26 Eylül 2018 11:53

ABD’den Avrupa’ya İran'a yaptırım tehdidi: Korkunç sonuçları olacak

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan İran’ya yönelik yaptırımlarla ilgili AB ülkelerine tehditkar açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı

Paylaş

Birleşmiş Milletler’de Trump’ın ‘İran’la tüm ilişkilerin kesilmesi’ çağrısının ardından Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan İran’ya yönelik yaptırımlarla ilgili yeni tehditler geldi.

‘İRAN’A KARŞI BİRLEŞMİŞ’ MİLLETLER FORUMU

Trump yönetimi, BM Genel Kurulu kapsamında “Nükleer İran’a Karşı Birleşmişler Grubu” forumu düzenledi. Burada konuşan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD yaptırımlarına karşın İran’la ticaret yapmayı sürdürmenin yollarını arayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerini tehdit etti.

Forumda “Avrupalıların ya da başkalarının yaptırımlarımızı savuşturmasına izin vermeye niyetli değiliz” diyen Bolton, Trump’ın İran’a karşı yaptırımların ikinci aşamasını devreye sokacağı 4 Kasım’dan itibaren İran’la iş yapmaya devam edenlerin “korkunç sonuçlarla” karşılacaklarını söyledi.

Bolton, AB’nin vaatlerini yerine getiremeyeceğini ima ederek “Biliyorsunuz, Avrupa Birliği lafta güçlü, icraatta zayıftır. Bu henüz oratada olmayan ve kurulma tarihi açıklanmayan yapının nasıl gelişeceğini takip edeceğiz” dedi.

‘BEDELİNİ CEHENNEMLE ÖDERSİNİZ’

Bolton, “Tahran’daki mollalara göre ‘Büyük Şeytan’, ‘karanlıklar aleminin hükümdarı’, ‘azmış cehennemin efendisi’ olduğumuza göre bugün burada onlara garanti ettiğim şeyleri ciddiye alacaklarını varsayıyorum: Bize ya da müttefiklerimize yahut ortaklarımıza karşı gelirseniz, yurttaşlarımıza zarar verirseniz, yalan söylemeye, kandırmaya, hile yapmaya devam ederseniz, evet, bunun bedelini cehennemle ödersiniz” ifadelerini kullandı.

AB, RUSYA VE ÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu kapsamında New York’ta İran nükleer anlaşmasına taraf ülkeler olan Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve İran’ın dışişleri bakanları bir araya gelmiş, toplantı ardından okudukları bildiride, katılımcıların İran ile doğalgaz dahil genel ticareti kolaylaştırmak için özel ödeme kanallarını da içeren yeni bir mekanizma inşa edilmesi konusunda anlaşma sağladığı belirtilmişti.

Bu mekanizmanın İran ile meşru ticaret yapan ekonomik aktörlere güvence sağlayacağına değinilen bildiride, tarafların bu çerçevede bölgesel ve uluslararası ortaklarla iş birliğini sürdüreceği duyurulmuştu.

İRAN: AVRUPA YAPTIRIMLARI  DELMEYECEK

Öte yandan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, nükleer anlaşmaya taraf Avrupa ülkelerinin ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya gelmeden İran’la ilişkilerini sürdürmek istediğini söyledi

AA’nın haberine göre, BM Genel Kurulu için ABD’nin New York kentinde bulunan Arakçi, “Avrupalılar ABD’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya gelmeden İran’la ilişkilerini sürdürme konusunda kararlılar. Yaptırımları delmeyi düşünmüyorlar” dedi.

Arakçi, kasım ayında devreye girecek ikinci yaptırım paketi öncesi İran’la ticari ilişkiler kurulabilmesi için alternatif yollar arayışının pratiğe geçirilmesi gerektiğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KPSS sorularının sızdırılması davasında hapis cezası

SONRAKİ HABER

Kesilen ağacın görüntülerini paylaşan gazeteci, ifadeye çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...