Bilecikli işçiler: Krizin suçlusu biz değiliz, bedelini ödemeyeceğiz

Bilecik Sendikalar Birliği, ‘Krizin suçlusu biz değiliz, bedelini ödemeyeceğiz’ diyerek eylem yaptı.

09 Kasım 2018 12:10
Paylaş

Bilecik’te DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Cam Keramik-İş, Türk-İş’e bağlı Petrol-İş’in oluşturduğu Bilecik Sendikalar Birliği “Krizin suçlusu biz değiliz, bedelini ödemeyeceğiz” diyerek belediye çay bahçesi önünde basın açıklaması yaptı.

Çeşitli fabrikalarda çalışan 3 sendikaya üye işçiler iki koldan Belediye Çay Bahçesi önüne yürüdü. İşçiler sık sık, “Krizin suçlusu bizler değiliz”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Sermayeye kul köle olmayacağız”, “Mezarda emekli olmak istemiyoruz”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganları attı.

Sendikalar Birliği adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı. Serdaroğlu, “Ülke yangın yerine dönmüş, 3 maymunu oynuyorlar. Biz diyoruz ki, bu ülkeye sahip çıkacağız ve krizin bedelini de çıkaranlara ödeteceğiz. Tek başımıza da kalsak mücadelemizi sürdüreceğiz. Krizin etkileri gün geçtikçe fazlalaşıyor. Bu saraydan görünmüyor olabilir. Ey hükümet krizi kabul et ve ülkenin emekçilerini bu krizin saldırılarına karşı korumaya çalış. Ama yapılmıyor, milyonerler artıyor, yoksulluk fazlalaşıyor” dedi. İğneden ipliğe gelen zamları hatırlatan Serdaroğlu, “Enflasyonun yüzde 25’lere dayandığı, on binlerce işçinin işten atıldığı ve konkordato sırasına girildiği, ülke borcunun 485 milyar liraya geldiği bir yerde siz neye dayanarak ülkede kriz yok diyorsunuz” diye tepki gösterdi.

KIDEM TAZMİNATI ÖNERİSİ

İşçilerden yapılan kesintilerle oluşan İşsizlik Fonu’nunun patronlar için kullanıldığına dikkat çeken Serdaroğlu, “130 milyar nerede? İşten atılan işçiler için neden kullanılmıyor? İşsizlik sigortası yetmiyor, sıra kıdem tazminatına geldi. Çok sevdiğiniz torba yasayla bir düzenleme yapın, bir gün çalışsa bile kıdem hakkı kazansın, işten çıkarılanlar tazminatsız çıkarılamaz, fabrika batmışsa ücret garanti fonu kapsamında tazminatlar ödenir. 3 başlık altında geçirin” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET ARTIRILSIN

Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Bunu sendikalar dillendiriliyor ama böyle olmaz. Masaya yumruğu vurmakla olur. Ocak ayına kadar 2 bin lira olsun diye bir girişim yapıldı ama Çalışma Bakanının dünyadan haberi yok. Yoksulluk üzerinden oy devşirme bakanlığına dönüşmüş. Mevzuata aykırı deniliyor. Siz o mevzuatı bir daha okuyun, istendiği anda komisyon çağrılabilir. Bugün asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine getirilmelidir” dedi.

Emeklilerin ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına da değinen Serdaroğlu, “Zar zor emekli olmuş insanların neredeyse 10 milyonu asgari ücretin altında maaş alıyor ve bulabilirse ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Bin liraya geçinemediği için çalışıyorlar. Emeklilikte yaşa takılmak demek bu insanların haklarının kullandırılmamasıdır. Haklarını engelleyenler, çıkıp televizyonlarda halkı birbirine kırdırtmaya çalışıyor. Ben sizi milletimizin başına bela etmem diyor. Bu insanları milletten saymıyor musunuz?” diye konuştu.

Sendikalaştıkları için işten atılanlar işçileri ve tutuklanan havalimanı işçilerini de hatırlatan Serdaroğlu, sendika ve konfederasyonlara birlikte mücadele çağrısı yaptı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Cem Emir, mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Mahkemeden ‘İşçiye istediğin baskıyı yap’ kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...