Büro Emekçileri Sendikası: Ek zam yapılsın, TİS yenilensin

Kriz koşullarında kamu emekçilerinin maaşlarının eridiğini belirten BES, çeşitli illerde yaptığı açıklamalarla ek zam istedi.

15 Kasım 2018 10:01
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2018 17:47
Paylaş

2018 için imzalanan TİS’te elde edilen ücret zammının temel tüketim mallarına gelen zamlarla çoktan eridiğini belirten Büro Emekçileri Sendikası, çeşitli illerde düzenlediği açıklamalarla ek zam talep etti. Açıklamada, “Maaşlarımızdaki reel kayıp yüzde 50’lere ulaşmış bulunmaktadır. Kamu emekçilerine enflasyon farkı dışında ek zam yapılmalı, 2019 yılı için ise toplusözleşme yenilenmelidir” dendi.

Son aylarda temel tüketim maddelerine gelen zamlara dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Enflasyon farkları 15 Ocak tarihi beklenmeksizin derhal ödenmelidir. Yılın ilk altı ayında verilen yüzde 4'lük zam enflasyona yenik düşmüştür. İkinci yarısında durum daha da iç karartıcıdır; kamu emekçilerine verilen yüzde 3.5’lik zam oranı üç aylık dönemde enflasyonun altında kalmıştır. Ekim ayı enflasyonunun (TÜFE) 2.67 çıkması ile de yıl sonuna iki ay kala yüzde 8.32 oranında oluşan enflasyon farkı, fiilen yürürlükte olan toplu sözleşmeyi hükümsüz hale getirmiştir.”

‘AÇLIK SINIRININ ALTINDAN VERGİYE SON’

Kamu emekçilerinin yıla yüzde 15’lik gelir vergisi oranı ile başlarken yılın yarısı gelmeden yüzde 20’lik vergi dilimine girdiği belirtilen açıklamada, “Çoğu zaman temmuz maaş zamları vergi dilimi marifeti ile geri alınmaktadır. Yine attığımız her adımda ödediğimiz dolaylı vergiler de dikkate alındığında, brüt maaşımızın yüzde 40’ına yakın vergi ödediğimiz ortadadır. Sermaye sahiplerine vergi konusunda her türlü teşvik, muafiyet ve istisnada sınır tanımayan siyasi iktidar, emekçilerin talepleri söz konusu olduğunda kulaklarını tıkamaktadır. Açlık sınırının altındaki rakamlar vergiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir. Tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır” dendi.

‘EK ÖDEMELER EMEKLİ AYLIĞINA DAHİL EDİLMELİ’

Kamu emekçilerine temel ücret dışında yapılan her türlü ek ödemenin emekli aylığı hesaplamalarında dikkate alınmamasının, emekli olunduğunda yüzde 100’e varan gelir kaybına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Çalışırken alınan her türlü ek ödeme emekli aylığı hesaplamalarına dahil edilmeli, zorunlu bireysel emeklilik dayatmasından vazgeçilmelidir. Emeklilik yaşı düşürülerek, kamu emeklilik sistemi güçlendirilmelidir. 2019 yılı bütçe tasarısı incelendiğinde, kamu yatırımlarında, sosyal güvenlik ve sosyal yardım harcamalarında tasarrufa gidilirken bütçeden aslan payını milli savunma, iç güvenlik ve diyanet alıyor. Sermayeye teşvik, gelir kalemleri incelendiğinde ise  vergi yükünün emekçilere bindirildiği ortadadır. Emekçilerden toplanan vergileri sermaye çevrelerine kaynak olarak aktaran mekanizmanın 2019 bütçesinde de devam ettiği görülmektedir”

ANKARA’DAKİ EYLEME POLİS SALDIRDI: 2 GÖZALTI

Büro Emekçileri Sendikası'nın (BES) Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği eyleme Ankara Valiliği izin vermedi. Bunun üzerine İzmir Caddesi'nde basın açıklaması yapmak isteyen BES üyelerine yine polis saldırdı. BES Ankara Şube başkanları İsmet Meydan ve Mevlüt Çakmak gözaltına alındı.

Bunun üzerine BES üyeleri sendika binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan BES 2 No'lu Şube Sekreteri Birol Atmaca, önceki gün aynı yerde Kamu Sen'in açıklamasına izin verildiğini ve polis kontrolü dahi yapılmadığını söyleyerek “Uygulanan çifte standartı kınıyoruz” dedi.

Gözaltına alınan BES Ankara Şube Başkanları İsmet Meydan ve Mevlüt Çakmak, sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.

İZMİR’DEKİ EYLEME DİSK VE TÜRK-İŞ ÜYELERİ DE KATILDI

İzmir’de Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen basın açıklamasına DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 2 No'lu şube yönetimi de 'vergide adalet insanca yaşayabilecek bir ücret istiyoruz' pankartı ile katıldı. DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, Türk-İş'e bağlı sendikalar, KESK'e bağlı sendika yöneticileri, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ile BES Genel Başkan Serpil Akpınar da katıldı.

Basın açıklamasının ardından konuşan BES Genel Başkan Serpil Akpınar TARİŞ işçilerine destek ve dayanışma mesajlarını iletti. Akpınar ayrıca Ankara’daki polis saldırısına da tepki gösterdi.

KOCAELİLİ EMEKÇİLER: SERMAYEYE TEŞVİK, EMEKÇİYE VERGİ YÜKÜ!

KESK Kocaeli Şubeler Platformu da yoksullaşmaya, işsizliğe, güvencesizliğe karşı basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Kocaeli Şubesinde gerçekleştirilen açıklamayı KESK Kocaeli Şubeler Platformu adına BES Şube Sekreteri Yeliz Yılmaz Karstarlı okudu. İnsanca bir yaşam için taleplerini dile getirdiklerini ifade eden Karstarlı, “İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında bir maaş gününü daha eylemle karşılıyoruz. Kamu emekçileri olarak ülke genelinde bugün yaptığımız eylemlerle insanca bir yaşam taleplerimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

ADANA’DA 15 ARALIK’TA YAPILACAK MİTİNGE ÇAĞRI YAPILDI

BES Adana Şubesi ek zam talebiyle düzenlediği basın toplantısında 15 Aralık saat 13.00’te Uğur Mumcu Meydanı’nda ‘Yoksullaştırmaya, işsizliğe, güvencesizliğe’ karşı gerçekleştirilecek mitinge de katılım çağrısı yaptı.

ANTEP’TEKİ EYLEME KESK EŞ GENEL BAŞKANI KATILDI

Antep’te ise ocak ayı beklenmeden maaşlarına ek zam yapılmasını isteyen büro emekçileri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Eyleme KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de katıldı.

BÜRO EMEKÇİLERİ BURSA'DE VERGİ DAİRESİ ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Büro Emekçileri Sendikası üyeleri Bursa'da adil vergi insanca yaşam için, işçinin kıdem tazminatına, memurun ikramiyesine göz koyanlara karşı emekçinin bütçe talepleri için Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı (Ataevler Ek Hizmet Binası)  önünde buluştu. BES Bursa Şube Başkanı Ahmet Aydın basın açıklaması yaptı.

YALOVA’DA EMEKÇİLERDEN KRİZ TEPKİSİ

Yalova’da da kamu emekçileri ekonomik kriz nedeniyle ücretlerin eridiğini söyleyerek, toplu iş sözleşmesinin yenilenip maaşlarına ek zam yapılmasını istedi. Cevdet Aydın Parkı'ndaki eyleme KESK’e bağlı sendikalar katıldı. Açıklamayı SES Yalova Temsilciliği Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Ercan okudu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 25 noktaya daha jeotermal arama izni yolda

SONRAKİ HABER

Samsun’da dayanışma etkinliğiyle Kazım Koyuncu anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...