21 Kasım 2018 11:50
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2018 13:01

Siyasi parti liderleri, AİHM'nin Demirtaş kararını yorumladı

AİHM'nin Demirtaş'ın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğu yönündeki hükmü sonrası siyasi parti liderleri konuyu değerlendirdi.

Fotoğraf: HDP Basın

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğunu söyleyerek serbest bırakılması gerektiğine hükmetti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Karar bizi bağlamaz" derken HDP eş genel başkanları ise "Demirtaş ve tüm tutuklu arkadaşlarımız serbest bırakılsın" çağrısı yaptı. Diğer siyasi partilerin liderlerinden de açıklamalar yapıldı.

BULDAN: YARGIDAN ELİNİZİ ÇEKİN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır programı çerçevesinde Demokratik Toplum Kongresini ziyaret etti.

Buldan, burada yaptığı açıklamada “AİHM’nin verdiği Demirtaş kararının hükümet tarafından yok sayılması, görmezden gelinmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Demirtaş’ın şu an bile cezaevinde tutulması yeni bir hukuksuzluktur. Hiç kimsenin yargıya müdahale etme hakkı yoktur” dedi.

Buldan çifte standardın ve hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerektiğine işaret ederken, “Adalet, hukuk bir gün AKP’ye de lazım olacak. Herkes elini yargının üzerinden çekmeli” ifadesini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: AİHM KARARINA UYMAMIZ LAZIM

Konuyu Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya'ya değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Dünyada hukuk devletine saygılıyız… Hukuk devletine saygılı yönetim var algısını yaratmak istiyorsak, AİHM kararına uymamız lazım; uyuyoruz da zaten. Veya onun karşılığında tazminat ödeniyor. Dolayısıyla kararın içeriğini görmeden, bilmeden bir şey diyemem. Ama gönül isterdi ki bu kararı Anayasa Mahkemesi verebilsin; öncelikle görüşüp bir hukuksuzluk, haksızlık varsa önce o ortaya koyabilseydi" yorumunda bulundu.

İYİ PARTİ: UYGULANMAZSA SİYASETEN BASKI GELEBİLİR

İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı, İYİ Parti Başkanlık Divanı toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Demirtaş ile ilgili AİHM'nin kararını Sayın Cumhurbaşkanı uygulamayacağını ifade etti. AİHM ve sözleşmesinin Türkiye tarafıdır, altına Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak imza atılmıştır. Alınan kararların uygulanacağı yönünde. Ancak yönetim, iktidar bunu uygulamadığı takdirde sanıyorum AİHM ve AB ülkeleri tarafından siyaseten bir baskı gelebilir. Onun ötesinde söylenecek bir şey yoktur." diye konuştu.

KARAMOLLAOĞLU: KARAR VERİLMİŞSE ÜZERİNDE CİDDİYETLE DURMAK İCAP EDER

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise konuya ilişkin Erdoğan'ın kullandığı sözleri eleştirdi ve şöyle konuştu: "Sayın Cumhurbaşkanı cezaevine düştüğü zaman 'muhtar olamazsın' denildiğinde AİHM'e gitmişti. Bugün diyor ki AİHM kararını tanımam, tanımayabilirsin. Ben AİHM'in her zaman isabetli karar verdiğini söylemem ama bir konuda bir karar verilmişse, bu konu üzerinde hükümetin ciddiyetle durması icap eder. Çünkü kendi itibarını o kararlarla ölçüyorlar dışarıda. Birine uymayabilirsiniz ama bu kural haline gelirse Türkiye'de, hukuk mekanizması işlemiyor manasına gelir ve bunu da kimse unutmaz." dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gürer: Kadro verilsin, ücret artışı sağlansın

SONRAKİ HABER

Gazeteci Mehmet Güleş: Manzara fotoğrafları bile verilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa