21 Ekim 2018 12:56

Bir yıl tutuklu kalan avukat Sezin Uçar: Savunma saldırı altında

Avukat Sezin Uçar, tutuklanma sürecini, cezaevlerindeki koşulları, avukatlar üzerindeki baskıları ve yargının geldiği noktayı değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yasin KOBULAN

Bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Avukat Sezin Uçar, savunma makamının saldırı altında olduğunu vurgulayarak, “Avukatlık noter makamı haline getirilmek isteniyor” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 19 Ekim 2017 tarihinde gözaltına alınan avukat Sezin Uçar, bir hafta sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Uçar 5 Ekim günü yapılan tutuk incelemesinde avukat arkadışı Özlem Gümüştaş ile tahliye edildi.

Uçar, tutuklanma sürecini, cezaevi koşullarını, avukatlar üzerindeki baskıları ve yargının geldiği noktayı değerlendirdi.

‘SAVUNMAYA SALDIRI VAR’

Tutuklanmalarına gerekçe olarak avukatlık faaliyetlerinin gösterildiğini belirten Uçar, müvekkillerinin otopsi işlemlerine, cenaze törenlerine katılmalarının suçlama konusu olduğunu kaydetti. Savunma makamının çok büyük bir saldırı altında olduğunu vurgulayan Uçar, “Biz tutuklanmadan önce yüzü aşkın meslektaşımız hakkında müdafi ile görüşme kısıtlılığı kararı alınmıştı. Bu arkadaşlarımız gözaltında müvekkillerine hukuki yardımda bulunamıyordu. Bugün muhalif birçok avukat hakkında soruşturmalar yürütülüyor” hatırlatmasında bulundu.

‘AVUKATLIK NOTER HALİNE GETİRİLMEK İSTENDİ’

Özellikle OHAL’in ilanından sonra avukatlık mesleğinin adeta noter makamı haline getirildiğini ifade eden Uçar, “Savunmasız karar verilebilir, avukatsız duruşma görülebilir şeklinde uzayıp gidiyor. Bir nevi savunma makamının pozisyonu yok sayılmak isteniyor. Avukatlık, mesleği gereği muhaliftir. Bizim tutuklanmamız sadece bir sonuç” diye konuştu.  Uçar, meslektaşlarının güçlü dayanışması ve toplumsal muhalefetin baskısı sonucu tahliye edildiklerini, ancak avukatlar üzerindeki baskının devam ettiğini belirtti.

‘BARO YANIMIZDA DURMADI’

Tutuklandıktan sonra İstanbul Barosu’nun desteğini hiçbir şekilde hissetmediklerini anlatan Uçar, cezaevinde bulundukları süre boyunca barodan kendilerini ziyaret eden olmadığını, durumlarına ilişkin hiçbir çaba sarf etmediğini belirtti. Baroya yönelik eleştirilerini sürdüren Uçar, “Bizim yaptığımız faaliyetlerin arkasında duran bir baro söz konusu değil. Avukatlık mesleği gereği tutuklandık ve bu çok açıktı. Baro hala siyasi genetik kodlarla hareket eden bir baro” dedi.

‘HAK İHLALLERİ ARTMIŞ DURUMDA’

Uçar, 12 yıllık avukat olduğunu ve görev süresince farklı farklı cezaevlerini ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Ama sorunları içeriden görmek çok farklı oluyor” diye vurguladı. Cezaevlerinde en büyük sorunun yayınlara ulaşmak olduğunu, kitaplara ulaşmanın kısıtlandığını aktaran Uçar, ihlallere ilişkin yaptıkları başvurulara da yanıt alamadıklarını dile getirdi. Yer yer jandarma tarafından saldırıların olduğunu ifade eden Uçar, hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Sezgin Kartal tutuklandı​​​​​​​

SONRAKİ HABER

Hastanede staj yapan öğrencilerin yemeği kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...