16 Kasım 2018 08:15
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2018 10:01

Güzin Abla'dan tecavüze uğrayan kadına: Bu olay sana bir ders olsun

Güzin Abla tecavüze uğradığını anlatan kadına ‘Bu olay sana bir ders olsun. Tatlı sözlere inanmadan önce daha temkinli olursun’ yanıtını verdi. 

Ekran görüntüsü, Hürriyet'in 'Güzin Abla' köşesinden alınmıştır. 

Paylaş

Hürriyet gazetesindeki ‘Güzin Abla’ köşesiyle kendisine gelen sorulara yanıt veren Feyza Algan, tecavüze uğradığını anlatan bir kadına skandal bir yanıt verdi: "Bu olay sana bir ders olsun. Bundan böyle tatlı sözlere inanmadan önce daha bir temkinli olursun eminim." Yanıtı değerlendiren Avukat Gülşah Kaya, "Güzin Abla tecavüz gibi bir suçun gizlenmesine zemin hazırlıyor ve aslında suça ortak oluyor. Güzin Abla ve politikası ne zaman dersini alacak?​” diye tepki gösterdi. 

İsmini vermek istemeyen “Umutsuz” rumuzlu bir kadın Güzin Abla’ya “Üniversitede tanıştığım bir gençle arkadaşlık ediyordum. Bir akşam beni arkadaşının evine götürdü. Orada bana içki içirdi ve rızam dışımda benimle beraber oldu” diye yazdı. Kadın, “Şimdi ben erkeklere artık nasıl güvenebilirim, söyleyin bana” diye sordu. 

Feyza Algan da, Hürriyet’te “Rızam dışında benimle oldu” başlığıyla yayımlanan yazısında şu ifadeleri kullandı: 

“Bunları benimle paylaştığın için teşekkür ederim sana. Çünkü işte bu tür olaylar, genç okurlarıma örnek oluyor, iyi bir ders oluyor. Onlara verebileceğim öğütlerden çok daha fazla işe yarıyor. Her önünüze çıkan erkeğe hemen güvenmeyin, onu çok iyi tanımadan baş başa kalmayın. Bu olay sana bir ders olsun. Bundan böyle tatlı sözlere inanmadan önce daha bir temkinli olursun eminim.”

'GÜZİN ABLA SUÇA ORTAK OLUYOR'

Feyza Algan’ın yanıtını Ekmek ve Gül’e değerlendiren Avukat Gülşah Kaya, “Yaşanan bir suçun karşısında yapması gereken şey adli makamlara bildirmek ya da bildirilmesini sağlamakken ‘bu da sana ders olsun’ demek kabul edilebilir değil. Güzin Abla tecavüz gibi bir suçun gizlenmesine zemin hazırlıyor ve aslında suça ortak oluyor. Güzin Abla ve politikası ne zaman dersini alacak?​” dedi.

Kaya’nın değerlendirmesi özetle şöyle:

"Kadınların yaşadığı taciz ve tecavüzün mesuliyetini yine kadınlara yükleyen, ‘o saatte sokakta ne işi varmış, o eteği niye giymiş’ anlayışının bir başka ifadesi. Mevcut kadın politikalarından azade değerlendirilemeyecek bu yaklaşım, kadına yönelik her türlü şiddetin yeniden yeniden üretilmesinin de temeli. Kadınlara yaşadıklarını saklamayı, hiçbir şeye itiraz etmeden boyun eğmeyi telkin eden devlet politikaları, onun medyası ve temsilcileri ile her gün başka şekillerde deklare ediliyor. Yaşanan bir suçun karşısında bir gazeteci, vatandaş yahut kendisine her ne diyorsa o olarak yapması gereken şey adli makamlara bildirmek ya da bildirilmesini sağlamakken ‘bu da sana ders olsun’ demek kabul edilebilir değil. Güzin Abla denen kişi bunu yaparak bir suçun hem de tecavüz gibi bir suçun gizlenmesine de zemin hazırlıyor ve aslında suça ortak oluyor. Biz kadını suçlamak yerine, kadınların bu suça maruz bırakılmaması için mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca ‘bu da sana ders olsun’ ifadesinin hadsizliği bir yana kadınların her gün maruz kaldıkları bu fiiller karşısında ‘ders alma’ ihtiyacı olduğunu söylemek de akıl tutulmasıdır. Güzin Abla ve politikası ne zaman dersini alacak?" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Vişneli Tayfır' isim değiştirerek Meclise geri dönüyor

SONRAKİ HABER

2017’de 2 bin 187 kişi bireysel silahlı olayda hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...