12 Kasım 2018 18:09

Çizgi roman yazarı Stan Lee hayatını kaybetti

Spider-Man, Hulk, Thor, Daredevil ve Iron Man gibi dünyaca ünlü çizgi roman karakterlerinin yaratıcısı Stan Lee, 95 yaşında yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Kyle Nishioka/Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Paylaş

Dünya genelinde bilinen ve sevilen çizgi roman karakterlerinin yaratıcısı, Marvel Comics'in yazar, editör ve yayıncısı Stan Lee, 95 yaşında yaşamını yitirdi.

STAN LEE KİMDİR?

Gerçek adı Stanley Martin Lieber olan Stan Lee, 28 Aralık 1922'de ABD'nin New York şehrinde doğdu. DeWitt Clinton Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarında gazete dağıtıcılığı yaptı.

1939'da liseden mezun oldu amcası Robbie Solomon’un yardımıyla ileride Marvel Comics’in temelini oluşturacak Timely Comics’in pulp eserler çıkartan bölümünde çalışmaya başladı. Buradaki ilk yıllarında ofisteki ufak işleri yürüttü. Daha sonra 1941 yılında Captain America çizgiromanı ile okurların karşısına çıktı. İleriki yıllarda efsane haline gelecek olan çizgiromanın 3. sayısında kendisine yer edinen Stanley Martin Lieber, ön adını ikiye bölerek Stan Lee olarak kullanmaya başladı.

Aynı yılın sonlarında, tamamen kendisine ait ilk süper kahraman olan Destroyer'ı oluşturdu. 1942 yılında Amerikan Ordusu’na katıldı. Bu dönemde eğitim amaçlı filmler, sloganlar ve ordu eğitim kitapçıkları hazırladı. Askerlik görevinden 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle ayrıldı.

1947 yılında, Joan Clayton Boocock ile evlendi.

1950’li yılların başlarında western, bilimkurgu ve korku gibi farklı alanlarda çizgiroman senaryoları yazdı. Daha sonra Martin Goodman tarafından DC’ye rakip olacak süper kahraman serileri oluşturmakla görevlendirildi. Stan Lee ve arkadaşı Jack Kirby tarafından oluşturulan ilk eser, Fantastic Four oldu. Bu eseri Hulk, Thor, Iron Man, X-Man, Daredevil ve Spider-Man gibi çizgiromanlar izledi.

Stan Lee, çizgi romanların kapağına klasik olarak yazılan yazar-çizer isimleri dışında, çinileyen, renklendiren ve konuşma balonlarını yazan sektör emekçilerinin de isimlerini ekleyerek sahne arkasındaki kişileri okurla buluşturdu.

1971 yılında, ABD Sağlık ve Eğitim Enstütüsü, Lee’den uyuşturucunun zararları ile ilgili bir yapım hazırlamasını istemesi üzerine, Spider-Man’in 3 fasikülünü bu konuya ayırdı. İlk fasikülün yayınlanmasının ardından, Comics Code adlı kuruluş, çizgiromanda uyuşturucu madde gösterilemeyeceği nedeniyle, ABD'de yayınlanan her çizgi romanda bulunan Comics Code Authority (CCA) damgasının kullanılmasına izin vermedi. Lee, bunun üzerine serinin devamını CCA etiketi olmadan piyasaya sürdü. Satışların yüksekliği nedeniyle korkuya kapılan CCA ise politikasını gevşetmek zorunda kaldı.

Stan Lee, daha sona Kaliforniya’ya taşınarak Marvel’ın TV şovları ve sinema uyarlamalarının sorumlusu olarak görev yapmaya başladı. Bir diğer yandan da çizgi roman senaryoları yazma ve editörlük görevlerine devam etti.

National Medal of Arts ve Scream Awards’ın da içinde bulunduğu pek çok ödülün sahibi olan Lee’nin adına, 2 Ekim 2009 tarihinde, Los Angeles ile Long Beach şehirlerinde Stan Lee Günleri düzenlendi.

LEE'NİN ROL ALDIĞI FİLMLER

Yazdığı birçok çizgi romanda kendisini de hikayenin içine, genellikle arka plan karakterlerinin birisi olarak yerleştiren Lee, Marvel’in pek çok film projesinde de rol alarak oynayarak seyircilere sürprizler hazırladı.

Lee'nin rol aldığı filmler şöyle:

L'An 01

The Trial of the Incredible Hulk

The Ambulance

Mallrats

X-Men

Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV

The Adventures of Cinderella's Daughter

Örümcek Adam

Daredevil

Hulk

Örümcek Adam 2

Comic Book: The Movie

The Princess Diaries 2: Royal Engagement

Man-Thing

Fantastik Dörtlü

Conflict

X-Men: Son Direniş

Fantastik Dörtlü: Gümüş Sörfçü'nün Yükselişi

Örümcek Adam 3

Mosaic

The Condor

Iron Man

The Incredible Hulk

Iron Man 2

Thor

İlk Yenilmez: Kaptan Amerika

Pizza Man

Yenilmezler

İnanılmaz Örümcek Adam

Jay & Silent Bob's Super Groovy Cartoon Movie

Iron Man 3

Thor: Karanlık Dünya

Kaptan Amerika: Kış Askeri

İnanılmaz Örümcek Adam 2

Galaksinin Koruyucuları

Big Hero 6

Yenilmezler: Ultron Çağı

Ant-Man

Deadpool

Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı

X-Men: Apocalypse

Yoga Hosers

Doctor Strange

Galaksinin Koruyucuları 2

Örümcek Adam: Eve Dönüş (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaoğlu’dan kayıp tablo açıklaması: Evine götüren var mı bilmiyorum

SONRAKİ HABER

Belçika'da işçilere yanlışlıkla 30'ar bin avro ek ödeme yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa