Şiddet sürerse hekimler iş bırakacak

Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı için Meclis’te görüşmeler yapmayı planlayan TTB, şiddet yaşanması durumunda da iş bırakacakları uyarısında bulundu.

17 Ekim 2018 10:16
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ekim 2018 10:52
Paylaş

TTB ve tabip odaları bir araya gelerek sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının engellenmesi üzerine görüşme gerçekleştirdi. Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı’nın hayata geçirilmesi için Meclis’te görüşmeler yapacaklarını açıklayan hekimler, ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Bildirge’ açıklayarak bundan sonra yaşanan şiddet olaylarında iş bırakarak sağlık hizmetini durduracakları uyarısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), son olarak Dr. Fikret Hacıosman’ın öldürülmesinin ardından sağlıkta şiddetin önlenmesi ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle başlattığı eylem ve etkinlik programı kapsamında tabip odası başkanları Ankara’da bir araya geldi. TTB'nin hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasasının bir an önce kanunlaşması için Meclis’te görüşmeler gerçekleştirecek olan TTB yöneticileri ve oda başkanları öncesinde TTB Genel Merkezi binası önünde ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Bildirge’sini açıkladı. Bildirgeyi açıklayan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, sağlık ortamında yaşanan ölümcül şiddete karşı yetkililer tarafından hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekerek, 2013 yılında Meclis'te toplanan araştırma komisyonunun hazırladığı raporun 5 yıldır gereklerinin yerine getirilmediğini kaydetti.

‘SAĞLIK HİZMETİNİ DURDURACAĞIZ’

Adıyaman, bundan sonra yaşanacak şiddet olaylarında olayın yaşandığı sağlık kurumunda sağlık hizmetinin duracağını, şehirdeki bütün hekim ve sağlık çalışanlarının yetkili ağızlardan net, kararlı ve sonuç alıcı bir tutum gelinceye kadar işlerine ara vereceğini, sağlıkta şiddete ve seyirci kalanlara karşı iş bırakarak “Beyaz Nöbet”e başlayacağını duyurdu. Sağlık hizmetini üreten tüm hekimleri en küçük sağlık birimine kadar her yerde yaşanan sağlıktaki bu ölümcül şiddet karşısında kararlılık göstermeye çağıran Adıyaman, benzer şiddet olaylarının yaşanmaması için 5 yıldır Meclis'te bekletilen ‘Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesi için ‘Beyaz Nöbet’ eylemleri çağrısına uymaya davet etti.

ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ÇAĞRI

Hükümet yetkililerine ve muhalefet partilerine de seslenen Adıyaman, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere konunun ilgilisi tüm bürokratlara tarihsel sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. Hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve hastalarının birbirinin rakibi değil, şiddet içermeyen nitelikli sağlık hizmetinin iki eşit tarafı olduğunu kaydeden Adıyaman, “Nitelikli sağlık hizmeti ortak talebimiz olduğundan hareketle halkımızı da sağlık ortamında şiddeti ortadan kaldırmak için bizlerle yan yana olmaya çağırıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


SAĞLIK BAKANI 20 GÜNDÜR RANDEVU VERMİYOR

Öte yandan CHP'nin hekim milletvekillerinden Ali Fazıl Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan sağlıkta şiddetin önlenmesi ve diğer konularla ilgili görüşmek üzere 20 gün önce randevu talep ettiğini ancak cevap gelmediğini ifade etti. Kasap, “Bir milletvekilinin parti, şehir ayırımı olmaksızın bakana ulaşamaması faciadır” diyerek bakanın tutumuna tepki gösterdi.

Kasap, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de her beş sağlık çalışanından üçünün şiddete maruz kaldığını söyledi. Şiddet olaylarının önlenmesi için kanun teklifi verdiklerini ifade eden Kasap, şiddetin çok yoğun olmasına rağmen bir kısmının resmiyete yansımadığını belirtti.

‘ALO 113 ÇÖZÜM OLMADI’

Kasap, 2012'de sağlıkta şiddeti en aza indirgemek için Alo 113'ün hayata geçirildiğini anımsatarak bunun çok ciddi yaptırımının olmadığını, şiddet sonucunda hekim ve sağlık çalışanlarına ücretsiz hukuk desteği verildiğini anlattı.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin nedenlerinin başında uzun bekleme sürelerinin geldiğine işaret eden Kasap, Dünya Sağlık Örgütüne göre bir hasta için 20 dakika süre ayrılması gerekirken Türkiye'de bunun 5 dakikaya indirildiğini söyledi.

‘RANDEVU TALEBİMİZİ ÜÇ KEZ YİNELEDİK’

Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan sağlıkta şiddetin önlenmesi ve diğer konularla ilgili görüşmek için 20 gün önce bir hekim ve milletvekili olarak randevu talep ettiğini ancak cevap gelmediğini belirtti. Kasap, üç kez bu talebi yinelediklerini dile getirerek “Bir milletvekilinin parti, şehir ayırımı olmaksızın bakana ulaşamaması faciadır. Bir milletvekili Sağlık Bakanı'na ulaşamıyor” diye konuştu. (Ankara/AA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dikili'de bir okulda 20 tuvalet var ama tuvaletlerin kapısı yok

SONRAKİ HABER

Antalya'da resmi kurumlarda kahvaltı yapmak yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...