmasını istedikleri kişiler olduğunu ifade etti. Mahkeme başkanı Seyran, “Ressam hayali resim çizsin. Gazeteciye gerek yok. Yeterli aleniyet sağlandı. Diğer isimleri söyleyin değerlendirelim” dedi. Bunun üzerine Ocak’ın söylediği iki isim duruşma salonuna alındı.

‘OGU MAHKEMEYE GELEREK BEYANDA BULUNMAK İSTİYOR’

Mahkeme, Yargıtay’ın bozma ilamının okunmasının ardından Festus Okey ve Ogu’nun kardeş olup olmadığının araştırılması için Nijerya Yetkili Adli Makamları’na yazı yazıldığını söyledi. Ogu’nun avukatı Alptekin Ocak, bozma ilamına uyulmasını, maktül Festus Okey ve müvekkili Ogu’nun kardeşlik bağının tespitini talep etti. Bu sırada salonda telefonundan haber yazan gazeteciler mübaşir tarafından mahkeme başkanına şikayet edildi. Mahkeme başkanı Seyran da, “Telefonla uğraşanlar güvenlik çağırılıp dışarı çıkarılsın” talimatı verdi. 

Avukat Ocak, Festus Okey ile ağabeyi Ogu’nun DNA analizinin Güney Afrika’da uluslar arası sertifikası bulunan bir labarotuvar tarafından yapıldığını belirterek, “Bu  nedenle evrakın Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca müvekkil bizzat mahkemenizdeki yargılamaya gelerek DNA testi yaptırmak ve beyanda bulunmak istemektedir” dedi. Avukat Ocak mahkemeden, Ogu’nun vize işlemlerini yürütülebilmesi için bu yönde bir ara karar oluşturulmasını talep etti. Ocak, başka bir göçmenin gözaltına alınmasıyla ilgili olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2007/19782 sayılı soruşturma dosyasının, Festus Okey cinayetinin karanlıkta kalan yönlerini açığa çıkartacağı gerekçesiyle istenmesi talebinde bulundu.  

DURUŞMA 2 NİSAN’A ERTELENDİ

Sanık polisin avukatı Vehbi Kahveci, Ogu’nun Festus Okey’in kardeşi olduğunu kabul etmediklerini belirterek, “Özel bir kuruluştan alınan DNA raporunu kabul etmeyiz. Böyle bir rapor Nijerya’daki mezar açılarak alınmalıdır.” dedi. Mahkeme ara kararında, Ogu’nun duruşmaya katılması için davet edilmesine karar verdi. Avukat Alptekin Ocak’ın talep ettiği soruşturma dosyasının istenmesine karar veren mahkeme, Ogu ve Okey’in biyolojik bağının araştırılması için Nijerya ve Güney Afrika Cumhuriyeti adli makamlarına yazı yazılmasına hükmetti. Bir sonraki duruşma 2 Nisan 2019, saat 09.50’ye ertelendi. 

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da yaşayan Nijeryalı sığınmacı Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de arkadaşı M.O. ile birlikte gözaltına alınarak Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. M.O. ile farklı katlarda tutulan Okey, sorgu odasındayken polis memuru Cengiz Yıldız tarafından vuruldu. Okey ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın duyulmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Okey’in polisin silahını almaya çalıştığı sırada arbede çıktığını ve kendini vurduğunu iddia etti. Nezarethanedeki kamera çalışmadığı için silahın hangi mesafeden ve açıdan ateşlendiğini ortaya çıkaracak en önemli delil olan Okey’in üzerindeki gömlek hastanede kaybedildi. Okey’i vuran polis memuru Cengiz Yıldız hakkında “Taksirle öldürme” suçundan dava açıldı. 27 Kasım 2007’de başlayan dava 13 Ocak 2011’de sona erdi. Yargılama sırasında mahkeme, üç buçuk yıl boyunca Okey’in kimlik bilgilerinin doğru olup olmadığı araştırdı. Yargılama sürerken Göçmen Dayanışma Ağı, Kasım 2011’de Okey’in Nijerya’daki ailesine ulaştı. Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu’nun davaya katılma talebinde bulundu. Ancak mahkeme, Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bularak bu talebi reddetti. Yargılama aşamasında sanık polis Cengiz Yıldız’a ait silahı iade eden mahkeme, Yıldız’ı 13 Ocak 2011’de “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Üye hakimlerden biri, sanık polisin “Olası kastla adam öldürmekten” 20 yıl ceza alması gerektiğini savundu. Karar temyiz edildi.

Yargıtay, üç yıl sonra bu kararı bozdu ve Okey’in biyolojik bağının araştırılarak kardeşinin davaya katılma talebinin kabulüyle ilgili karar verilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, ilk kararında direnince dosya bir kez daha Yargıtay’a taşındı. Mart 2018’de Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararını bir kez daha bozan Yargıtay, Okey’in kimliğinin belirlenmesi ve kardeşinin Okey ile akrabalık bağının araştırılması gerektiğini ifade etti. 

Yargıtay’ın, Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararını bir kez daha bozmasının ardından, Festus Okey’in ölümüne ilişkin dava bugün yeniden görülmeye başlandı.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı birkaç güne başlatacağız

SONRAKİ HABER

Kızılay’a kayyım atandı; olağanüstü genel kurula gidilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa