13 Kasım 2018 14:36

AİHM Türkiye’ye Cizre’yi sordu: Yaşam hakkını korumak için ne yaptınız

AİHM, Cizre'de sokağa çıkma yasakları döneminde yaşananlara dair davada Türkiye'ye, yaşam hakkının korunması için ne gibi önlemler alındığını sordu.

Fotoğraf: CherryX per/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0 Poland)

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemde hak ihlalleri yaşandığına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurunun duruşması esas üzerinden görüldü.

Ömer Elçi ile Orhan Tunç adına yapılan başvurular üzerine kararlaştırılan ve Fransa’nın Strasburg kentinde görülen duruşmaya Orhan Tunç’un eşi Güler Tunç ve Mehmet Tunç’un eşi Zeynep Tunç ile avukatlarından Ramazan Demir ve Benan Molu katıldı. Elçi’yi de mahkemede avukatlar Neşet Girasun ve Erkan Şenses temsil etti.

Duruşmada avukatlardan Newroz Uysal, Hüseyin Tül, Helen Duffy ve Senem Gürol da danışman olarak yer aldı.

Avukat Ramazan Demir, bianet’e duruşmayı şöyle anlattı:

“AİHM’de hakimler, hükümete, yaşam hakkının korunması bakımından devletin ne gibi önlemler aldığını sordu. Bizim de bu yönde sorularımız oldu. Ayrıca, dosyayla ilgili Türkiye’deki yargının tavrı da değerlendirildi. Özetle, hükümetin sorumluluğuna dair sorular soruldu. Hükümet çoğunlukla cevap veremedi ya da kaçamak cevaplar verdi. Hükümet temsilcileri çoğunlukla o dönemki hendeklerden bahsetti. AİHM’in, operasyonun vahametinin, sivil kayıpların farkında olduğunu gördük.”

AİHM, tartışmaları değerlendirerek varacağı kararı daha sonra açıklayacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal üyesi bir işçi: Emeğine sahip çık, kendin için birleş!

SONRAKİ HABER

Yılmaz Büyükerşen'e yumruklu saldırıya 3 yıl hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...