14 Kasım 2018 10:52

Kedileri besleyen yaşlıya rekor ceza: Cenaze parası kalmadı

İsveç'te vahşi kedileri beslediği için 91 yaşındaki bir kişiye 208 bin kron fatura çıkarıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

‘Hayvanseverlik’ İsveç’in kuzeyinde yaşayan 91 yaşındaki demans hastası Ture Toolanen’e pahalıya mal oldu. Valilik, beslediği vahşi kedilerin yakalanması ve itlafı için 208 bin kron fatura çıkarınca Toolanen’in cenaze masrafları için ayırdığı tüm para tükendi.

Toolanen, Kuzey Kutup köyü olarak bilinen Juoksengi’de yaşıyor. Bundan 4 yıl önce köydeki evinin açık olan kapısından içeri giren vahşi bir kediye yiyecek verdi.

Kapısını her zaman açık bırakan Toolanen’in evine gelip kanını doyuran vahşi kedilerin sayısı gün geçtikçe arttı. Valilik olaydan haberdar olduktan sona eve görevliler gönderdi. Polis ve veterinerler, kendisine kedilere yiyecek vermemesini ve besleme izni verdikleri 2 kediyi kısırlaştırmasını istedi.

Daha sonra kontrole gelen görevliler, Toolanen’in kedileri beslemeyi sürdürdüğünü ve valiliğin verdiği karara uymadığını belirledi.

KEDİLERİ İTLAF ETMEK İÇİN 7 BİN KİLOMETRE KATETTİLER

2015 yılında 6 vahşi kedinin itlaf edilmesi kararlaştırıldı. Buna rağmen Toolanen vahşi kedilere yiyecek vermeyi sürdürdü. 2017 yılında da 13 kediye el konuldu. Üç yavru kedinin dışında diğerleri itlaf edildikten sonra yakıldı.

Valilik, kedilerin yakalanma ve itlaf edilmesinin faturasını Toolanen’e çıkardı. Veteriner ve diğer görevlilerin kedileri yakalamak için harcadıkları zaman, görevliler ve kedilerin ulaşımı için kullanılan araçların giderleri, kedilerin itlaf edilme ve yakılmasının faturası 208 bin 693 kron.

Valilik, köy uzak olduğu için ulaşım ücretlerinin çok pahalıya mal olduğunu ve kediler için görevlilerin bir kaç kez köye gittiklerini ve toplam 7 bin kilometre yol kat ettiklerini söylüyor.

CENAZE PARASINI KİM KARŞILAYACAK?

Olayı kamuoyunun gündemine getiren İsveç Devlet Televizyonu (Svt), her şeyin yasalara uygun olduğu, valiliğin yasaların gereğini yaptığını ve polislerin valilik kararını uyguladığı yorumu yaptı.

Svt’ye açıklamalarda bulunan Toolanen’in yeğeni Roger Monfelt ise, valilik ve kurumların hatalı davrandıkları düşüncesinde.

Kurumların Toolanen’in kendisine söylenenleri algılayacak durumda olmadığını bilmeleri gerektiğini söyleyen Monfelt, “Yanlış yaptıklarını düşünüyorum. Kim cenaze masraflarını ödeyecek? Şimdi hiç parası kalmadı” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İğne olunca yaşama tutunacak ancak devlet iğne ücretini karşılamıyor

SONRAKİ HABER

İZBAN'da grev kararı alan işçiler sakal tıraşı olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...