14 Kasım 2018 13:57

Finlandiya hükümeti gösteri hakkını sınırlamak istiyor

Finlandiya hükümeti, toplantı ve gösteri hakkını düzenleyen yasada değişiklikler yapmaya ve gösteri hakkını sınırlamaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya hükümeti, toplantı ve gösteri hakkını düzenleyen yasada değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Mevcut yasalar 6 saat önce haber vermek koşulluyla gösteri ve toplantıların yapılmasını güvence altına alıyor. Adalet Bakanı Antti Hekkenen, 6 saatlik sürenin kısa olduğunu söylüyor ve bu sürenin 3 güne çıkarılmasını istiyor.

Bakan, sürenin uzatılmasının gösterilerin güvenliği için gerekli olduğunu öne sürerken uzmanlar, yasa tasarısının iyice düşünülmeden hazırlandığını ve anayasada güvence altına alınan toplanma ve gösteri yapma özgürlüğünü kısıtladığını söylüyor.

SOSYAL MEDYANIN TOPLANTI VE GÖSTERİLERE ETKİSİ

Sosyal medya gösteri ve toplantıların yapılmasını önemli ölçüde kolaylaştırdı. Finlandiya’da değişik gruplar sosyal medyayı gösterilerin örgütlenmesi için etkin bir biçimde kullanıyor.

Geçtiğimiz yıl Finlandiya’nın kuruluş dönümünde Kuzey Direniş Hareketi ve Odin’in Askerleri adlı ırkçı grupların yürüyüş düzenleyeceklerinin duyulmasından sonra sosyal medya hesaplarından karşı gösteri çağrıları yapılmış ve sokaklara çıkan binlerce kişi Nazizmi ve ırkçılığı protesto etmişti.

Polis, bu tür gösterileri gerekçe göstererek 6 saat önceden haber verilerek yapılan gösterilerin güvenliklerinin sağlanması için yeterli sayıda görevli bulamadıklarını öne sürüyor ve Adalet Bakanı’nın gündeme getirdiği öneriye destek veriyor.

'HÜKÜMET PROTESTO GÖSTERİLERİNİ ENGELLEMEK İSTİYOR'

Sağcı koalisyon hükümetinin 3,5 yıldan beri emekçiler, işsizler ve sığınmacıların haklarını adım adım ortadan kaldırması güçlü tepki ve protesto gösterileriyle karşılaşmıştı.

İşsizlerin haklarını kısıtlayan “Aktifleştirme Modeli”ne karşı ülkenin pek çok yerleşim biriminde meydanlara çıkan on binler hükümeti protesto etmişti.

Birçok yerleşim biriminde hükümetin sığınmacılara yönelik politikasını ve sınır dışı etme uygulamalarını kınamak için sık sık eylemler düzenleniyor.

SINIR DIŞI EDİLMELERE KARŞI DÜZENLENEN PROTESTOLARI SINIRLAMAK İÇİN Mİ?

Tammerfors Üniversitesi’nde görevli Kamu Hukuku Profesör Yardımcısı Pauli Rautianen, hükümetin neden böylesi bir değişikliğe ihtiyaç duyduğu sorusuna yanıt vermesi gerektiğini belirterek “Örneğin hükümet sınır dışı edilmelere karşı protestoları mı sınırlamak istiyor?​” sorusunu soruyor.

Abo Üniversitesi Kamu Hukuku Profesörü Juha Lavapura da, hükümetin gösteri hakkını sınırlamak istemesine tepkili. Polislerin kısa sürede güvenliği sağlayacak yeterli sayıda elaman bulamamaların gerekçe olarak öne sürülemeyeceğini belirten Lavapura, “Bildirim süresinin 6 saatten 3 güne çıkarılması doğal olarak toplantı özgürlüğünü kısıtlar” diyor.

Ancak her iki profesör de söz konusu tasarının anayasaya aykırı olmadığı düşüncesinde.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık torba yasası görüşmeleri: 5. madde değiştirilerek kabul edildi

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den Ege Bölgesi için 'zirai don' uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...