20 Kasım 2018 12:51

CHP'de Türkçe ezan tartışması: CHP’li Öztürk Yılmaz ihraç edildi

CHP Grup Disiplin Kurulu Türkçe ezan tartışmalarıyla gündeme gelen Öztürk Yılmaz’ın partiden ihracına karar verdi. 

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkçe ezan tartışmalarıyla gündeme gelen CHP'li Öztürk Yılmaz ihraç edildi. Kurul, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un mazeretini kabul ederek, sözlü savunmasını 13 Aralık 2018 tarihinde yapmasına karar verdi. 

TBMM CHP Grup Disiplin Kurulu, Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz'a "gruptan kesin çıkarma" cezası verilmesi kararını aldı.

Alınan bilgiye göre, TBMM CHP Grup Disiplin Kurulu bugün toplandı.

Ardahan Milletvekili Yılmaz ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ile ilgili disiplin dosyalarının görüşüldüğü toplantıda, Öztürk Yılmaz'a, CHP Tüzüğü'nün ilgili maddelerine aykırı eylemleri nedeniyle CHP Grup İç Yönetmeliği'nin 79'uncu maddesi gereğince "gruptan kesin çıkarma" cezası verilmesine kesin olarak karar verildi.

Toplantıda, Elazığ Milletvekili Erol'un mazeretinin kabul edilerek, sözlü savunmasını 13 Aralık 2018 tarihinde yapması da kararlaştırıldı.

ÖZTÜRK YILMAZ TEPKİ GÖSTERDİ

Öztürk Yılmaz, ihraç edilmesiyle ilgili Mecliste basın toplantısı düzenledi. 

Yılmaz, "Her şeyden önce bunu bir vefasızlık olarak görüyorum. Hak, hukuk, adalet arayışında olan bir partinin, bir adaletsizliği olarak görüyorum. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Bizim yaptığımız herhangi bir yanlış yok. Savunamayacağımız bir şey yok. Her şeyi savunabilecek güçteyiz. Doğru olanı yaptık. Sudan gerekçeyle parti dışına itilmem, her şeyden önce vicdanları kanatmıştır. Bunun elbette siyasi muhakemesi yapılacaktır, toplum bunu değerlendirecektir." sözlerini sarf etti.

Hakkındaki soruşturmada, eski tüzükte yer alan yanlış maddelere yer verildiğini savunan Yılmaz, "Daha bir disiplin sürecini yönetemeyen insanların bu ülkeyi nasıl yöneteceğini halkın vicdanına bırakıyorum." dedi. Öztürk Yılmaz, bu partiye "Gel" diyerek gelmediklerini, "Git" diyerek gitmeyeceklerini belirtti. 

Siyasi ve hukuki mücadelesinin devam edeceğini bildiren Yılmaz, "Hiç kimseye bir kırgınlığım yok. Bu mücadelenin sonuna kadar da takipçisi olacağız. Bu süreçte bağımsız milletvekili olarak devam edeceğim. Ta ki hukuki süreç sonlanıncaya, yanlış hesap Bağdat'tan dönünceye kadar." diye konuştu.  Yılmaz, CHP'nin tabanının bu konuda, yönetim gibi düşünmediğini savundu. 

Milletvekilini milletin seçtiğini, parti disiplini diye milletvekiline zincir vurulmasının, bir şekilde kenara itilmesinin milletin vicdanını kanattığını ifade eden Yılmaz, "Disiplin Kurulunun aldığı karar, bir talimatın icrası yönündedir." iddiasında bulundu. 

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hiçbir yere gitmiyoruz. Bağımsız olarak devam edeceğiz. Herhangi bir siyasi partiye yamanma diye bir derdimiz asla olamaz. Bu değerleri savunmaya devam edeceğiz. Beni partiden bu şekilde ihraç edenleri de millet ihraç edecek, bunu göreceğiz. Ben ihanetin her türlüsünü gördüm. Önemli olan ülke, vatan, yurt meselesidir ve doğru noktada durabilme meselesidir. Yaptığım mücadeleden dolayı onurlu ve gururluyum. CHP'nin seçmenlerine saygım sonsuz, başarılı olmalarını da canıgönülden dilerim."

Kendisinin artık sadece Ardahan milletvekili değil, Türkiye'nin milletvekili olduğunu söyleyen Yılmaz, "Ezilen, sömürülen, şikayet eden, hak, hukuk, demokrasi, özgürlük arayan herkesin sesi olacağım. Çünkü birisinin bazı doğruları söylemesi lazım, kralın çıplak olduğunu belirtmesi lazım. Bundan dolayı esasen doğru bir noktada durduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum." ifadesini kullandı. 

İHRACA GİDEN SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

■ Habertürk TV’deki Didem Arslan Yılmaz’ın moderatörlüğündeki “Türkiye’nin Nabzı” programına katılan Öztürk Yılmaz, programda, “Ezan Türkçe okusun ben anlayım. Kur’an okunsun. Benim dilim her tarafta konuşulsun” demişti.

■ Yılmaz’a yönelik tepkiler üzerine Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ile Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, partisinin Grup Yönetim Kurulunca "kesin çıkarma cezası" ile "önlemli olarak cezalandırılması" önerisiyle  disipline sevk edilmişti.

■ CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, kararın ardından Kılıçdaroğlu'ya sert sözlerle yüklenerek, "Siz aşağılık bir işe imza attınız. Göreceksiniz, def olup gideceksiniz. Ve istifa etmiyorum kardeşim. Ne yapıyorsan yap, istifa etmiyorum. Ben bu partiye 'Gel Öztürk' diyerek gelmedim, 'Git Öztürk' diyerek gitmem. Sıkıyorsa at beni buradan" demişti. 

■ Kılıçdaroğlu, Yılmaz'ın sözlerine, "CHP’li olan, CHP’nin kararlarına ve politikalarına uymak zorundadır. Herkes istediği gibi hareket edemez. İstediğim gibi hareket ederim derseniz o zaman partiden ayrılırsınız. CHP’de olduğunuz sürece CHP’nin politikalarına göre hareket etmek durumundasınız" şeklinde tepki göstermişti. 

■ Öztürk Yılmaz’ın açıklamaları üzerine konuşan Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da "Arkasında kimler varsa ortaya çıkacak" yanıtını vermişti.

■ Erdoğan da, "Bugün hala tek parti dönemiyle sembolleşmiş zulümlerden Türkçe ezanın savunulabilmesi, milletin değerlerine yönelik husumetin işaretidir. Türkçe ezan okunduğu zaman onu sadece biz anlıyoruz. Arapça okunduğu zaman evrensel oluyor. Allahu Ekber dendiği zaman dünyanın her yerinde anlaşılıyor. Ezanın Arapça olması evrensel olduğunun işaretidir" yorumunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ezel Akay: Sinema salonunda film izlemek bir ritüel

SONRAKİ HABER

İZBAN'da işçiler 10 Aralık'ta greve çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...