14 Kasım 2018 20:03

KODA'da 'Türklük Sözleşmesi' tartışıldı

Kocaeli Dayanışma Akademisinin Çarşamba Seminerlerinde 'Türk devleti, milleti ve bireyi üzerine düşünceler' tartışıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisinin (KODA) bu haftaki Çarşamba Seminerinde akademisyen Barış Ünlü, kitabı 'Türklük Sözleşmesi' ışığında "Türk devleti, milleti ve bireyi üzerine düşünceler" konusunu tartıştı.

Hayat Bilgisi Okulunda gerçekleşen seminerde konuşan Barış Ünlü, Türkiye’nin yazılı olmayan esas anayasasını, yani 'Türklük Sözleşmesi’ni tarihsel çerçevesi, yarattığı imtiyazlar ve doğurduğu sorunlar çerçevesinde konuştu.

Kurtuluş Savaşından sonra, 1921 anayasasıyla birlikte bir çeşit 'Müslümanlık Sözleşmesi' imzalandığını belirten Ünlü, "1924'te yeni anayasada bu sözleşme daraltıldı, 'Türklük Sözleşmesi'ne çevrildi. Toplumun her alanında Türkleri imtiyazlı kılan bir sistem oluşturuldu. Bunun için Türkçü olmanıza da gerek olmadı. Türkçülüğün dışına çıkılmaması kafi sayıldı. Bu durum 'Neden Türkleşilir?' sorusuna cevap veriyor aslında. Bu sözleşme belli Türklük performansları bekliyor" dedi.

'SÖZLEŞME DIŞINDA OLANLAR İKİLİ HAYAT YAŞIYOR'

Kitabında Türkiye’nin kanayan yarası Kürt Sorunu ve Ermeni Soykırımı’ndan Barış İçin Akademisyenler’e kadar çeşitli meseleleri ele alan Ünlü, siyasal yelpazenin çok farklı noktalarında duran kişilerin bile yeri gelince nasıl aynı paydada buluşabildiğini örneklerle belirtti. Kitabında su metaforunu kullandığını ifade eden Ünlü, "Bir de sözleşme dışılığı var. Sözleşme dışında olanlar ikili bir hayat yaşıyor, evine gidip kendi düşüncelerini, inançlarını yaşayanlar, dışarıda o suyun içinde öyleymiş gibi yaşıyor. Bir siliklik, korkaklık hali var. Sözleşme içi olmakla, sözleşme dışı olmak bir tür etkileşim düzeyi yaratıyor" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çukurova Üniversitesinde öğrencileri taciz eden kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

İş adamı Ali Rıza Gültekin silahlı saldırıda öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...