21 Ekim 2018 11:48

Cezaevindeki mahpusa ‘yemek borcu’ çıkardılar

Toros Vergi Dairesi Müdürlüğü, 22 yıldır cezaevinde olan Mehmet Çelebi Çalan’a 3 bin 951 TL 'yiyecek bedeli' borcu çıkardı.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Diren YURTSEVER

Ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla 22 yıldır cezaevinde olan Mehmet Çelebi Çalan’a, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’na bağlı Toros Vergi Dairesi Müdürlüğü, 3 bin 951 TL “yiyecek bedeli” borcu tebliğ edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) raporlarında, “acil tahliye edilmesi gereken ağır hasta tutsaklar” listesinde olan Çalan’a çıkarılan borç 1934 yılında çıkartılan 2548 Sayılı "Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanun”a dayandırıldı.  Üzerinden 84 yıl geçen yasada, “Her mahkum cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeye mecburdur” deniliyor. Yasaya göre, rutin aralıklarla tutuklulardan “yiyecek bedeli” tahsil edilebiliyor.

FAKİRLİK BELGESİ KABUL EDİLMEDİ

Çalan, kendisine tebliğ edilen söz konusu 3 bin 951 TL yemek borcunu ödeyemeyeceğini Toros Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne fakirlik belgesi ekini de ekleyerek yazdığı bir dilekçe ile sundu. Ancak, Çalan’ın bu talebi Toros Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından “borucunuzun silinmesi dairemiz tarafından mümkün bulunmamaktadır” denilerek reddedildi.

Uygulamada ise yasa gereği tutuklunun borcu ödeyebilecek durumunun olup olmadığı incelenir. Borcu ödemeyen tutuklu için yasa “Tutuklunun borcu ödeyemeyecek durumda olmasının anlaşılması halinde (burada istenen fakirlik belgesi) tutuklulardan yiyecek bedeli aranmaz” diyor. Çalan’ın borcu ödeyemeyeceğini belgelemesine rağmen talebi reddedildi.

Avukat Gulan Çağın Kaleleli, Çalan’ın tutukluluk koşullarında bu borcu nasıl ödeyeceğini sorarak, “Son dönemlerdeki tutuklama ve akabindeki hüküm gerekçelerine bakılacak olursak artık devlet hükümlüler üzerinden de bir gelir elde etme yöntemine yıllardır başvurduğu görülmektedir” diye konuştu.  

‘AKIL KARI DEĞİL’

İHD Merkez Yürütme üyesi Nuray Çevirmen ise, uygulamanın “akıl karı” olmadığını belirterek, “Cezaevinde olan bir insanın çalışıp bir gelire sahip olamayacağı düşünülerek böyle bir borcun çıkarılması, bunun da tahsil ettirilmeye çalışılması akıl karı değil. Ailesinin kendisine göndermiş olduğu çok cüzi miktarlarda ki parayla ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir mahpus. Dolayısıyla böyle bir uygulamanın kesinlikle kaldırılması gerekiyor” diye tepki gösterdi.

‘AİHM’E KADAR TAŞIYACAĞIM’

Cezaevinden mektup yazan Çalan ise, durumu şu sözlerle özetledi: “Bu uygulamanın sosyal ve hukuk devleti anlayışıyla ne alakası var? Bir devletin cezaevine koyduğu, özgürlüğünden alıkoyduğu, üretimden koparıp tüketici haline getirdiği bir insandan nasıl verdiği yiyeceğin parasını isteyebilir? Türkiye’deki yargı kurumları bu utanç verici duruma bir çözüm bulmadığı takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götüreceğim.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ekmek direnişle, direniş dayanışma ile kazanılır

SONRAKİ HABER

Kâra ortak etmeyenler krizin yüküne niye ediyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...