19 Kasım 2018 14:15

Garo Paylan: Ülkenin imajını bozan en büyük tehdit Süleyman Soylu'dur

HDP Milletvekili Garo Paylan, ülkenin imajını bozan en büyük tehdit olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alıp, var olan kültürel mirasın layıkıyla sahiplenilmediği eleştirisinde bulunan HDP Milletvekili Garo Paylan, ülkenin imajını bozan en büyük tehdit olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu gösterdi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan söz aldı.
 
Paylan, konuşmasında “Biz çok kadim toprakların üzerinde oturuyoruz. Tarım devriminin yapıldığı, pek çok medeniyetin yaşadığı kadim topraklardan bahsediyoruz. Ama son 100 yılda daha dar bir kalıptan bakılıyor. Size bağlı kurumlara baktığımızda yalnızca Türk kimliği çerçevesinden bakan bir anlayış var. Sanki bu toprakların geçmişinde her şeyi birlikte üretmemişiz gibi tekçi bir bakışa sahip bir anlayış var. Bu paradoksu çözmek gerekiyor. Özellikle de reddi miras yapmıyorsak buna uygun tekrar açılım yapma zamanıdır” dedi.

‘TRUVALILARIN KIYAFETİNİ GİYDİ, GÖREVDEN ALINDI'

Kültürel mirasın layıkıyla sahiplenilmediğini dile getiren Paylan, şu ifadeleri kullandı: “Mesela Truva, bizim dedelerimizin yarattığı bir medeniyet. Türkiye Cumhuriyeti de 2018’i Truva Yılı ilan etti. ‘Bizim’ dedik çünkü. Uganda Büyükelçimiz bir resepsiyonda Truvalıların kıyafetini giydi, ‘bizim kıyafetimiz’ dedi. Burada bir arkadaşımız; ‘O, Romalıların kıyafetini giymişti’ dedi. Oysa bizim şu anda giydiğimiz bu ceketler, kravatlar Romalıların tasarımı. O büyükelçi Anadolulu, Çanakkaleli bir kıyafet giymişti. Ne oldu? Sözde ‘yabancı bir mihrakın’ kıyafetini giydiği için görevden alındı. Böyle bir paradoks var. Bir yandan bizim diyoruz, bir yandan görevden alıyoruz. Hitit’in de, Urartu’nun da, Roma’nın da, Bizans’ın da, Osmanlı’nın da hepsinin bizim olduğunu gösteren bir bakışa ihtiyaç var. Ama ben sunumunuzda böyle bir bakış görmedim. Kültürel mirası yalnızca turiste göstermemiz gereken bir unsur olarak gösterdiniz. Bunların hepsi bizimdir diyen bir bakış yok.”

Türkiye’nin geniş bir medeniyeti olduğunu ancak dar açıdan bakıldığını söyleyen Paylan, “Bizim diyemiyoruz çünkü bazı şeylere ‘risk’ diye bakıyoruz. Deşersek altından Yahudi, Ermeni çıkar diye korkuyoruz. Ama hepsi bizim. Hepsini birlikte yaptık. Hepsi bizim demeliyiz. Korkularımızdan vazgeçmeliyiz, ecdat dediklerimiz böyle yaptılar da medeniyet oldular” dedi.

‘SOYLU’NUN TAVIRLARI İMAJIMIZA EN BÜYÜK TEHDİTTİR’

Paylan, Türkiye’nin tanıtım ve imajı için harcanan yüksek meblağlar üzerinde de durdu. Paylan, bu konuda şunları söyledi: 
 
“Çok önemli paralar ve önemli çabalar var. Ama imajımızı bozan da çok şey var. Kişi başı gelirde 700 doların altındayız. Sebebi demokrasi kalitesinde bir hayli geriye gitmemiz. Yurt dışına gittiğimizde insanlar; ‘Ben demokrasi olmayan yere gitmem’ diyorlar. Turist çekmemiz için demokrasi kalitesi liginde yukarı çıkmamız lazım. OECD’nin demokrasi kalitesi liginde sonuncuyuz. Bunun gibi pek çok endeks var. Bu endekslerde yukarı çıkmadığımız sürece turizm gelirini artıramayız. Ülkemizin imajını bozan en büyük tehdit de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dur. Cumartesi Anneleri’nin yerlerde sürüklenme fotoğrafları bütün batı gazetelerinde manşet oldu. Havalimanı işçilerine yapılan eziyet bütün dünyada manşet oldu. Soylu’nun tavırları, yaptıkları imajımızı bozan en büyük tehdittir.” 

‘ERMENİ MEZARLIĞI ÜZERİNDEKİ TUVALET NEDEN YIKILMADI?​’

Turizm ve Kültür Bakanlığının sunumda yine bölge illerinden bahsetmemesini eleştiren Paylan, “Orayla ilgili hiçbir vizyon ortaya koymadınız. İnanın Van Havalimanı’nın kapasitesi Antalya’yı, Dalaman'ı geçebilir. Orada ciddi medeniyetler var. Orada ciddi bir master plan yapılsa, Ermenistan’la, Gürcistan’la ortak bir plan yapılsa Van Havalimanı en büyük havalimanı olabilir. Van Edremit, cennetten bir köşe. 4 bin yıllık Urartu tarihi belirlenmiş. Ermenilerin kiliseleri var, Aşil Gorki’nin köyü burada. Dünyada bazı uyduruk yerleri nasıl pazarladıklarını bilirsiniz. Buradan 5 milyonluk hikaye yaratırım ben. Ama kayyum ne yapmış orada, Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet yapmış. Sizden önceki bakan talimat verdi, ‘yıkılacak o tuvalet’ dedi. Ama kayyum ‘yıkılmayacak’ dedi ve o tuvalet hâlâ  orada. Bu büyük bir saygısızlık” diye konuştu.
 
Sinema sektörüne verilen desteklerin üzerinde duran Paylan, “Ama nasıl bir tarih anlayışıyla destek veriyorsunuz? Mesela Abdülhamit dizisi, herkes Türk, Türk olmayanlar ihanet içinde. Ertuğrul Diriliş dizisi de aynı şekilde. Ama Osmanlı böyle bakmamış, çok dilli, çok kültürlü bakmış. Siz herkes Türk; Ermeni Yahudi ‘hain’ derseniz nefret suçu işlemiş olursunuz. Bunun RTÜK tarafından denetlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.

‘HİSSELERİNİZİ DEVRETMEMENİZ SİYASİ ETİĞE UYGUN MU’

"Sayın Bakan siz Türkiye’nin en büyük tur operatörünün patronusunuz, havalimanı şirketinin patronusunuz, otellerin patronusunuz” diyen Paylan, “Ve siz Turizm Bakanlığı’nın başına geldiniz. Rekabet Kurumu olsa ben buna şikâyette bulunurdum. Siyasi etiğe uygun mudur? Siyasi etik yasaları der ki; ‘Bir konuda oyuncu olan hisselerini tamamen devretmeden bakan olamaz.’ Ben bunun siyasi etiğe aykırı olduğunu düşünüyorum. Neden hisselerinizi devretmeden bu koltuğa oturdunuz?​” diye sordu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen 2019 yılı yükseköğretim bütçesi ile ilgili açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

Kaymakam Flormar işçilerinin ses aracını yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...