15 Ekim 2018 10:18
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2018 18:50

İdlib’de süre doldu, cihatçılar çekilmedi

Soçi mutabakatıyla silahsızlandırılması konusunda uzlaşılan İdlib'te El Kaide bölgeden çekilmedi, ağır silahların çekilmesi işlemi de tamamlanmadı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye ve Rusya yönetimleri arasında Soçi’de varılan mutabakat doğrultusunda oluşturulması planlanan 15-20 kilometrekarelik “silahsızlandırılmış bölge” son tarih olarak verilen 15 ekimde geçmesine rağmen oluşturulamadı. El Kaide bölgeden çekilmedi, ağır silahların çekilmesi işleminin de tamamlanmadığı, bölgeden Suriye ordusuna yönelik saldırıların sürdüğü belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ise Rusya’da “anlaşmanın yerine getirilip getirilmediğini değerlendirmesi” için Rusya’ya zaman vermeleri gerektiği açıklaması yaptı.

ÇİHATÇILAR ÇEKİLMEDİ

AFP’nin haberine göre, cihatçılar bölgeden ayrılmadığı için mutabakat muallakta kaldı. Rusya ve Suriye hükümetleri, varılan anlaşma nedeniyle cihatçıların elindeki son vilayet olan İdlib’e yönelik askeri operasyon planını ertelediklerini açıklamışlardı.

Cihatçılara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) direktörü Rami Abdelrahman, “Biz arındırılmış bölgeden cihatçı savaşçıların geri çekildiğine dair herhangi bir verimiz yok” açıklaması yaptı. Cihatçıların en geç pazarı pazartesiye bağlayan gece, belirlenen bölgeden geri çekilmeleri gerekiyordu.

HTŞ: SAVAŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

AFP’nin haberine göre, bölgedeki el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) güçleri “savaşmayı sürdürecekleri” açıklaması yaptı. Açıklamada, “Cihad seçeneğini ve kutsal devrimimizi sürdürme seçeneğini terketmedik” denildi. HTŞ, İdlib’in üçte ikisi yönetiyor. HTŞ’nin belirlenen tampon bölgeden çekilmesi, bölgedeki cihatçıları destekleyen Türkiye ile Suriye hükümeti müttefiki Rusya arasında 17 Eylül’de varılan Soçi mutabakatı açısından bir sınav niteliğindeydi.

Rus Sputnik ajansının haberinde ise HTŞ açıklamasında “bazı olumlu ifadeler” olduğu belirtildi. Habere göre, Soçi’de varılan İdlib mutabakatının belli maddelerini kabul etmediğini belirten HTŞ, diğer yandan kontrol ettiği bölgede sivillerin güvenliğini sağlayacağını ileri sürdü. İdlib’i “kurtarılmış bölge” olarak niteleyip korunması çabalarını takdir ettiğini belirten HTŞ, “Kurtarılmış bölgeyi korumak ve işgal edilerek katliamlar düzenlenmesini engellemek için içerde ve dışarda uğraşanların çabalarına değer veriyoruz” ifadelerini kullandı. “Ama aynı zamanda Rus işgalcinin numaralarına ve niyetlerine karşı uyarıyoruz da…” diye ekleyen HTŞ, cihadı ve silahlarını bırakmayacağının altını çizdi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR: TAAHHÜTLERİMİZİN ARKASINDAYIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib'deki sürecin planlandığı gibi devam ettiğini ileri sürerek “Taahhütlerimizin arkasındayız” dedi.

Bir gazetecinin Soçi'deki mutabakat kapsamında İdlib'de oluşturulan Silahtan Arındırılmış Bölge'den, ağır silahların çekilmesi sürecinin tamamlanmasına ilişkin sorusu üzerine Akar, “Planlandığı gibi devam ediyor, taahhütlerimizin arkasındayız” karşılığını verdi.

SURİYE BASINI: TÜRKİYE DAHA FAZLA ZAMAN İSTEDİ

Suriye gazetesi el Vatan’ın iddiasına göre Türkiye, İdlib’de oluşturulacak tampon bölgeden HTŞ ve müttefiki olan cihatçı grupların çıkarılması için Suriye yönetiminden daha fazla zaman istedi.

Al Masdar’ın aktardığına göre haberde, HTŞ ve müttefikleri olan Hurras el Din ve Türkistan İslam Partisi’nin bölgeyi terketmek bir yana pozisyonlarını güçlendirdikleri, ağır silahlarını sakladıkları ve hiçbir şekilde geri çekilmedikleri belirtildi.

Gazete, Türk istihbaratının HTŞ’yi bölgeden çıkmaya ikna edemediğini yazarakr Ankara’nın Rusya aracılığıyla Şam yönetiminden cihatçıların bölgeden çıkarılması daha fazla zaman istediğini yazdı.

AĞIR SİLAHLAR MUAMMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “çekilmenin birkaç gün uzayabileceği” açıklamasını yapmıştı. Türkiye’den ise Savunma Bakanlığından gelen açıklamada ise 10 Ekim itibariyle belirlenen bölgeden ağır silahların tamamen çıkarıldığı ileri sürülmüştü.

Ancak cumartesi günü aynı bölgeden Suriye ordusu güçlerine ateş açılması ağır silahların tamamen çekilmediği olarak yorumlanmış, yine Pazar günü Sputnik’e konuşan bir cihatçı da silahların “kısmen” çıkarıldığını söylemişti.

Suriye hükümetine yakın Al Masdar haber ajansı ise dün tampon bölgeden Suriye ordu güçlerine yönelik saldırıların sürdüğünü duyurdu.

SURİYE, RUSYA’YA ‘ZAMAN TANIYACAK’

Bu arada Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, cihatçıların bölgeden çekilmemesi halinde “İdlib’deki durumun böyle devam edemeyeceğini” söyledi. Muallim, Rusya’ya “anlaşmanın yerine getirilip getirilmediğini değerlendirmesi” için zaman vermeleri gerektiğini söyleyen Muallim, Türkiye’nin de “anlaşmaya uyulmasını sağlamasının mümkün olduğunu” belirtti. Muallim, “İdlib’in Suriye egemenliğine dönmesi gerekiyor. Bunu barışçıl yollarla, uzlaşma ile yapmayı tercih ediyoruz ama bu yapılamazsa, başka seçenekler de var” dedi.

Muallim ayrıca, “İdlib’den sonra Fırat’ın doğusunda kontrolü ele almayı planladıklarını” söyleyerek Suriyeli Kürtlere mesaj vermesi de dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Albayrak'tan ekonomi için 'pembe' vaat: Yeni sürecin arefesindeyiz

SONRAKİ HABER

İşten çıkarıldığı çiftliğe gidip intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...