11 Aralık 2018 13:54

Öğrenciler Mülkiyenin kapısının kendilerine kapatılmasına tepkili

Ankara Üniversitesi SBF’de fakültenin sembolü kapının öğrencilere kapatılmasına tepki gösteren öğrenciler kararı tanımayacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilan Ortakcı
Ankara

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) aylardır süren inşaat çalışmaları sebebiyle okulun birçok alanının kullanıma kapatılmasından dolayı öğrencilerin yaşadığı soruna bir yenisi eklendi.  Öğrenciler geçtiğimiz hafta tadilatın bitmesine rağmen fakültenin sembolü durumundaki tarihi kapının öğrenciler tarafından kullanılamayacağını öğrendi. Öğrencilerin sıkça kullandıkları kapının kapatılmasına tepkisi gecikmedi.  Fakülte yönetimi ile yapılan görüşmelerde “Devlet yöneticilerinin fakülte ziyaretlerinde bu kapının öğrenciler tarafından kullanılmasının kötü bir görüntü oluşturduğu”, ”Yürüme adabını bilmeyen öğrencilerin gelen misafirlerle çarpıştığı” gibi ifadelerin ileri sürüldüğüne ilişkin iddialar sonrası ise öğrenciler bir araya gelerek neler yapacaklarını tartıştıkları forum gerçekleştirdi.

OKUL DEVLET BÜYÜKLERİNE AİT BİR YER Mİ?

Forumda fakültenin birinci sınıfta okuyan öğrencileri özellikle yıllarca bu kapının hayalini kurarak üniversite sınavlarına hazırlandıklarını paylaşırken, Mülkiye’nin 159. yılında “Mülkiye geleneği” anlatılırken böyle bir yasağın konulmasından rahatsız olduklarını paylaştı. Forumun ardından yasağa dair görüşlerini gazetemizle paylaşan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 1. sınıf öğrencisi yaşanan olayın yalnızca bir kapı kapatılması meselesi olarak ele alınamayacağını belirterek şunları söyledi: “Aslında bu olay; dekanlığın öğrencilerle birlikte karar verme mekanizmasına tamamen ters düşüyor, okulun öğrencilerden çok ‘devlet büyüklerine’ ait bir yer haline getirilmesi biçiminde bizlerin önüne sunuluyor. Fakat yoğun katılımlı olarak geçen forumdan da görüyoruz ki üniversiteler öğrencilere aittir.”

ÖĞRENCİYE RAĞMEN ALINAN KARARI TANIMIYORUZ

Uluslararası İlişkiler Bölümüne bu yıl başlayan bir başka öğrenci ise  “Tören kapısı adı altında kapatılan Mülkiyenin giriş kapısının öğrencinin geçişine yasaklanması, Mülkiye öğrencisine, geleneğine ve tarihine uygun olmadığının bugün bütün tüllab farkındadır” sözlerini dile getirdi.  Aynı bölümden 2. sınıf öğrencisi de olayın kapı meselesi olmadığını, mekansal bir karar alınırken öğrencilerin özne olarak dikkate alınmamasına tepkili olduklarını söyleyerek, “Dekanlığın öğrenciye rağmen aldığı bu kararı tanımıyoruz” dedi.

‘MÜLKİYE ÖĞRENCİLERİNDİR’

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisi ise “Mülkiye Dekan Vekili’nin Saraya öykünerek mektep kapılarını öğrencilere kapatmasına sessiz kalmayacağız. Mülkiye, Mülkiye öğrencilerinindir. Böyle tepeden inme kararlarla bizi sindiremeyecekler” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Fırat'ın ana kollarından Karasu nehri kara akıyor

SONRAKİ HABER

Fransa'da lise öğrencilerinin 'Kara Salı' protestoları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...