08 Kasım 2018 06:56
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2018 17:43

Sağlıkta şiddete karşı hekimler ne istedi, AKP ne yaptı?

AKP’nin sağlıkta şiddeti engelleme iddiasıyla hazırladığı düzenleme TBMM'de kabul edildi. Ancak düzenlemede hekimlerin talepleri yer almadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hükümetin sağlıkta dönüşüm programıyla artış gösteren sağlıkta şiddet ve nasıl önlenebileceğine dönük tartışmalar sürüyor. Yaşanan tartışmalar üzerine AKP sağlık alanına ilişkin çeşitli düzenlemelerin yer aldığı torba yasa teklifine şiddete ilişkin de bir madde iliştirdi. Ancak sağlık emekçileri, maddenin sağlıkta şiddeti engelleyemeyeceğini ifade ediyor.

SAĞIK EMEKÇİLERİNİN RANDEVU TALEBİ YOK SAYILDI

Daha önce yasa teklifi hazırlayan sağlık meslek örgütleri bu teklifi siyasi partilere iletmiş ve Sağlık Bakanı’ndan da randevu talep etmişti. Ancak randevu talebine yanıt gelmezken AKP’lilerin hazırladığı düzenlemede de sağlık emekçilerinin talepleri yer almadı.

AKP ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPTI?

AKP’lilerin hazırladığı teklife göre sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanların, kolluk görevlilerince yakalanıp ve gerekli işlemleri yapılarak Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilmesi öngörülüyor.

Cumhuriyet savcısı adli işlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri iş yerlerinde alınacak.

Bu hükümler, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlar hakkında da uygulanacak. Bugüne kadar yaşanan sağlıkta şiddet vakalarında süreç zaten benzer şekilde işledi. Sağlık alanı dışında yaşanan yaralama ve kasten öldürme suçlarında da hali hazırda benzer bir süreç izleniyor. Bu açıdan hükümetin sağlıkta şiddeti önlemek için yeni bir adım attığını söylemek mümkün değil.

HÜKÜMET SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ VE TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELDİ

Çeşitli sağlık örgütleriyle bir araya gelen TTB ise sağlıkta şiddetin engellenmesi için bir yasa teklifi hazırlamış ve bunu meclise iletmişti. Siyasi partilerden randevu alan TTB, yasa teklifini yaptığı görüşmelerde parti meclis gruplarına iletmişti. Ancak TTB’nin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TTB’nin randevu talebine yanıt vermedi. Randevu talebi bekletilirken de AKP Grubu hekimlerin taleplerinin yer almadığı düzenlemeyi hazırladı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ NE İSTİYOR?

TTB’nin TBMM’ye sunduğu yasa teklifinde ise sağlıkta şiddetin nedenlerinden birinin şiddet uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları ve önemsenecek bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesi olduğuna dikkat çekildi. Bu açıdan şiddetin önlenmesi için acil bir düzenlemeye ihtiyaç durulduğunu ifade eden TTB, sağlık çalışanlarına dönük şiddetin kamuya, kamu sağlığına yönelik işlenen suçlar kapsamına alınmasını istedi. Sağlık emekçilerinin talep ettiği somut düzenlemeler ise şu şekilde sıralandı:

■ Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline yerine getirdiği sağlık hizmeti nedeniyle yapmaması gereken bir işi yapması veya yapması gerekn bir işi yapmaması için emir veren, baskı yapan, nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir.

■ TCK’nin 125 ve 106. maddelerinde düzenlenen fiillerin sağlık personeline karşı işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranda artırılır.

■ Sağlık personeline yöneltilen eylemlerin şiddet içermesi durumunda mezkûr ceza yarı oranda artırılır. Cezalarda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmez ve bu cezalar idari para cezasına çevrilmez.

■ Şiddetin ölümle sonuçlanması durumunda fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır.

■ Bu madde gereği yargılanan kişiler hakkında ceza indirim sebepleri uygulanmaz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Şule Çet’in öldürüldüğü su götürmez bir gerçek’

SONRAKİ HABER

10 Ekim davasında avukatların taleplerinin büyük bölümü kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...