12 Aralık 2018 06:54
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2018 21:44

200 vekilin desteğini alan Theresa May, güven oylamasını kazandı

İngiltere Başbakanı Theresa May, Muhafazakar Parti içerisinde yapılan güven oylamasını kazandı. 117 vekil aleyhte, 200 vekil ise lehte oy verdi.

Theresa May (Fotoğraf: DHA)

Paylaş

İngiltere’de Muhafazakar Partiden 48 vekil, Başbakan Theresa May için güven oylaması yapılması talebiyle imza verdi. Bunun üzerine yapılan akşam saatlerinde yapılan oylamada 117 milletvekili May'in aleyhinde oy kullandı. Ancak 200 vekilin desteğini alan May, parti liderliğini korumayı başardı.

MAY: YENİ BİR GÖREVİM VAR; BREXİT'İ HAYATA GEÇİRMEK VE ÜLKEYİ YENİDEN BİR ARAYA GETİRMEK

Parti içi güvenoylamasını kazandıktan sonra Başbakanlık ofisi “10 Numara”da basına açıklamalarda bulunan May, yeni misyonunu “halkın oy verdiği Brexit’i hayata geçirmek ve ülkeyi yeniden bir araya getirmek" olarak açıkladı.

Bu işe parlamentodan başlanması gerektiğini belirten May, “Bu, bütün siyasetçilerin bir araya gelmesi ve ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket etmesiyle başlamalı” diye konuştu.

May, hakkında güvenoylaması talep edilmesine yol açan Brexit anlaşmasındaki “tedbir maddesi” konusunda muhataplarından yasal güvenceler alma ve milletvekillerinin kaygılarını giderme sözü de verdi.

May, oylama öncesi yaptığı açıklamada "2022'de yapılması planlanan genel seçimlerde partiyi temsil etmeyeceğini ancak Brexit anlaşmasını hayata geçirmek istediğini" belirtmişti.

Oylama başlamadan önce Muhafazakar milletvekillerinden destek isteyen May, Muhafazakar Partinin yeni bir lider seçmesi halinde İngiltere'nin Brexit sürecini düzenleyen 50. maddeyi uzatmak veya durdurmak zorunda kalabileceğini iddia etmişti. May, ayrıca yeni lider seçiminin Brexit'i tamamen durdurabileceğini ileri sürmüştü.

PARTİ İKİYE BÖLÜNEBİLİR

May'in güvenoyu için parti grubundaki 315 milletvekilinin en az 158'inin desteğini alması gerekiyordu. Oylamadan May lehine sonuç çıktı ve 12 ay boyunca kendisi hakkında güven oylaması yapılamayacak. May, yeterli desteği bulamazsa istifa etmek zorunda kalacaktı ve ardından yapılacak lider seçiminde aday olamayacaktı.

Başbakan May’in Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirmesi ihtimali halen zor görülüyor.

Bugünkü güvenoylamasında May’e karşı oy veren 117 milletvekilinin yanı sıra May’in azınlık hükümetine dışarından destek veren Kuzey İrlanda’nın sert Brexitçi Demokratik Birlik Partisinin de (DUP) anlaşmaya ret oyu vermesi bekleniyor.

May'in liderliğini koruması halinde partisinin ikiye bölünebileceği ve sert Brexitçilerin yeni bir parti kurabileceği belirtiliyordu.

May, Brexit referandumu sonrasında David Cameron'ın istifa etmesiyle parti içinde lider olarak seçilmişti. May geçen yıl gittiği erken genel seçimde büyük başarısızlığa uğramış ve partisi tek başına hükümet kuracak sayıda milletvekili çıkaramamıştı. May, Kuzey İrlanda'nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

May'in AB ile kasım ayında vardığı Brexit anlaşması ülkede hiçbir kesimi memnun etmemişti.

MERKEL YENİDEN MÜZAKEREYE KARŞI ÇIKTI

Öte yandan Theresa May’in Brexit anlaşmasında ‘esneme’ için görüştüğü liderlerden Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına yönelik Avrupa Komisyonu ile yaptığı anlaşmayı değiştirme niyetinde olmadıklarını söyledi.

Brexit'e ilişkin açıklamalarda bulunan Merkel, İngiltere'nin AB'den düzenli bir şekilde ayrılmasının sağlanmasına ilişkin umutlu olduğunu ifade etti.

Bunun için zamanın bulunduğunu vurgulayan Merkel, “Çıkış anlaşmasını yeniden değiştirme niyetinde değiliz. Bu, 27 üye ülkenin genel tutumudur” değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, İngiltere’nin AB'den düzenli bir şekilde ayrılması için çaba sarf ettiklerini belirterek ancak bunun yanında düzenli bir çıkış olmaması durumu için de hazırlık yaptıklarının altını çizdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: En çok sendikaların isyan etmesi lazım

SONRAKİ HABER

Okulun tek matematik öğretmeni ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa