12 Aralık 2018 08:49

Ukrayna, Donbass’a topyekün saldırı hazırlığında

Ukrayna, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti sınırlarına yakın alanlara yoğun askeri yığınak yapıyor.

Fotoğraf: Vladimir Shtanko/AA

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) son günlerde Donbass’ın güneyinde, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) sınırlarına yakın alanlarda yoğun bir askeri yığınak yapıyor. VSU’nun topyekün bir saldırı için hazırlıklarını arttırdığı ileri sürülüyor.

DNR BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin önceki gün DNR Devlet Başkanı Denis Vladimiroviç Puşilin acil bir brifing verdi. Devlet başkanlığı binasındaki brifingde Puşilin, Cumhuriyet’in Ukrayna ile Azak Denizi üzerindeki sınırının yer aldığı bölgede, Ukrayna Ordusu’nun çok sayıda asker ve olağanüstü miktarda ağır silah eşliğinde çok ciddi bir yığınak yapmakta olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Denis Vladimiroviç, DNR istihbaratının edindiği bilgilere dayanarak sınır boyunca konuşlu Ukrayna birliklerinin özellikle Azak Denizi kıyısındaki Novoazovsk (Yeni Azov) kenti ve civarındaki bölge ile güneyden kuzeye doğru uzanan sınırın doğusunda yer alan Telmanovskiy yöresini ele geçirmeye yönelik geniş kapsamlı bir saldırıya hazırlandığı aktardı.

KARADAN İŞGAL HAZIRLIĞI YAPILIYOR

Dahası Kiev’e bağlı güçlerin Cumhuriyet’in Azak Denizi üzerinde Ukrayna ile Rusya Federasyonu’nun sınırların arasında yer alan Konkovo ve Kholodnoye ilçelerini de işgal etmek suretiyle DNR ile Rusya’nın kara bağlantısını kesmeyi amaçladığı Denis Puşilin’in paylaştığı bilgiler arasında yer aldı.

DNR Devlet Başkanı Denis Puşilin, VSU’nun, halen Ukrayna’nın kontrolü altında olan ve ateşkes hattına çok yakın bir konumda bulunan Mariupol kenti etrafında şimdiden on iki bin aktif askerin yanı sıra, elliden fazla tank ve kayda değer sayıda da top ve füze bataryası konuşlandırdığını söylerken, bunlar arasında “Smerç” gibi tahrip gücü çok yüksek çoklu roket fırlatma sistemlerinin de olduğunun altını çizdi.

SEÇİM ERTELETME ÇABASI MI?

Öte yandan DNR Başkanı, Azak havzasının en büyük şehri konumundaki Mariupol’un İlyiç adını taşıyan ünlü demir ve çelik fabrikalarına Kiev Rejimi’nin “terörist saldırı”da bulunma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını, büyük oranda amonyak rezervi içeren tesise yapılacak sabotaj olasılığından endişe duyduklarını da sözlerine ekledi.

Yakın zamanda sıkıyönetim ve askeri seferberlik ilan eden Ukrayna Devlet Başkanı Petro Paraşenko’nun yakın zamanda yapılması planlanan seçimleri erteletmeyi ve koltuğunu en azından bir süre daha korumayı amaçladığı düşünülüyor.

Yücel Özdemir yazdı: Ukrayna-Rusya geriliminden savaş çıkar mı?

 

ÖNCEKİ HABER

Day-Mer'den Mehmet Ali Alabora ve Can Dündar ile ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

‘Türkiye uyuşturucudan ölümlerde Avrupa’da birinci sırada'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...