16 Kasım 2018 22:38
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2018 12:56

CIA, Kaşıkçı cinayeti emrini Veliaht Prensin verdiği sonucuna ulaştı

CIA'in, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığı iddia edildi.

Fotoğraf: Cemal Yurttaş/DHA

Paylaş

Washington Post gazetesi; CIA'in, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığını iddia etti. 

HALİD BİN SELMAN İLE KAŞIKÇI GÖRÜŞMESİ

Washington Post gazetesi, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığını iddia etti. Üst düzey CIA yetkililerine dayandırılan habere göre; Kaşıkçı cinayetindeki bu bağlantı, Trump yönetiminin önemli müttefiki Suudi Arabistan ile ilişkilerini zora sokacak.

Habere göre; CIA Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kardeşi ABD'deki Suudi Arabistan Büyükelçisi Halid bin Selman'ın görüşmelerinin de yer aldığı bazı telefon kayıtlarını inceledi. Halid bin Selman'ın Kaşıkçı'ya gerekli belgeleri almak için İstanbul'daki Suudi konsolosluğuna gidebileceği konusunda güvence verdiği iddia edildi. CIA'in kaynaklarına göre Halid, Kaşıkçı'nın öldürüleceğini bilmiyor olabilirdi ancak yine de abisi Muhammed bin Salman'ın talimatını uyguladı.

Washington'daki Suudi Büyükelçiliği sözcüsü Fatimah Baeshen ise iddiaları yalanladı. Baeshen, Kaşıkçı ile Türkiye'ye gitmesi konusunda herhangi bir şey konuşmadıklarını, CIA'in iddilarının temelsiz ve yanlış olduğunu söyledi.

CIA'in, araştırmada cinayetin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın -ülkedeki en küçük işleri bile denetleyen yapısı nedeniyle- emri ya da bilgisi olmadan işlenmeyeceği fikrinden yola çıktığı kaydedildi.

Washington Post gazetesi aynı haberinde, "ABD Başkanı Donald Trump'a Muhammed bin Selman'ın bu işin içinde olduğunun kanıtı gizlice gösterildi ancak Muhammed'in bu cinayetin emrini vereceği konusunda Trump'ın hala şüpheleri vardı” ifadesine yer verdi.

Haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in Muhammed bin Selman ile yakın ilişkisine işaret edildi.

Türkiyeli yetkililerin elindeki ses kaydının bir kopyasını CIA Direktörü Gina Haspel'e verdiğine ve Haspel'in bunu dinlediğine değinilen haberde, ses kayıtlarının Kaşıkçı'nın konsolosluğa girmesinden kısa süre sonra öldürüldüğünü gösterdiğini aktardı.

Haberde, "Ses kaydını bilen kişiler, Kaşıkçı'nın Suudi Başkonsolos'un odasında öldürüldüğünü, sonra Başkonsolos'un Kaşıkçı'nın cesedinden bir an önce kurtulunması ve konsolosluktaki delillerin temizlenmesi gerektiğini söylediğini aktardı." ifadesi kullanıldı.

‘SUİKAST EKİBİNDEKİ BAZI KİŞİLER DE VELİAHT PRENS'LE DOĞRUDAN İLİŞKİLİ’

CIA ayrıca Kaşıkçı'nın konsolosluktan yapılan bir konuşmayı da incelediğini ve bu konuşmada cinayeti için Suudi Arabistan'dan gelen 15 kişilik suikast ekibinin bir parçası olduğuna inanılan Mahir Abdulaziz Mutreb'in Muhammed'in en yakın danışmanlarından Suud el-Kahtani ile görüştüğü kaydedildi.

Haberde CIA'in Prens Muhammed'in cinayetteki rolüne ilişkin incelemelerinde yabancı ülkelerin elindeki bilgilerden de yararlandığını vurgulandı.

Ayrıca CIA'in, telefon görüşmeleri ve ses kayıtlarının yanı sıra İstanbul'a giden 15 kişilik ekipteki bazı kişileri de Muhammed bin Selman ile doğrudan ilişkilendirdiği belirtildi. 

‘TRUMP, BİN SELMAN'IN GÖREVDE KALMASINI İSTEDİ’

Gazetenin haberinde, "Trump üst düzey Beyaz Saray yetkililerine Muhammed'in görevde kalması gerektiğini çünkü Suudi Arabistan'ın İran'ın kontrol edilmesinde yardımcı olduğunu söyledi. Trump, Kaşıkçı'nın ölümü konusunda Suudi Arabistan'ın petrol üretimini engelleyecek bir tartışma istemediğini belirtti." bilgisine de yer verildi. 

TRUMP POMPEO VE CIA BAŞKANIYLA GÖRÜŞECEK

ABD Başkanı Donald TrumpSuudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve CIA ile görüşeceğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir direnişin sesi: “Burası Politeknik…”

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan adaylara ‘bekleyin’ uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...