26 Eylül 2018 11:30

TMMOB, Kültürpark'taki tahsis işleminin iptalini istedi

TMMOB, Kültürpark içindeki eski İZFAŞ binasının Özel İzmir Tınaztepe Üniversitesi'ne tahsis edilmesi işleminin iptal edilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB, Kültürpark içindeki bir binanın özel üniversiteye tahsis edilmesini yeni bir ticari işgale konu edildiğini belirtirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu tahsis işlemini savundu. Öte yandan tahsis işleminden ötürü kamu zararı oluşacak.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Kültürpark içindeki eski İZFAŞ binasının İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı'na (Ses Vakfı) ait Özel İzmir Tınaztepe Üniversitesi'nin kullanımına tahsis edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada kararın Kültürpark’ın kamusal kimliğine ters düştüğü vurgulandı ve iptali istendi.

Açılamada Kültürpark'ın son yıllarda, sürekli olarak gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerek Ticaret Odası ve çeşitli sermaye grupları tarafından, kimliğinden, doğal ve tarihi yapısından ve kamusal kullanımdan uzaklaştırmaya çalışan müdahalelere konu edildiği ifade edildi.

Kültürpark’ın özel bir işletmenin kullanımı için konu edilmesinin kabul edilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada "Yürürlükteki imar planında bina için 'üniversite' kullanım fonksiyonu yer almamaktadır. Ayrıca, alanın tarihi ve doğal sit olmasından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmamaktadır. Her müdahalede vurgulayarak belirttiğimiz gibi Kültürpark, İzmir’in merkezinde yer alan en büyük kamusal yeşil alanıdır. Bu nedenle, yoğun kent dokusu içerisinde sıkışıp kalması nedeniyle sadece ekolojik açıdan değil, kültürel ve tarihi özellikleri açısından da hassas bir alan olan Kültürpark’ın kamusal kullanımlarının geliştirilmesi, parkın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek her türlü ticari kullanımdan arındırılması gerekirken böyle bir kararın alınması ayrıca düşündürücüdür" denildi.

'KARAR, HANGİ GEREKÇE İLE VERİLDİ'

Açıklamada, Kocaoğlu'nun eski Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina'nın Grand Plaza Oteli'ni İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne tahsis edilmesine ilişkin verdiği örneğe de cevap verildi. İki örneğin kıyaslanamayacağının altını çizildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hem nitelik hem de tahsis biçimi olarak birbirinden çok farklı olan Grand Plaza Oteli ve Kültürpark örneklerini aynı kefede değerlendirmek mümkün değildir. Kültürpark'ın yeni bir ticari kullanıma ve yeni bir işletmenin arka bahçesi olmasına konu edilmesi kabul edilemez. Dolayısıyla bu kararın bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Alelacele, halkı bilgilendirmeden verilen bu kararın hangi gerekçe ile ve nasıl bir kamu yararı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edildiğini başta Büyükşehir Belediye Başkanına, sonra tüm meclis üyelerine soruyoruz."

KOCAOĞLU TAHSİS İŞLEMİNİ SAVUNDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da basına yaptığı açıklama ile tahsis işlemini savundu. Açıklamasında "Mecliste de oy birliğiyle kabul edildi ve burada hiçbir şeyin satıldığı, atıldığı yok. Kira da almıyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne de rahmetli başkanımız Sayın Ahmet Piriştina Grand Plaza Oteli’ni vererek aynı katkıda bulunmuştur. Yaptığımız iş bundan ibaret. Tabii ki eleştirilecektir. Odalar eleştireceklerdir. Ama biz ne ahlaki ne maddi bir yanlış iş yapmadığımız kanaatindeyiz. Üniversitenin tıp fakültesinin İzmir’de açılmasında da yarar görüyoruz. Buna da vesile olduysak ne mutlu bize" ifadelerini kullandı. 

'KAMU ZARARI OLUŞTURULDU'

Gaziemir'de yapılan yeni fuar alanın ardından Kültürpark içindeki İZFAŞ Müdürlüğü yeni yerine taşındı. İZFAŞ’ın taşınmasının ardından Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark Müdürlüğü, Akdeniz Akademisi ve Kültür Daire Başkanlığı ise boşalan binaya geçtiğimiz aylarda taşındı. Birimlerin tekrar taşınması ise kamu zararı oluşturacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rahip Brunson için avukatından 'AYM' açıklaması

SONRAKİ HABER

Türk Traktör’de işçiye çıkarılan fatura büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...