20 Kasım 2018 09:57

2018 yılının ilk on ayında 1014 çocuk cinsel istismara maruz kaldı

CHP'li Tanrıkulu, ‘çocuk raporu’ yayımladı. Raporda eğitim, sağlık ve çocuk haklarının korunmadığı veya ihlal edildiği birçok alana dikkat çekildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde hazırladığı raporu yayınlayan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, son yıllarda gerçekleşen çocuk hakları ihlallerine dikkat çekti. Rapora göre son 10 ayda 61 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirirdi, 1014 çocuk ise cinsel istismara maruz kaldı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü vesilesiyle hazırladığı “Çocuk Raporu”nu yayınladı. Raporda eğitimden sağlığa, kişi güvenliğinden yaşam hakkına kadar, çocuk haklarının korunmadığı veya ihlal edildiği birçok alana dikkat çekildi. Tanrıkulu, “Çocukların hayatın her alanında şiddete, sömürüye maruz kalabilmesi, neredeyse hiçbir alanda korunur olmaması, ancak ve ancak çocuk karşıtı bir politikayla mümkün olabilir” dedi.

2 MİLYONA YAKIN MÜLTECİ ÇOCUK

Raporda, iş cinayetlerinde ya da göç ederken hayatını kaybeden çocuklara dair veriler de yer aldı. Tanrıkulu, 2017 yılında iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren çocuk işçi sayısının en az  60 olarak açıklarken, bu yılın ilk 10 ayında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 61 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini paylaştı. Tanrıkulu, 2 yıl süren OHAL boyunca iş cinayetlerinin yüzde 14 arttığını ve 124 çocuk işçinin öldüğünün altını çizdi. Ayrıca TÜİK verilerine göre Türkiye’de yüzde 44’ü mevsimlik işçi olmak üzere 893 bin tarım işçisi çocuk bulunduğu belirtilen raporda, “6-14 yaş grubunda 292 bin olmak üzere 18 yaşın altında 1 milyon 185 bin çocuğun çalışma yaşamında yer aldığı tahmin ediliyor” denildi. Raporda, basından derlenen bilgilere göre bu yıl en az 16 çocuk mültecinin denizlerde ya da kara sınırlarında yaşamını yitirdiği ve İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'de 1 milyon 703 bin 665 mülteci çocuk bulunduğu aktarıldı.

ONBİNLERCE ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALIYOR

Çocuk istismarının araştırılması amacıyla özel bir komisyon kurulması için verdikleri önergenin Mart ayında TBMM Başkanlığı tarafından reddedildiğini hatırlatan Tanrıkulu, hazırladığı raporda  çocuk istismarına ve gebe çocuklara dair verilere yer verdi. Rapor'da, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”nun verilerine göre 2018 yılının ilk 10 ayında en az 1014 çocuğun, TÜİK verilerine göre ise 2014-2017 yılları arasında 7 bin 466’sı erkek 51 bin 818’i kız olmak üzere toplam 59 bin 284 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı paylaşıldı. Ancak çocuk koruma odaklı istatistik toplama ve analiz bilgi paylaşım sistemi oluşturulmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu unutulmamalıdır” dedi. Raporda, İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in CİMER’E yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtlara göre 2017 yılı ile 2018 yılının ilk 6 ayında, kayıtlara geçen 21 bin 957 gebe çocuk bulunduğu paylaşıldı.

CEZAEVLERİNDE 3 BİN ÇOCUK VAR

Tanrıkulu, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban Yılmazın, geçtiğimiz günlerde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na verdiği bilgiye göre, cezaevlerinde 743'ü annesiyle kalan bebekler olmak üzere 3 bin çocuk olduğunu açıkladı.

2018 yılının ilk 10 ayı içinde kolluk güçlerine ait zırhlı araçtan ateş açılması sonucunda 1 çocuğun yaralandığı, polis ve asker araçlarının neden olduğu kazalarda 1 çocuğun öldüğü, 6 çocuğun ise yaralandığı, kara mayınları, sahipsiz patlayıcılar nedeniyle en az 3 çocuğun öldüğü, 12 çocuğun ise yaralandığı bilgisi de raporda yer aldı.

ANADİLDE EĞİTİM HAKKI 'ÇEKİNCESİ'

Çocukların eğitim haklarının da ihlal edildiğinin altını çizen Tanrıkulu, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ve “Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi”ni, eğitim hakkını, anadilde eğitim ve inançlara uygun dini eğitim alma haklarını düzenleyen maddelerine Türkiye’nin çekince koyarak imzaladığının altını çizdi. Tanrıkulu,  “Türkiye’de Kürtçe sadece seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Özellikle Alevi inancına mensup çocukların zorunlu din dersine tabi tutulması sözleşmeye aykırıdır” dedi. Raporda, resmi verilere göre Türkiye’de 3-17 yaş aralığında 422 bin dolayında engelli çocuk bulunduğu vurgulanarak, çocuk engellilerin de çeşitli olumsuz ayrımcılıklara ve hak mahrumiyetlerine maruz kaldığının altı çizildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Çocuklar evinde bile güvende değiller'

SONRAKİ HABER

Asansör boşluğuna düşen kamyon şoförü yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...