12 Kasım 2018 13:06

Kürt Dili Platformu'nun önceliği, dil bilincinin sağlanması

Kürt Dili Platformu’nun çalışmalarının merkezinde 'dil bilincinin oluşturulması' yer alacak.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Yakın zamanda bir araya gelen HDP, DBP, ÖSP, PSK, KDP-B, KDP-T, PAK, İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadi İnisiyatifi tarafından yakın zamanda oluşturulan 'Kürt Dili Platformu', “Bugün anadilimiz, yarın milletimiz” sloganıyla kampanya başlattı. Kampanya kapsamında Diyarbakır’da geçtiğimiz hafta sonucu iki gün süren Kürt Dili Çalıştayı yapıldı.

MA’dan Lezgin Akdeniz’in haberine göre; oluşturulan platformda yar alan siyasi partilerin liderleri, yazarlar, dil bilimcileri ve HDP milletvekilleri, düzenlenen çalıştay sonucunda 3 çalışma grubu kurdu. Bu gruplar, “kamuoyu oluşturmak”, “hükümete talepleri iletmek” ve “uluslararası sözleşmelere dayalı olarak çalışma yürütmek” üzere görev paylaşımına gitti.

‘KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLMALI’

Kürt Dili Platformun’da yer alan isimlerden Dil Bilimci Mülkiye Birtane, “Devleti demokratikleştirmeden bulunacağımız her talep havada kalır. Ama burada biz kendimiz ancak bir şeyler yapabilirsiniz. İlk önceliğimiz Kürtçenin eğitim dili olması. Bunu da sadece Kürtler için istemiyoruz. Türkiye’de yaşayan tüm halkların bu hakkı vardır” dedi.

‘TÜRKİYE ANLAŞMALARA UYMAK ZORUNDA’

Avukat Mehmet Emin Aktar, grupların yürütecekleri çalışmaların odağını, Kürtçeye statü kazandırılmasının oluşturacağını söyleyerek, şunları dile getirdi:

“Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar var. Türkiye bu anlaşmalara bağlı ve anlaşmadaki maddelere uymak zorundadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi, milli haklar, azınlık hakları, UNESCO var. Kampanya konuyu gündeme getirme ve hukuki mücadele şeklinde yürüyecek. Başvuru yapacağımız yerler Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi olacaktır. Bu mekanizmaları devreye koyacağız. Burada Türkiye’nin, Kürtlerin en doğal hakları olan anadilde eğitim hakkını kullanması için gerekli olan şartları yerine getirmesinin önünü açacaktır.”

‘DİL BİLİNCİNİN OLUŞMASI KÜRT YAZARLARIN GÖREVİ’

PDK-T Sözcüsü Şerefhan Cizirî de, Kürtçenin Kürt aydınları için ‘kırmızı çizgi’ olması gerektiğini vurgulayarak, “Kürtçe yazma ve konuşma her Kürt aydının üzerindeki sorumluluktur” dedi.

Kürt yazar Ahmet Kanî ise, çalıştayın bir yol haritası belirlemek için düzenlendiğini dile getirdi.  Kürt Yazar İrfan Babaoğlu da, Kürt halkında dil bilinci oluşturulması sorumluluğunun tüm Kürt yazarların görevi olduğunu ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar sanıklarının tutuksuz yargılanmasına isyan etti

SONRAKİ HABER

Düzgün Baba ve Sarı Saltık’ın tescillendirme başvurusuna red

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa