14 Kasım 2018 13:59

Maaşını 32 bin liraya yükseltti, 3 ikramiye ve rekor harcırah aldı

Orhan Çömlek, Marmara Teknokent genel müdürü iken 32 bin lira maaş ve 3 ikramiye almış, kurumun kredi kartlarından 23 bin lira özel harcama yapmış.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Marmara Teknokent genel müdürü görevinde bulunan Orhan Çömlek'in 32 bin lira maaş ile 3 maaş ikramiye alması ve kurum tarafından ödenen 2 kredi kartından 23 bin lira özel harcama yapması hakkında Meclis KİT Komisyonu’nun 9 CHP’li üyesi basın toplantısı düzenledi. Sıralanan usulsüzlüklerin Sayıştay raporuna da girdiği hatırlatılarak, buna rağmen Çömlek'in ödüllendirildiği ancak raporu hazırlayan Sayıştay uzmanının pasif göreve getirilerek cezalandırıldığı vurgulandı.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonunun 9 CHP’li üyesi adına konuşan İzmir Milletvekili Atila Sertel “Devlet ne yazık ki soyulmaktadır” diyerek Marmara Teknokent Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü yapmış olan Orhan Çömlek’in görev süresi içindeki denetim raporlarına yansıyan usulsüzlükeri anlattı.

KENDİ ALDIĞI KARARLA MAAŞINI 32 BİN LİRAYA YÜKSELTTİ

BOTAŞ, MKE gibi son derece stratejik kurumlarının genel müdürlerinin 13 bin lira maaş aldığı bir dönemde MARTEK’in Eski Genel Müdürü Orhan Çömlek’in kendi kendine düzenleme yaparak maaşını 32 bin liraya çıkardığını belirten Atila Sertel, “Orhan Çömlek, tek imzayla 2016 yılındaki maaşını yüzde 60 artırarak 32 bin liraya çıkarıyor. Bu da yetmiyor kanunda olmadığı halde yılda üç maaş ikramiye alıyor. Bu da yetmiyor yine kanunen yasak olmasına rağmen kendi adına iki adet kredi kartı çıkarıyor. 2016 yılında bu kartların birinden 28 bin 177 lira, diğerinden 20 bin 551 lira olmak üzere toplam 48 bin 728 lira harcıyor. Sayıştay bu harcamaları incelediğinde 2016 yılı için 23 bin 653 liralık harcamanın kanunen kabul edilmeyen özel harcamalar olduğunu tespit ediyor” diye konuştu.

'PUKET ADASI’NDA HANGİ BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILDI?'

Genel Müdür Orhan Çömlek’in usulsüzlüklerinin bunlarla da bitmediğinin altını çizen Sertel, Sayıştay raporlarına Puket Adası gezisiyle ilgili yansıyanları da anlattı. Sertel, şunları söyledi:

Kurumda harcırah ödemeleriyle ilgili de olağandışı uygulamalar söz konusu. Proje seyahatlerinde kanuni olarak en yüksek harcırah miktarı 38 TL olarak belirtilirken Genel Müdür Çömlek, yaptığı seyahatlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri gibi çok sayıda üst makama tanınan harcırah tutarının iki katını almış. Bir diğer önemli husus da Çömlek, yurtdışı seyahatlerinde uçak biletleri ve konaklama dahil tüm harcamalarının karşılandığı ve davetli olduğu seyahatlerde dahi kurumun bütçesinden yurtdışı harcırahı almış. Örneğin Puket Adası'na gerçekleştirdiği bir seyahatte, tüm masraflar karşı taraf tarafından karşılanmasına rağmen Genel Müdür Orhan Çömlek, Marmara Teknokentten en üst düzeye çektiği harcırahını ve 'diğer masraf kalemi' altında ödemelerini almış. Ben merak ediyorum, bu genel müdür Puket Adası’nda hangi bilimsel çalışma için bulunmuş?

SERTEL: AKP DÖNEMİNDE BÖYLE OLDU

Sertel raporlara yansıyan tespitlerle ilgili KİT Komisyonunun CHP’li üyeleri olarak suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “AK Parti’nin sadece adında AK kalmış. Yolsuzluklar, usulsüzlükler karşısındaki suskunlukları kapkara bir leke olarak tarihe geçiyor. Görmeyen, duymayan, işitmeyen bir iktidar var. Sayıştay raporlarına yansıyan tespitleri göre göre, vicdanları kanata kanata ibra eden ve bu kişilere ağız dolusu övgü düzen AKP Milletvekillerini topluma şikayet ediyorum. Alıp kaçanın yanına kâr kaldığı bir ülkede olmaktan dolayı utanç duyması gerekenler bunları aklıyorlar” dedi.

MÜDÜR ÖDÜLLENDİRİLDİ, SAYIŞTAY UZMANI PASİF GÖREVE VERİLDİ

Sayıştay raporlarına kira alımları, kiracılardan kâr payı alımları ve idari bina ve kuluçka yapımıyla ilgili çok sayıda usulsüzlüğün de yansıdığını ifade eden Sertel, bütün bunları yapan bir genel müdürün cezalandırılması gerekirken kısa bir süre önce iktidar tarafından ödüllendirildiğini söyledi. Sertel, “Orhan Çömlek, kısa bir süre önce 16 ilde 58 sağlık araştırma ve uygulama merkezi bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öncülüğünde kurulan Teknoparkın Genel Müdürü oldu. Martekte yaptıkları ortada iken yeni bir teknoparkın genel müdürlüğü görevine getirilen Orhan Çömlek, o görevde olduğu sürece o teknoparkın da harcamaları ve yatırımları güvende değildir” diye konuştu.

Sertel, raporu hazırlayan Sayıştay yetkilisinin de pasif göreve verildiğini belirterek, Sayıştay yetkililerinin bütün baskılara rağmen görevini yapmaya çalıştığını ifade etti. Sertel, “Sayıştay’a dokunmayın” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekonomi politikalarını eleştirmek suç: Evrensel'e 100 bin TL'lik dava

SONRAKİ HABER

Sağlık torba yasası görüşmeleri: 5. madde değiştirilerek kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...