17 Ekim 2018 13:51

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görevini bırakıyor

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kasım ayı sonunda görevi bırakacacağını açıkladı.

Fotoğraf: Kuhlmann /MSC/Wikimedia Commons (CC BY 3.0 de)

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilciliği görevini 4 yıldan uzun süredir yürüten Staffan de Mistura, "kişisel nedenlerden dolayı" görevi kasım ayı sonunda bırakacağına dair BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirdi.

BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye'deki gelişmelere ilişkin bilgilendiren de Mistura, "Kasım ayının son haftası tamamen kişisel nedenlerle ayrılacağım" dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi olarak 4 yıl 4 ay görev yaptığını belirten de Mistura, önünde hala bir ay olduğunu ve anayasa komitesini kurmak için bu son ayı aktif bir şekilde değerlendireceğini söyledi.

Anayasa komitesinin en az yüzde 30'unu kadınların oluşturması gerektiğini kaydeden de Mistura, komitede herhangi bir siyasi tarafın da hakim olmaması gerektiğini vurguladı.

Kasım ayında anayasa komitesini oluşturmayı umut ettiğini aktaran de Mistura, "güvenilir ve dengeli olmayan bir komite ise kurmayacağının" altını çizdi.

 Mistura, Suriye hükümetinin daveti üzerine gelecek hafta Şam'a gideceğini belirten de Mistura, bu ay sonunda Astana garantörlerini de istişareler için Cenevre'ye davet edeceğini kaydetti.

STEFFAN DE MİSTURA KİMDİR?

25 Ocak 1947'de Stockholm'de doğan Staffan de Mistura, çocukluğunu Capri Adası'nda geçirdi. Mistura, gençlik zamanlarını ise Roma'da bir Cizvit Okulu olan Massimiliano Massimo Enstitüsü'nde geçirdi.

1970'li yıllarda KKTC ve Kıbrıs sınırında keskin nişancı tarafından öldürülen bir sivili gördükten sonra, dünya barışını sağlamak için çalışmaya karar verdiğini söylemiştir.

Birleşmiş Milletler'deki ilk görevi, 1971'de aldığı Dünya Gıda Programı sorumluluğu oldu.

1997'den itibaren, Irak'ta Güvenlik ve İnsani Yardım alanında faaliyetler yürüten Mistura, 1999'da Kosova'da Mülteciler Yüksek Komiserliğinde Özel Danışmanlık yaptı ve üst düzey görevler aldı.

2009'da Roma'da Dünya Gıda Programı projelerinde faaliyetler yürüttü ve BM Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcılığına getirildi.

2010'da BM Genel Sekreterliği Özel Temsilcisi oldu ve BM Afganistan Yardım Misyonu direktörlüğüne getirildi.

2011'de İtalya'da Mario Monti hükümeti döneminde Dışişleri'nde müsteşar olarak atandı.

2014'te ise BM Suriye Özel Temsilcisi oldu ve 2016'da Cenevre'de başlayan Suriye Barış Görüşmelerinde başkanlık görevine getirildi.

Staffan de Mistura, evli ve iki çocuk babasıdır. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Kaşıkçı olayı dış politikadaki ‘rehine siyaseti’nin sonucu

SONRAKİ HABER

Dilovası'da hava kirliliği evlere oksijen solunum makinesi getirdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...