26 Eylül 2018 11:43

Türk Traktör’de işçiye çıkarılan fatura büyüyor

Türk Traktör, satışlarda düşüş ve yükselen döviz kuru bahanesiyle faturayı işçilere çıkarıyor. İşten çıkarmalar yine gündemde.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Hasan KARA
Ankara

Ankara’da bulunan Türk Traktör fabrikası, satışlarda düşüş ve yükselen döviz kuru bahanesiyle faturayı işçilere çıkarmaya devam ediyor. Önce Mayıs-Haziran’da ücretlerde kesinti ve bir günlük izin uygulamasıyla başlayan süreç 200’den fazla işçinin işten çıkarılmasıyla devam ediyor. Bu sayının içinde sözleşmeli personeller, fabrika yönetiminin tazminatları açmasıyla birlikte kendi isteği doğrultusunda çıkanlar ve kadrolu 29 kişi bulunuyor. 29 rakamı sayısı ve daha fazla çalışanın bulunduğu yerde toplu işten çıkarma sınırı. Gazetemize konuşan işçilerin söylediğine göre önümüzdeki aylarda da 29 kadrolu işçinin daha çıkarılması gündemde.

‘DİŞLİ VE ISIL İŞLEMİN KAPATILMASI GÜNDEMDE’

Fabrikada sadece motor, şanzıman gibi bölümlerin yoğun biçimde çalıştığını söyleyen bir işçi “Şimdilik Hindistan’dan siparişler var, o yüzden bu bölümlerde vardiyalar devam ediyor. Ancak o siparişler de bittiğinde bu bölümlerde çalışanlar da artık vedalaşır birbirleriyle” dedi.  Aynı işçi “Dişli ve Isıl işlem” bölümünün kapatılacağı ve buradan doğan boşluğun OSTİM gibi yerlerden daha ucuz maliyete kapatılabileceği söylentisinin fabrika içerisinde yüksek sesle konuşulduğunu ifade ederken, işçilerin kendi arasında yaşananlara tepki gösterdiklerini belirtti. Fabrikada örgütlü Türk Metal’in Mayıs-Haziran’da Cumartesi günleri yaşanacak kesintileri, işçilere ‘işten atılmalar olmasın’ diye anlattığını söyleyen işçi, işten atılmaların başlamasıyla birlikte sendikanın da sessizliğe gömüldüğünü ifade etti.

‘2015’İN HESABINI KAPATIYORLAR’

Bir başka işçi ise şunları söyledi: “İşten çıkan veya çıkartılanların sayısı en az 200-250 civarında. Üretim baya düşmüş durumda. Bir dönem çok yoğun, gece-gündüz stoka çalışırken aslında üretim planlamasının krize hazırlık için yapıldığı belliydi. En son beyaz yakalıları da işten çıkarmaya başladılar, onun da sayısı neredeyse 30-35 civarında. Ben biraz da bu yaşananların 2015’te yaptığımız eylemlerle de ilgisi olduğunu düşünüyorum. Biz o zaman birlik olup tepkimizi ortaya koymuştuk, sanki şimdi bizden onun rövanşını alıyorlar. 2015’in hesabını kapatıyorlar.” Bir kadın işçi ise “Şimdi bize sıra ne zaman gelecek diye bekliyoruz. Sendika hiç ortalarda görünmüyor. İşten çıkarılanların hepsi mücadeleci, daha önce greve katılan işçilerdi. Biz kadınlar olarak az kişi çalışıyoruz Türk Traktör’de ama herkesin birlik olması gerekiyor. Bunu yapamazsak böyle sıranın bize ne zaman geleceğini bekleriz” dedi.

PATRONUN HESABI

Bir diğer işçi ise “Fabrikada huzur diye bir şey kalmadı. Birçoğumuz mecburiyetten çalışsak da, Türk Traktör’de çalışmaya alışmışız. İş arkadaşlarımıza alışmışız. Sözleşme dönemi sendikayı, patronları sallayan işçiler şimdi tedirgin ve kaygılı. İşveren de bunu fırsat bilip alıştıra alıştıra işçiyi bu hale getirdi. Önce Mayıs-Haziran’da kesintiler, sonra tazminatların açılması, en son da 29 kişi kadrolunun çıkarılması. Zaten bu 29 yasal sınırmış. Ama eminim ki işveren 29’dan fazlasını çıkarmak için çalışmaları çoktan planlamıştır. Her ay artık en az 29 kişi çıkarılacak, daha fazlası için de işveren uğraşacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB, Kültürpark'taki tahsis işleminin iptalini istedi

SONRAKİ HABER

Demirtaş'ın TCK'nın 301. maddesinden yargılandığı dava ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...