Gıda-İş: Tayaş'tan atılan işçiler geri alınsın!

Kocaeli Gebze'de kurulu bulunan Tayaş Gıda’da, görevi olmayan işleri yapması için yönetim tarafından zorlanan İşçi Lütfü Kartal işten atıldı.

20 Kasım 2018 17:36
Paylaş

4 ay önce fabrika yönetiminin işçileri istediği bölümde çalıştırmasının önünü açan kağıda imza atmadığı iş kanununun 25/2’nci maddesiyle işten atılan Lütfü Kartal için DİSK/Gıda-İş sendikası, fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “İşveren, yöneticiler, müdürler, amirler şunu iyi bilsinler ki bundan sonra atılan işçiler sahipsiz kalmayacak. Bunun hesabını er ya da geç verecekler” dedi.

Tayaş Gıda’nın önünde yapılan açıklamaya yine sendikal hakları için 190 gündür 200 metre ilerideki fabrika önünde direnen Flormar işçileri de destek verdi. “Flormar Tayaş omuz omuza”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Atılan işçiler geri alınsın” ve “Patronlara köle olmayacağız” sloganlarının atıldığı basın açıklamasına, Petrol-İş Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, DİSK/Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, DİSK/Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Ergin Ay, Eğitim Sen Gebze Şube yöneticileri, TMMOB Gebze Temsilciliği yöneticileri, Emek Partisi MYK Üyesi Tarık Erkan ve Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü katıldı.

‘TOPLU HAREKET ETMEDEN HAKLARIMIZI KORUYAMAYIZ’

Fabrika önünde konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, fabrikada 3 yıla yakın süredir çalışan üyelerinin işten atılmasını kabul etmediklerini belirtti. Tayaş Gıda’da sendikal baskıların son bulması gerektiğini belirten Aslan, “Sendikal çalışmalara aktif katılan üyemizden angarya işler dahil görevi olmayan işlerin yapılması talep edilmiştir. Tayaş Gıda, bu keyfi tutuma karşı çıkan, kendisinin yapması gereken işler dışında işleri yapmayacağını ifade eden üyemizi işten atarak sendikaya kaşı tutumu esas olarak gizlemeye çalışmıştır” dedi.

İnsanca yaşam ve çalışma şartları için sendikal mücadelenin önemine vurgu yapan Aslan, “Söz konusu işçiler olunca yasalar gecikiyor, mahkemeler işlemiyor, adalet geç tecelli ediyor. Bizlerin örgütlenmeden, toplu hareket etmeden haklarımızı koruyamayacağımızı bilmemiz lazım. Atılan Lütfü arkadaşımız, daha iyi ücret almak için, daha onurlu ve insanca yaşam için sendikal mücadeleye katıldı. Bizler de eski hukukun, eski adaletsizliğin işlemeyeceğini ifade etmeye geldik. Örgütlülüğümüze, sendikal haklarımıza, mücadelemize sahip çıkarsak daha güzel günler için, daha adaletli ve insanca çalışma koşulları için örgütlülüğümüzü tamamlamış olacağız” diye konuştu.

‘BUNUN HESABINI ER YADA GEÇ VERECEKLER’

Kölece çalışma koşullarına, anti-demokratik uygulamalara dur diyeceklerinin altını çizen Aslan, “İşveren, yöneticiler, müdürler, amirler şunu iyi bilsinler, bundan sonra atılan işçiler sahipsiz kalmayacak. Bunun hesabını er ya da geç verecekler. Siz işçiler onurunuzla, alın terinizle ekmeğinizi kazanmaya çalışıyorsunuz ama başınızdaki bir avuç kişiler sizlerin emeğini sömürerek, haklarınızı çiğneyerek köle gibi çalıştırıyorlar. Artık buna hep birlikte dur diyeceğiz. Bu kölece çalışma koşullarına, bu anti-demokratik uygulamalara dur diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

PETROL-İŞ GENEL SEKRETERİ KABACA: YANINIZDA OLACAĞIZ

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş sendikasının Genel Sekreteri Ahmet Kabaca ise Tayaş Gıda patronlarına “Bu işçilerin anayasal ve demokratik haklarına neden tahammül edemiyorsunuz?” diye sordu. Tayaş Gıda işçilerine “Asla yalnız değilsiniz” diye seslenen Kabaca, “Örgütlü çalışmak sizin hakkınız, bu mücadeleden çekinmeyin, korkmayın. Petrol-İş Sendikası olarak biz Gıda-İş’in ve Tayaş emekçilerin yanında olacağız. Burada gerekli her türlü mücadeleyi birlikte vereceğiz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Trump: Suudi Arabistan’la partnerliğimizi devam ettirmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden yarın için (20 Kasım) sağanak uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...