20 Kasım 2018 09:09

Putin: ABD'nin anlaşmadan çıkma kararı cevapsız bırakılmayacak

Putin ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çıkma kararına 'Moskova tarafından cevapsız bırakılmayacak' yanıtını verdi.

Fotoğraf: Kremlin.ru

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmesi kararına Moskova tarafından cevap verileceğini söyledi.

Putin, Rusya Savunma Bakanlığı yöneticileriyle savunma sanayisinin gelişmesine yönelik toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çıkma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AA'nın aktardığına göre Rusya'nın herhangi bir füze savunma sistemini aşabilecek hipersonik silahlara sahip olduğunu  söyleyen Putin, "ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çıkma kararı Moskova tarafından cevapsız kalmayacak ve bırakılmayacak" dedi. 

TRUMP’IN İDDİASI NEDİR?

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile ülkesi arasında geçmişte imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekileceklerini duyurmuş, "Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi. Bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

ABD ile bu ülkenin Avrupa ve Uzak Doğu'daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987'de Washington'da imzalanmıştı.

1987'de Washington'da imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füzesi almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya'yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu. 

İLK DEFA GÜNDEME GELMİYOR

“INF anlaşmasının iptali” tartışması ilk defa gündeme gelmiyor. ABD birçok defa Rusya’yı anlaşmayı ihlalle suçladı. ekim ayında ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Rusya'nın geliştirmekte olduğu orta mesafeli füzelerin INF Antlaşması'na aykırı olduğunu ve “bu füzelerin vurularak yok edilmesi” gerektiğini söylemişti. Bu sözleri gerilimi tırmandırınca da, “Rusya'ya önleyici füze saldırısı ile vurmayı kast etmedim. Rusya INF’ye uymazsa biz de ABD ve NATO’nun çıkarlarını korumak adına benzer kapasiteye sahip olmak durumunda kalırız” diyerek geri adım atmıştı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Meteorolojiden sağanak uyarısı

SONRAKİ HABER

Faruk Demirel’den iki dönem romanı*

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...