21 Kasım 2018 14:30
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2018 14:37

'Kadın adaya oy vermeyeceğim' diyen dekan istifa etti

'Seçimlerde kadın adaylara oy vermeyeceğim' diyen Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı istifa etti.

Dekan Prof. Dr. Mehmet Karalı'nın Twitter hesabından ekran görüntüsü.

Paylaş

"Yerel seçimde hiçbir kadın belediye başkanı adayına oy vermeyeceğim" paylaşımı büyük tepki gören Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı, istifa ettiğini duyurdu. Rektörlük de Karalı'nın istifa ettiğini açıkladı.

'KADIN ADAYLARA OY YOK' DEMİŞTİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı, Twitter hesabından 16 Kasım’da şu paylaşımda bulundu: “İLAN EDİYORUM, Aile hayatına yönelik bazı politikaları YANLIŞ buluyorum. İyi bir çocuk yetiştirmek, iyi bir ev hanımı olmak Bakan yada Başkan olmaktan veya Başarılı! bir iş kadını olmaktan çok daha elzemdir. Yerel seçimde hiç bir Kadın Belediye Başkanı Adayına OY VERMEYECEĞİM.”

ÖNCE PAYLAŞIMINI SİLDİ

Dekan Karalı, gelen tepkiler üzerine, mesajı silerek, "Kadınlarımıza verilen değerin, aile bağlamından uzaklaştırılıp, iş hayatındaki katkılarıyla ölçülmesinden ve böylece ailenin zarar görmesinden rahatsızlık duyduğum için bir tweet attım. Ancak konunun başka yerlere çekilmesinden rahatsız olduğum için söz konusu tweeti'mi çekiyorum'' paylaşımında bulundu.

İSTİFA ETTİ

Dekan Prof. Dr. Mehmet Karalı, bugün (21 Kasım) akşam saatlerinde Twitter'dan yaptığı açıklamada ise istifa ettiğini duyurdu. Karalı, şunları söyledi:

''Kamuoyuna saygıyla duyuruyorum; medeni ve siyasi haklarını kullanma ehliyetine sahip bir birey olarak, tamamen düşünce özgürlüğü sınırları içinde sosyal medya üzerinden açıkladığım bir görüşüm üzerinden verilen ölçüsüz tepkiler bağlamından koparılmış, yorumlar ve zorlamalı çıkarımlar şahsımla sınırlı kalmayıp, bağlı bulunduğum kurumumu ve şehrimi yıpratma boyutuna ulaşmıştır. Temsil ettiğim makamın sorumluluğu bu fütursuz saldırılara cevap vermeme mani olduğundan yürütmekte olduğum idari görevlerimden istifa ediyorum.''

REKTÖRLÜKTEN AÇIKLAMA

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü de, Dekan Prof. Dr. Mehmet Karalı'nın yürütmekte olduğu dekanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

CHP, Karalı'nın sözlerini Meclis gündemine taşımıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük ilk 500 üniversite arasında esamesi okunmuyor? Demek ki bir şeyleri kaybettik, bir yerde bir sıkıntı var. Bir şeyleri unuttuk, ihmal ettik” sözüne önergesinde atıf yaparak “Kadınları eve kapatmak isteyen üniversite yöneticileri ile mi Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında ilk 500 üniversite listesine girilmesi hedeflenmektedir?​” diye sordu.

Antmen’in yönelttiği sorular:

■ Kadınları eve kapatmak isteyen üniversite yöneticileri ile mi Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında ilk 500 üniversite listesine girilmesi hedeflenmektedir?

■ Bu kişiler üniversite yönetiminde olursa o fakültelerde kız öğrenciler nasıl erkek öğrenciler ile eşit fırsata sahip olacaktır?

■ Bu sözde dekan ve sözde profesör bugüne kadar 48 kadının Nobel aldığını bilmekte midir? Bu sözde dekan ve profesör ülkemiz tarihinde kadının yerini, kurtuluş savaşında kadının önemini ve kadınlarımız sayesinde bağımsızlığımızı kazandığımızın farkında mıdır?

■ Bu kişi hakkında idari ve hukuki işlemler yapılacak mıdır? Bu ve bu benzeri kişileri üniversiteden uzak tutmak için ne tür girişimlerde bulunacaksınız?

TEPKİLERE YOL AÇTI

Yapılan bu paylaşım, özellikle kadın kullanıcıların tepkisine yol açmıştı. Karalı’nın paylaşımının altına sosyal medya kullanıcılarının yaptığı yorumların bir kısmı şunlar oldu:

■ "Kadınlar hiç bir erkek adaya oy vermez ise o zaman düşünün,Sizi dünyaya getiren bir kadın ama anladım ki iyi yetiştirememiş. Doğduğunuz gibi kalmışsınız yazık.”

■ "Profesör olmuşsunuz ama zaten anca Türkiye gibi bir yerde o akademik ünvanı kazanabilirsiniz. Sınırı geçince bu akılla size tuvalet bile temizletmezler”

■ "Evet ya hocam (!) çok haklısın. Kadın dediğin nedir ki? Ha evinde bir kadın,  ha kapına bağlı yük eşeği degil mi? Yazıklar olsun senin gibilerin sözde akademisyenliğine. Bir de alanın ‘Uzay Bilimi’ imiş...”

■ "İyi bir aile babası olmak kadına değer veren düşünceden geçer. Siz bu paylaşımla diyorsunuz ki ben henüz insan olamadım.”

■ "Sizin gibilerin bu cehaletle prof. ünvanına sahip olduğu bir ülkede, okumuş insanlar kaçmasın da ne yapsın. şu twiti atarken utanmadınız mı hiç?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da hamile bir kadına ait 3 bin 700 yıllık mezar bulundu

SONRAKİ HABER

150 bin ton pancar tarlada kaldı; üreticiler şirketi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...